‘Anadilde eğitim görememek insan hakları ihlalidir’

21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin basın açıklaması yapan Emek ve Demokrasi Platformu, insanların anadillerinde eğitim görememesinin “insan hakları ihlali” olduğunu söyledi.

Basın açıklamasında “21’e Sibatê Rojan Zimanê Zikmakî ê Cîhanê Piroz be” (21 Şubat Dünya Anadil Günü Kutlu Olsun) yazılı pankart açıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin Diyarbakır Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 1 Nolu Şubesinde basın açıklaması yaptı. “21’e Sibatê Rojan Zimanê Zikmakî ê Cîhanê Piroz be” (21 Şubat Dünya Anadil Günü Kutlu Olsun) pankartının açıldığı açıklamada,  Kürtçe’nin Dimilkî metnini Eğitim-sen üyesi Semra Birtane, Kurmancî lehçesini ise Türk Tabipler Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yaşa okundu.

‘Çeşitlilik sağlanmalı’

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde anadilde eğitim hakkının yer aldığını kaydeden Yaşa, “Eğitim yoluyla değil, aileden, çevreden ve toplumdan öğrenilen bir dil, anadil olarak tanımlanır” şeklinde konuştu. İnsanların anadilinde eğitim alamamalarının insan hakları ihlali olduğunu belirten Yaşa, demokratik sistemlerde eğitim, kültürel ve dilsel çeşitliliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

‘Çocuklar anadil gününü anadilsiz geçiriyor’

Milyonlarca çocuğun anadilde eğitim alma haklarından mahrum kaldığını ve 21 Şubat Anadil Günü’nü anadilsiz karşıladığı belirten Yaşa, “Demokratik, toplumsal, bilimsel, laik anadil önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Her insanın anadilini geliştirmesi, konuşması ve eğitim görme hakkı vardır. Bizler Amed Emek ve Demokrasi Platformu olarak tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nü kutluyor ve dil ile kültürün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

MA