Yasaklanan 4 çocuk kitabı hakkında suç duyurusu

27 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuoyunda tepki çeken Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun 4 çocuk kitabını yasaklama kararı mahkemelik oldu.

Halkevleri Hukuk Dairesi avukatlarından Avukat Mehmet Ümit Erdem, çocuk kitapları hakkında gelen sınırlama kararı üzerine Aile,  Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na karşı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle davacı oldu. Erdem, “Ortacağ zihniyetli sansür kurulunun kararını kabul etmiyoruz, karar iptal edilene kadar sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Avukat Erdem kararının iptalini istemesinin gerekçelerini “7 yaşında bir kız çocuk ebeveyni olarak tarafımızca okunan kitaplara müdahalenin engellenmesi, kız ve erkek çocuk hakları bildirgelerinin çocukların toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan metinler olması, Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler kitabının da müstehcen değil cesareti kadından kadına taşıyan bir kitap olması” olarak sıraladı.

Erdem sosyal medyadan yaptığı açıklamada da kurulun gerekçesiz kararına öfkelendiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Henüz ikinci sınıf öğrencisi olan kızımla birlikte okuduğumuz, üzerine konuştuğumuz kitapların ‘muzır neşriyat’ ilan edildiğini ilk öğrenince inanamadım. Resmi Gazete’deki 4 satırlık gerekçesiz Kurul kararını görünce de öfkelendim. Kitabın yayıncısı değilim, kitaptan herhangi bir ekonomik çıkarım da yok ama yaz boyu okuduğumuz, başka çocuklara da hediye ettiğimiz kitaplara dokunulması hayatımıza müdahale anlamına geliyor. Daha önce İETT ulaşım zammına, etil alkole acı madde katılmasına karşı toplumsal saiklerle avukat olarak dava açmışken, bu sefer asi bir kızın babası olarak dava açtım. Ortaçağ zihniyetli sansür kurulunun kararını kabul etmiyoruz, karar iptal edilene kadar sürecin takipçisi olacağız”.

Av. Erdem ayrıca çocuk kitaplarına gelen yasak kararına “Kurulun oluşumu ve içeriği, gerekçesiz olması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırılığı ve Anayasa’ya aykırılığı” yönlerinden de itirazda bulundu.

Ne olmuştu?

27 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4’üncü maddesince “Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler/Olağanüstü 100 Kadın Masalı”, “Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi” ve “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” isimli üç kitabın çocuklara satılması ve dağıtılması yasaklanmıştı.