İstanbul Kadıköy’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Las Tesis protestosu nedeniyle haklarında dava açılan 6 kadın aktivistin yargılanmasına başlandı.
Yargılanan kadınlardan Fidan Ataselim, “Las Tesis protesto dansını yaparken Musa Orhan’dan daha mı tehlikeliydik?” diye sordu.
Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistlerinin erkek şiddetine karşı başlattığı ve tüm dünyaya yayılan Las Tesis eylemini 8 Aralık 2019 tarihinde İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 6 kadının yargılanmasına başlandı.
Kadın Cinayetleri Platformu’ndan (KDCP) Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü ve Yaprak Okatalı’nın “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla haklarında açılan davanın ilk duruşması Kartal’daki Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Olay görüntülerinin bilirkişi tarafından değerlendirilmesi istendi
MA’nın geçtiği bilgilere göre; Duruşmada tutuksuz yargılanan kadınlar ve avukatları hazır bulundu. Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmada, mahkemeye gönderilen olay günü video görüntülerine kadınların avukatları itiraz etti. Avukat İpek Bozkurt, olay günündeki polislerin ve görüntülerin bağımsız bilirkişi tarafından değerlendirilmesini talep etti.
‘Müvekkillerim ters kelepçe ile gözaltına alındı’
Avukat Esin Yeşilırmak, gözaltına alınan müvekkilleriyle emniyette görüştürülmediğini hatırlatırken, avukat Leyla Süren de müvekkillerinin ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını anımsattı. Süren, “24 yıldır avukatım, fakat bir kadın katilini ters kelepçeyle gözaltına aldıramadım” diyerek duruma tepki gösterdi.
‘Bir tek Türkiye’de saldırıyla karşı karşıya kalındı’
Avukatların ardından savunmasını yapan Fidan Ataselim, Las Tesis’in dünyanın her yerinde yapıldığını fakat bir tek Türkiye’de saldırıyla karşı karşıya kalındığını vurguladı. Duruşma, görüntülerin incelenmesi üzerine 23 Şubat 2021 tarihine ertelendi.
‘Las Tesisi değil katilleri yargıla’
Duruşma öncesi ise adliye önünde bir araya gelen çok sayıda kadının katılımıyla basın açıklaması yapıldı. “Las Tesisi değil, katilleri yargıla” pankartının açıldığı açıklamaya, erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların yakınları da katıldı.
Burada konuşan KDCP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, sözlerine İzmir depreminde yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Fidan, “Zarar en aza indirilebilirdi fakat yürütülen beton siyaseti sonucunda, binaların altında kaldı insanlar ve bütün insanlıkta o binaların altında kaldı” dedi.
‘Bugünkü dava erkekliğe güç kuvvet davasıdır’
Las Tesis protesto dansına dünyanın hiçbir yerinde saldırı olmadığına dikkat çeken Ataselim, Türkiye’de sorumluların işaret edilmesine tahammül gösterilmediğinin altını çizdi. Adliyeyi işaret ederek, kadınlar yaşasın diye mücadele ettiklerini ve sorumluları gösterdikleri için yargılanacaklarını belirten Ataselim, “Bugünkü dava kadın hareketine gözdağı, erkekliğe güç kuvvet davasıdır” dedi.
‘Musa Orhan’dan daha mı tehlikeliydik?’
Kadın cinayetlerinden iktidarın ve tüm kamu kuruluşlarındaki yetkililerin sorumlu olduğunu kaydeden Ataselim, Las Tesis dansına yönelik polis saldırısının “kanunsuz” olduğunu söyledi. Ataselim, “Bizler Las Tesis protesto dansını yaparken, Ümitcan Uygun’dan, Musa Orhan’dan daha mı tehlikeliydik?” diye sorarak, “Onları tutuklamayan yargı benim nezdimde yok sayılır” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Dünyanın bir çok ülkesine yayılan Şili’deki Las Tesis kolektifinin kadına yönelik şiddete karşı başlattığı danslı protesto İstanbul Kadıköy’de de 8 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun öncülüğünde İskele Meydanında gerçekleştirilen protesto eyleminde, çok sayıda kadın gözlerine siyah bant çekerek, dans yaparken söylenen İspanyolca “Yolumda bir tecavüzcü” şarkısının Türkçe’sini söyledi.
Ancak protesto etkinliğinde söylenen İspanyolca şarkının sözlerindeki kadına yönelik şiddete karşı devletin sorumluluğuna dikkat çekilen ifadeler gerekçesiyle polis sert müdahalede bulundu. Müdahalede Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın yerde sürüklendi. 6 kadın ise ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Serbest bırakılan kadınlar hakkında Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Müdahaleye gösterilen tepkilerin ardından açıklama yapan İstanbul Valiliği, 7 kadının etkinliği proveke ettiği ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunduğunu iddia etti.
Kaynak: MA