Suriyeli mültecilerin ‘organ mafyası’ tuzağına düştüğü iddiası Meclis’te

HDP Milletvekili Bülbül, Suriyeli mültecilerin ekonomik nedenlerden dolayı “organ mafyası”nın tuzağına düşerek böbreklerini satmak zorunda kaldıklarına ilişkin iddiaları Meclis’e taşıdı.

Bülbül, Bakan Soylu’ya “Suriye’deki savaşın başlamasından günümüze değin organ mafyasının mağduru olan kaç kişi ile ilgili hukuki işlem başlatılmış ve kaç kişi cezalandırılmıştır?” diye sordu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, yazılı ve görsel medyada Türkiye’ye sığınan mültecilerin “organ mafyası” tarafından kullanıldığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Bülbül, verdiği soru önergesinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istedi.

Bülbül, önergenin gerekçesinde, Fransızca/Almanca yayın yapan televizyon kanalı Arte’nin Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilere ilişkin yayınladığı belgeselde, özellikle Suriyeli mültecilerin açlıkla mücadele etmek veya Avrupa ülkelerine gidebilmek için böbreklerini satmak zorunda kaldıklarının dile getirildiğini belirtti.

‘Böbrek ameliyatının resmi sağlık kuruluşunda yapıldığı ileri sürülmekte’

Belgeselde Hatay’da yaşayan ve böbreğini 5 bin Euro karşılığında satmak zorunda kalan Suriyeli bir mülteci kadının yaşadıklarının aktarıldığını ifade eden Bülbül, “Almanya’ya gidip aile birleşme oturumu almak için böbreğini bir Suudi Arabistanlıya sattığını anlatan mülteci kadının, tetkikler ve böbrek için ameliyatının Ankara’da resmi olarak çalışan bir sağlık kuruluşunda yapıldığını ileri sürmektedir.” dedi.

‘Sosyal medya üzerinden alıcılara dikkat çekiliyor’

Bülbül, mültecilerin sosyal medya üzerinden alıcılar veya “böbrek mafyasıyla” ilişki kurduğuna dikkat çekilen belgeselde İstanbul’da yaşayan bir başka genç bir mültecinin de böbreğini 15 bin Dolar’a sattığına değinildiğini kaydetti. Bülbül, aynı mültecinin belgeselde, “İstanbul’a geldikten sonra emeğimizin sömürüldüğünü gördüm. İlk başlarda günde 2-3 Euro’ya çalıştırıldım ve şimdiye kadar birçok kez iş değiştirdim. Bize böbreğimizi satmak dışında bir çıkışı yolu bırakılmadı.” sözlerinin aktarıldığını belirtti.

Belgeselin çekimi sırasında çalışan gazetecilerin, “organ mafyasının” İstanbul’da nasıl mültecileri bulduğunu ve onları nakil öncesinde hangi otellerde tuttuğunu tespit ettiklerini ifade eden Bülbül, “Yasa dışı faaliyetler işler içinde uyuşturucu ticaretinin ardından Türkiye üzerinden en fazla organ ticaretinin yapıldığı belirtildi.” dedi. Bülbül’ün önergede yanıtlanmasını istediği sorular şöyle;

  • Bakanlığınız organ mafyasının faaliyetlerini engellemek maksadıyla ne tür önlemler almaktadır?
  • Şuriye’deki savaşın başlamasından günümüze değin organ mafyasının mağduru olan kaç kişi ile ilgili hukuki işlem başlatılmış ve kaç kişi cezalandırılmıştır?
  • Belgeselde Türkiye’de böbrek satışının yasak olduğu, ancak bu yasa dışı ticarete karşı yeterli tedbirlerin alınmadığı ifade edilmektedir. Uluslararası faaliyet yürüttüğü gözlenen organ mafyasının yaşadığı ekonomik zorluklar dolayısıyla başka çare bulamayan Suriyeli mültecilerin istismarının engellenmesi için ne tür ek önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır?  
  • Suriye’de yaşanan savaş dolayısıyla ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin önemli bir kısmının geri dönemeyeceği de göz önünde bulundurularak Türkiye toplumuna entegrasyonlarının sağlanması için Bakanlığınız ne tür uyum programları öngörmektedir?