Suriyelilerin yaşam koşulları için Meclis Araştırması talebi

Suriyelilerin çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi talebiyle Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talep edildi.

HABER MERKEZİ – HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Suriyelilerin çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Suriyelilerin yaşam ve çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla yapılabileceklerin tespiti ve çözümü için araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Verdiği önergede Peköz, Türkiye’de 3 milyon 695 bin 944 Suriyeli’nin geçici koruma statüsüyle yaşadığını belirtti. Peköz, Suriyelilerle birlikte Türkiye’de toplamda 4 milyon 800 bin göçmen ve sığınmacı yaşadığını kaydetti.

‘Suriyelilerin yüzde 98,32’si şehirlerde yaşamaktadır’

Peköz, Suriyelilerin 2 milyon 2 bin 880’i erkek, 1 milyon 693 bin 64’ünün kadın olduğunu ifade etti. Peköz, önergede şu verilere yer verdi: “Bu kişilerin 1 milyon 740 bin 760’ı 0-18 yaş aralığındadır. Mülteciler Derneği’nin verilerine göre; 62 bin 216 Suriyeli geçici barınma merkezlerinde kalmaktayken 3 milyon 633 bin 728 Suriyeli ise şehirlerde yaşamaktadır. Yani Suriyelilerin yalnızca yüzde 1,68’i kamplarda geri kalan yüzde 98,32’si ise şehirlerde yaşamaktadır.”

’92 bin 280 Suriyeliye vatandaşlık verildi’

Peköz, İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya göre 47 bini yetişkin, 45 bin 280’i çocuk toplamda 92 bin 280 Suriyeliye Türkiye vatandaşlığı verildiğini hatırlattı. Peköz, yine İçişleri Bakanlığı’nın 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada, ülkesine dönen Suriyeli sayısının 369 bin 690 olduğunu belirttiğini kaydetti.

’31 bin 185 Suriyeliye çalışma izni verildi’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 31 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de çalışma izni verilen Suriyeli sayısının 31 bin 185 kişi olduğunu belirten Peköz, “Bu sayının içerisinde çalışma izni verilen kadın sayısı ise çok azdır.” diye ifade etti.

Peköz, Suriyeli işçilerin genel olarak sağlık ve iş güvencesinden yoksun, insan hak ve özgürlüklerine aykırı koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekti. Çalışmanın yoğunlaştığı sektörlere değinen Peköz, şunları kaydetti: “Mevsimlik işler olan tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, inşaat, tekstil ve hizmet sektörüdür. Bu alanlara yönelinmesinin sebebi, çalışma sırasında Türkçeye daha az gereksinim duyulması ve kayıt dışılığın yaygın olmasıdır.”

Cenazesi bulunan Recep olayı hatırlatıldı

Peköz, Adana’da 17 Aralık günü Halep doğumlu Mustafa el Recep isimli Suriyeli’ye ait erkek cesedinin bulunduğuna dair iddiaları hatırlattı. Recep’in cesedinin kendini astığı iddia edilen fabrikadan, fabrikanın patronu ve 3 işçisi tarafından yol kenarına bırakılarak üzerinin battaniye örtüldüğünü belirtti. Peköz, olayla ilgili fabrika patronu Serkan M. ve ustabaşı Savaş İ.’nin tutuklandığını İsa K. ile Esat E. adlı işçilerin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirtti.

Recep’in 2 hafta önce sigortasız çalışmaya başladığı, kalacak yeri olmadığı için fabrikada kaldığı iddialarına değinen Peköz, “Yalnızca bu olay bile Suriyelilerin yaşam ve çalışma koşullarının ne kadar kötü olduğunun vahim bir örneğidir.” diye kaydetti.

‘Eşit vatandaşlık hukuku çerçevesinde yaklaşılmalı’

Suriyelilerin büyük bir kısmının geri dönmeyeceği, bu ülkede kalıcı olacağına dair araştırmalar olduğunu belirten Peköz, verilere ilişkin kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Peköz, eşit vatandaşlık hukuku çerçevesinde konuya yaklaşılması gerektiğini ifade etti. Peköz, şunları kaydetti: “Bu çerçevede Suriyeliler ile ilişkiye geçerek eşit yurttaşlar olarak ortak sorunlarımıza ortak çözüm üretme temelinde birlikte siyaset yapabilmek olanaklı kılınmalıdır.”