HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bakanlığın 2020 Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilere tepki göstererek, “Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı’ndan korkmayın. Erdoğan’a karşı bu kadar kinin kabul edilebilir tarafı yok” dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığı 2020 bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. AA’dan alınan bilgiye göre; Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini ifade eden Gül, yargının, herkesin yargısı olduğunu savundu. Eksikliklerin, ihtiyaçların gerek yasal düzenlemelerle gerekse idari çalışmalarla yapılarak giderileceğini dile getiren Gül, herkesin beklentisinin adil karar verilmesi olduğunu söyledi.
Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının değiştirildiğini, bu kapsamda TBMM’nin kurula 7 üye, Cumhurbaşkanının ise 4 üye seçebildiğini, Adalet Bakanı ve yardımcısının ise doğal üye olduğunu söyleyen Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üye seçmesinden rahatsızlık duyulduğunu belirtti. Gül, “HSK’ye daha önce Meclis üye seçemiyordu, şimdi parlamento üye seçebiliyor. TBMM’nin kurula üye seçmesinin eleştirilmesini hayretle izliyorum. Bu konuda parlamentonun çatısı altında mutabakat gerekecek.” diye konuştu.
‘Milletin seçtiği Cumhurbaşkanından korkmayın’
Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilere ilişkin, “Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı’ndan korkmayın. FETÖ’cülerin tankıyla, tüfeğiyle, helikopteriyle, suikast girişiminde bulunduğu Recep Tayyip Erdoğan’a karşı bu kadar kinin kabul edilebilir tarafı yok. DEAŞ, FETO, ‘Erdoğan’ diyor. Milletin seçtiği adamlarla kavga etmeyi bırakın, milletin seçtiğine saygı duyun.” dedi.
Bir milletvekilinin yargıya güven endeksinde Türkiye’nin geri sıralarda olduğunu belirtmesi üzerine Gül, vesayetçilerin karşısında düğmesini ilikleyen yargı mensuplarına kimsenin sesini çıkarmadığını savundu. Gül, “Kumpaslarla, illegal dinlemelerle bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’nı cezaevine sokan zihniyete söz söylenmezken, 12 Eylül’de bir sağdan bir soldan diyerek idam kararları verilirken yargıya güven yüzde 70-80 olacak, FETÖ darbesinden sonra ise yargıya güven yerlerde olacak öyle mi?” diye konuştu.
‘Yargı hiçbir yerden emir almaz’
Türk yargısının hiçbir yerden emir ve talimat almayacağını savunan Gül, “Yargı AK Parti’nin cebindeki yargı değil, hükümetin, MHP’nin yargısı değil. Yargı hepimizin yargısıdır.” dedi. Kadın hakim ve savcı sayısının her geçen yıl arttığını savunan Gül, şu andaki kadın hakim ve savcı oranının yüzde 34,85 olduğunu kaydetti.
Referandumun OHAL şartlarında gerçekleştirildiğine ilişkin eleştiriler konusunda Gül, “Sandığa gittiğinde özgür iradesiyle, neyin ne olduğunu bilecek kadar bu millet münevverdir, aydındır.” ifadelerini kullandı. İşkence ile ilgili her iddianın titizlikle Başsavcılıklarca takip edildiğini savunan Gül, bu konuda iddialar üzerine idari ve adli soruşturmaların yapıldığını savundu. “Hiçbir hakim bağımsız şekilde karar vermiyor” şeklinde hakim ve savcılara yönelik ağır ithamlarda bulunulduğunu ifade eden Gül, hakim ve savcıların anayasal teminat altına alındığını, dosyaya göre karar verdiklerini, herkesin beklentilerinin de bu yönde olduğunu belirtti.
Gül, yargı kararlarının vicdanları yaralamaması gerektiğini belirterek ancak hatalı yargı kararlarının istinaf, Yargıtay veya Anayasa Mahkemesinde düzeltilebileceğini savundu. Çok uzun süren davaların istatistiğini çıkardıklarını, özellikle kadastro ve mal varlığına ilişkin davaların uzayabildiğini anlatan Gül, bu konularda gerekirse değişiklik yapabileceklerini kaydetti.
Gül’ün konuşmalarının ardından bakanlığın 2020 yılı bütçesi komisyon tarafından kabul edildi.