Suları için direnen köylü kadınlar mahkeme karşısında

Bursa’da Kirazlıyayla köylüleri bir maden şirketinin sulama ve içme suyu kaynaklarına el koymasına karşı direndikleri için hakim karşısına çıkarıldılar.

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde (mahalle) bir grup kadın bugün Kamışlı Sulama Göleti’nden bahçelerini sulamada ısrar ettikleri ve maden şirketi görevlilerine direndikleri için gözaltına alınmış, yaz döneminde tarla ve bahçelerine “denetimli serbestlik” çerçevesinde imza ve izinle gitmek zorunda kalmıştı.

Haklarında dava açılan köylü kadınlar Kamışlı Sulama Göleti’nden bahçelerini sulamada ısrar ettikleri ve maden şirketi görevlilerine direndikleri gerekçesiyle bugün hâkim karşısına çıkarıldılar. 

Şirket görevlileri: ‘Üzerimize taşlarla sopalarla saldırdılar’

Yenişehir Adliyesi’nde bugünkü duruşmaya, 7 Haziran 2020’de beton mikserini Kamışlı Göleti’nde yıkarken şoförlere ve maden şirketinin güvenlik görevlilerine saldırıp darp ettikleri ileri sürülen 6’sı kadın, 9 Kirazlıyaylalı köylü ve şikayetçi maden şirketi çalışanlarının avukatları katıldı. 

Duruşmada ifadesi alınan sanıklar, beton mikserinin atıklarının, sulama amaçlı kullandıkları gölet suyuna dökülmesine itiraz ettiklerini söylerken, fiziki şiddet ve darp iddialarını yalanladılar. Davacı avukatları güvenlik görevlilerinin, “üzerimize taşlarla sopalarla saldırdılar, kan revan içinde kaldık, canımızı zor kurtardık” sözlerini aktarırken, duruşma hakimi şikayetçilerin mahkemeye maddi delil sunmalarını istedi ve duruşmayı 11 Haziran 2021’ye erteledi. 

Kirazlıyayla köyünden vatandaşlar destek için Adliye binası önünde beklerken, davayı CHP, İyi Parti ve Çevre Platformu temsilcilerinden oluşan bir grup da izledi. 

Köylüler dertli, öfkeli…

Köylüler, maden şirketinin daha şimdiden köyü susuz bırakmaya başladığını, sulama göletine el koyduğunu, kuruttuğunu, şirketin açtığı sondajlar yüzünden su kaynaklarının kuruduğunu anlattılar. 

Köylülerin şikayetlerinden bazıları şöyle: 

“- Suyumuzu, yolumuzu kestiler. Bahçelerimizi sulayamadık. Sulama olmayınca mahsul alamadık. Bizim köyün yoluna asfalt yapılmazken şirkete otoyol gibi yol yapıldı.

– Su almaya gittiğimiz Kamışlıgöl yolunu Albay’larının söz vermesine rağmen jandarmalar kapattılar. Şu anda fidanlarımızı, domates biberimizi sulayamıyoruz. Göletten su alamıyoruz. Köylü tepki gösterince jandarma gelip bize baskı kurmaya çalışıyor. Biz devletimize karşı değiliz, maden şirketine, haksızlığa karşıyız. 

– Valiyle kaymakamla görüşemiyoruz.  Bizi kabul etmiyorlar. Belediye başkanı  (isim veriyor) köyü sattı. Oy verdik, seçtik, şimdi niye bizim yanımızda değil.” 

Köylüler Bursa’daki Odaların ve STK’ların açtığı davada mahkemenin maden faaliyetinde “yürütmeyi durdurma kararı” verdiğini ancak maden faaliyetinin aralıksız devam ettiğini söylediler. 

“Ey Güzel Devletimiz…”

Kirazlıyayla mahallesinde maden şirketine öfke sokaklara yansımış. Köyün meydanında dikkati çeken bir pankartta şöyle yazıyor: 

“Ey Bizim Güzel Devletimiz, Köyümüze Dokunma Huzurumuzu Bozma!”

Kirazlıyayla’da maden sondajının başlamasından bu yana maden şirketi ile bölge halkı arasında gerginlik hiç bitmemiş. Köylüler defalarca protesto gösterisi yapmış. Her seferinde jandarma müdahale etmiş. Köyün erkeklerinin artık gösterilere katılmaktan yılmaya başladığı, daha çok kadınların öne çıktığı ifade ediliyor. 

Kirazlıyayla köylüleri bu yüzden jandarmaya kırgın görünüyor. Bir köylü düşüncesini, “biz devletine, milletine, hükümetine yürekten bağlı insanlarız.  Ama hep hayal kırıklığı yaşıyoruz. Biz maden olmasın, çıkmasın da demiyoruz. Ama burada yaşamaya devam etmek istiyoruz” şeklinde açıkladı.

Kirazlıyayla’daki maden faaliyetinin öyküsü 

Saha Yenişehir’e 14, Gemlik limanına 76 km uzaklıkta. Meyra Madencilik adlı firma “Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi” için Reşadiye köyüne uzanan arazide maden çıkarma ruhsatı aldı. Projenin sahibi Meyra Madencilik, üç mühendis tarafından 2012’de kurulurken, 2013’de bu bölgede kurşun, çinko ve bakır ocağı buldu. Bir yıl sonra yasal izinlerini tamamlayıp, maden cevheri üretip satmaya başladı. 2018’de şirketin yüzde 60 hissesi, Lübnan kökenli Delta Star Enerji ve Madencilik A.Ş’ye geçti. Kirazlıyayla’da, “Zenginleştirme ve Flotasyon Tesisi” inşaatına başlandı.

Ajans Bizim / Dursun Eroğlu