İki gün sürecek Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz’deki durum ile ilgili açıklamalar yaptı.
Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi, doğal gaz araştırmalarının devam ettiği Doğu Akdeniz’deki durum, Türkiye ile ilişkiler, halk ayaklanmalarının sürdüğü Belarus, Çin-AB ilişkileri, Azerbaycan ve Ermenistan’ın karşı karşıya geldiği Dağlık Karabağ sorunu, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi ile tek pazar, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm gündemleriyle başladı.
İki gün sürecek zirvenin Türkiye ve Doğu Akdeniz ile ilgili kısmında AB yönetimi, liderlere muhtemel bir “Doğu Akdeniz konulu uluslararası konferansının” zamanı, katılımcıları, formatı ve konuları hakkında fikirleri sunacak.
Brüksel’de gerçekleşen zirvede basın mensuplarının sorularını yanıtlayan liderlerden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile yapıcı ilişkileri olmasını istediğini söyledi.
Merkel “Gerilimi azaltmak için barışçıl bir yol bulma konusunda kararlıyız. Türkiye ilişkilerimiz doğal olarak son derece karmaşık ancak tüm bu zorluğa rağmen Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmak AB’nin çıkarına” dedi.
Merkel, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tartışma yaratan arama çalışmalarının önemli bir konu olarak ele alınacağını ifade etti.
Güney Kıbrıs, AB’nin Belarus’a uygulamak istediği yaptırımları, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanana kadar veto edeceğini söylemişti.
Türkiye ve Almanya’nın NATO ortağı olduğunu hatırlatan Merkel, söz konusu mülteciler ve bu konuda Türkiye’ye destek olmak olduğunda iki ülkenin birbirine bağımlı olduklarını vurguladı.
AB Konsey Başkanı: Kıbrıs’ın egemenlik hakkı için tamamen dayanışma içindeyiz
AB’nin Doğu Akdeniz’de daha fazla istikrar istediğini söyleyen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel “Daha fazla öngörülebilirlik istiyoruz. Yunanistan ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını savunmak ve korumak için tamamen dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı: İstediğimiz yapıcı bir ilişki
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ise AB liderlerinin Türkiye ile yaşanan gerilimde Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusu yapacaklarını, ancak AB’nin Ankara ile olan gerilimin yatışmasını ve yapıcı bir ilişki kurulmasını istediğini açıkladı.
AB liderleri zirvesi başlamadan önce Von der Leyen gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilişkilerinde AB için iki seçenek olduğunu söyledi: Ya gerilim yükselecek, ki bunu istemiyoruz; ya da yatışacak ve yapıcı bir ilişkiye doğru ilerleyeceğiz, istediğimiz bu.
Kurz: Üyelik müzakereleri sonlandırılıp Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanmalı
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı sorunların yanı sıra gazeteciler ve muhalefet üyeleri üzerinde uyguladığı baskı nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırması ve yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.
Brüksel’deki AB zirvesi kapsamında konuşan Kurz, “Türkiye’nin adımlarına karşı nihayet net bir reaksiyon görmemiz gerekiyor… AB, Cumhurbaşkanı (Tayyip) Erdoğan’a kırmızı çizgiler çekmeye başlamalı, üyelik müzakerelerini sonlandırıp Türkiye karşı yaptırım uygulamalı” dedi.
Macron: Yunanistan ve Kıbrıs’la olan dayanışma pazarlık konusu değil
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Bir konuyu netleştirmek istiyorum: Yunanistan ve KIbrıs’la olan dayanışmanın pazarlık payı yok. Avrupa Birliği’ne üye bir ülkeye saldırılıyorsa, tehdit altındaysa, kara sularına saygı duyulmuyorsa dayanışma göstermek Avrupalıların görevidir” dedi.
Türkiye ile titiz bir diyalog yolunun tekrar bulunması gerektiğini söyleyen Macron, “Yunanistan ve Türkiye’ye desteğimizi yineleyeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: Independent Türkçe