YÖK: Üniversitelerde yüz yüze bahar dönemi bitti

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacağını belirterek, bahar dönemini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretimle sürdürmeye karar verdiklerini açıkladı.

Saraç, dijital öğretimle sunulamayacak program ve derslerin yaz aylarında tamamlanacağını söyledi.

YKS ise 25-26 Temmuz’da yapılacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, YÖK’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 12 Mart’ta devletin kararıyla üniversitelerin de diğer okullar gibi eğitim öğretime ara verdiğini hatırlattı.

Anadolu Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Saraç, eğitim öğretime 23 Mart’ta verilen aranın sonlandırıldığını ve bir hafta sonra dijital ortamda, uzaktan ve açıktan öğretimle başlatıldığını belirtti. Koronavirüs salgını nedeniyle dünyada yükseköğretim alanında iyi olan ülkelerin açıklamalarını ve uygulamaya sokmaya çalıştıkları önerileri mercek altına aldıklarını söyleyen Saraç, iyi örnekleri aradıklarını söyledi.

‘Materyaller dijital ortamda sunuldu’

Saraç, bugün dahil her gün binlerce materyalin öğrencilere dijital ortamda sunulduğunu, her gün yeni sanal sınıfların devreye sokulduğunu söyledi. Saraç, “Diğer taraftan açık öğretim fakültelerindeki eğitim öğretim de devam etmektedir. İlaveten üç üniversitemizin katkılarıyla, açık öğretimdeki programların ders materyallerini dijital ortamda ‘YÖK Dersleri Platformu’ adı altında bütün üniversitelerimize açtık.” dedi.

‘Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacak’

YÖK Genel Kurulunda aldıkları kararları Saraç şöyle açıkladı: “Bu sene bahar dönemi eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretimle sürdürmeye karar verdik. Yani bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacak. Üniversitelerimiz yukarıda zikrettiğimiz uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretim imkanları altında sunamayacakları programları, dersleri ve uygulamalı dersleri, yaz aylarında belirledikleri takvim içinde tamamlayacaklar. Diğer bir ifadeyle, bu program ve dersler için bahar dönemi takvimini yaz aylarına taşımış oluyoruz.”

‘Bazı programlar yaz okuluna kalabilir’

Yükseköğretimin yaz okulu tecrübesinin, üniversiteler için son derece değerli bir imkan sunduğunu belirten Saraç, yaz okulunun bitiş tarihleri göz önünde tutularak gelecek yıl eğitim öğretim takvimini de belirleyeceklerini dile getirdi.

Yekta Saraç, idari ve akademik personelin de asgari oranda ve seyreltilerek görevlerini yapmaları için gerekli tedbirlere dair yönlendirme ve kararlarının bulunduğunu belirtti.
Bazı programların uzaktan öğretimle, açık öğretimle sürerken bazılarının yaz okuluna kalabileceğini söyleyen Saraç, “Ayrıca her bir programın doğası nasıl farklı bir talebelik öngörüyorsa burada da üniversitelerimizin bölümden bölüme farklı uygulamalarını anlayışla karşılamanızı istiyoruz. “ diye konuştu.

YKS, 25-26 Temmuz’da yapılacak

YKS’nin, 25-26 Temmuz’da yapılmasını karara bağladıklarını söyleyen Saraç, “Bu kararı almamızdaki neden, tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir. ÖSYM ile bu takvimi birlikte sürdürüyoruz. “ dedi. Saraç, YKS’de sorulacak soruların kapsamı ve alanlarının Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek tekliflere göre şekilleneceğini söyledi.

Saraç, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Saraç, uçaktan eğitime ilişkin, “Bu süreç, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de kapsayacak mı?” sorusuna da “Evet, bu söylediğimiz eğitim öğretimin bütün düzeyleri, ön lisans, lisans ve lisans üstü için de geçerli. Bu hususta asla bir ihmalkarlık söz konusu olmasın istiyoruz.” yanıtını verdi.