TMMOB: Aliağa’ya getirilecek gemi asbestten arındırılmış mı?

Uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun söküm işleminin yapılması için Türkiye’ye getirilmesine tepki gösteren TMMOB, gerekli işlemler yapılmadan geminin Türkiye’ye getirilmesinin suç olduğunu belirtti.

NAe Sao Paulo adlı uçak gemisi sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmek isteniyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde söküm işleminin gerçekleştirilmesi amacı ile Türkiye’ye getirilmek istenen uçak gemisi NAe Sao Paulo ile ilgili iddialar hakkında basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası İzmir Şube binasında yapılan toplantıda konuşan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, Aliağa ilçesinde 22 adet gemi söküm tesisinde yılda yaklaşık 900 bin ton hurda geminin söküldüğünü belirterek, bu sökümlerin hem çevreye hem de işçi sağlığına zarar verdiğini söyledi. 

‘Asbestten arındırıldı mı?’

Gemi alım fiyatının ton başına 75 dolar olduğu iddialarına da değinen Kınay, satın alma fiyatının piyasa ortalamalarının çok altında olduğunu dile getirdi. Geminin 600 ton asbest içerdiğine ilişkin iddialara da değinen Kınay, “Asbeste dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Asbestten arındırıldığına dair herhangi bir bilimsel rapor bulunmakta mıdır? Gemide denetim yapılmış ise asbeste dair analiz sonuçları nelerdir? Atık gemilerin ithalatı için bir zorunluluk olan uluslararası geçerliliği olan bir modifikasyon bulunmakta mıdır?” diye sordu.

‘Atıklar nerede arıtılıyor’

Kınay, Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde 1974 yılından beri sökülen gemilerden çıkarılan her türlü tehlikeli atıkların miktarı, nerede ve nasıl arıtıldıklarına dair belgelerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade etti. Kınay, “Gemide bulunması muhtemel radyoaktif atıkların nasıl bertaraf edileceği hususu çevre ve halk sağlığına ilişkin endişelerimizi arttırmaktadır” diye konuştu. Kınay, son olarak sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, “Büyük riskler taşıyan bir gemiyi para vererek ülkemize getiriyoruz. Geminin içinde ne var, tehlike ne söylenmiyor ama biz gemide kimyasal atıkların olduğunu biliyoruz. Geminin getirilme işleminin açık ve şeffaf bir şekilde yapılması gerekiyor. Gerekli işlemler yapılmadan, kimyasal atıklardan arınmadan geminin Türkiye’ye girmesi suçtur. Bu konuda görevini yapmayan başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere herkes suçludur. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

MA / İZMİR