Çıray, “Milletin canı burnunda. Salgın hastalık, yakınlarının ölümleri, ölüm korkusu ve fakirlik içinde bunalan bu milletin tek boşalma alanı sosyal medyasına dokunmayın. Bu milletin asfalyasını attırmayın!” dedi.
İyi Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Covit-19 PCR testi güvenilir mi?” diye sordu. Çıray, 30 günden bu yana evde kurallara uyun olarak gönüllü karantinada olduğunu belirterek “Bu süre zarfında açıklamalarımı şimdi olduğu gibi hep evden yaptım” dedi.
Sağlık Bakanı’nın yatıştırıcı konuşma yaptığını herkesin yatmaya hazırladığı bir anda 31 ilde 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiği haberinin geldiğini anımsatan Çıray, şunları söyledi:
“Doğal olarak millet şok oldu. Özellikle günlük geliriyle ucu ucuna geçinen büyük çoğunluk için bu daha da büyük bir şoktu. Çünkü onlar evlerine fazladan yiyecek içecek alamamışlardı. Bu insanlarımız aniden ortaya çıkan bu yeni durum karşısında paniğe kapıldılar ve marketlere hücum ettiler.”
AKP yönetiminin, umreden sonra Koronavirüsün yayılımını katlayacak hatalarına devasa bir hata daha eklemiş olduğunu öne süren Aytun Çıray, “Böylece karantina ile sokağa çıkma yasağı arasındaki farkı bilmedikleri bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle bu iktidar ve yandaşları milleti suçlamaktan vazgeçsinler” diye konuştu.
Bakanın yasaktan haberi yoktu ya da…
“Böyle bir yönetim olmaz” diyen Çıray, “Bu cehalet ve beceriksizliğin zirve yapmış halidir.
Açıklanmasından iki saat önce basın toplantısı yapan Sayın Bakan ya sokağa çıkma yasağını biliyordu açıklamadı. Ya da bu karar Saray’da danışmanlarla alındı haberi yok.
Her ikisi de skandal!.. Böyle bir yasak gecenin bir münasebetsiz saatinde mi ilân edilir?” diye sordu.
Milletin asfalyasını attırmayın!
“Devlet akılla, bilgiyle, beceriyle idare edilir. Bu iktidarda üçü de eksik!” diyen Aytun Çıray, “Akılları fikirleri her durumdan bir fırsat çıkarmak” dedi ve şunları ekledi:
“Şimdi de Koronavirüsten istifade sosyal medya sansürü yaratarak daha otoriter bir rejim peşinde koşuyorlar. Yeri gelmişken bu konuda da iktidara samimi uyarımızı yapalım.
Sayın Erdoğan!.. Milletin canı burnunda. Salgın hastalık, yakınlarının ölümleri, ölüm korkusu ve fakirlik içinde bunalan bu milletin tek boşalma alanı sosyal medyasına dokunmayın.
Bu milletin asfalyasını attırmayın!”
Üç kaz versek ikisini kaybederler
Pandemide zamanın çok önemli olduğunu ve başlarda Sağlık Bakanlığı’na ve Bilim Kurulu’na süre tanıdıklarını ifade eden Çıray, önerilerinin taksit taksit yerine getirildiğini belirterek “Taksit taksit karantina olmaz, diye sesimi yükselttim duyan çıkmadı” dedi.
Tarihin en önemli salgınlarından birine Türkiye’nin AKP’nin 18 yıllık kötü yönetimi sonucunda ortaya çıkan çok kötü bir ekonomiyle yakalandığını ifade eden Aytun Çıray, şöyle devam etti:
“Üstelik ellerinde liyakat sahibi bürokratları, yanlışlar karşısında direnecek devlet insanları yok. O nedenle sağlıklı kararlar alamıyorlar. Alsalar da uygulama yapabilme becerileri yok. AKP’lilere üç kaz versek ikisini kaybederler. Maske dağıtmayı beceremeyenler sahra hastanesi yapmaya kalktılar. Onu da beceremiyorlar. Bu kafa hastane yapamadan 90 gün kaybetti.”
TTB ve Eczacılar Odası’nı Bilim Kurulu’na alın
“Bu beceriksizlere sesleniyorum” diyen Aytun Çıray, “Kulaklarınızı özellikle iyi açın. Şeffaf değilsiniz, güvenilirliğiniz kayboldu. O nedenle derhal TTB ve Eczacılar Odası temsilcilerini Bilim Kuruluna alın. Bilim Kurulunu hızlı ve kolay karar alabilecekleri sayıya indirin. Kurula bir sözcü seçerek her kafadan bir ses çıkmasını engelleyin” çağrısı yaptı.
Virüs teşhisi için 3 farklı test bulunduğuna dikkat çeken Çıray, bunlardan PCR testinin Covid-19 tanısında şu an için en güvenilir olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda devlet ve özel tüm laboratuvarlar Sağlık Bakanlığı’nın geliştirilmesi için katkı sağladığı Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmaya zorunlu tutuldu. Ancak sahadan aldığımız bilgiler can sıkıcı” dedi ve şunları ekledi:
“Çünkü bu kitin kullanımda teknik kusurları olduğu anlaşıldı. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var. Ancak sahadaki uzmanlar bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok, diyorlar. Test sonucu pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte, negatif sonuçlanan testlerin fazla oluşu şüphe oluşturmaktadır.”
Kayıtlara farklı yazmaktan ne medet umuyorsunuz?
İllerde yapılan testlerde pozitiflik oranlarının istatistiklerinin tutulmadığına dikkat çeken Çıray, “Bu nedenle illerde kaç test yaptığınız ve kaç pozitif çıktığını açıklamalısınız.
Bilgiye ve doğru veriye dayanmadan yönetim olmaz” diyerek vakaların nasıl kayıtlara farklı yazıldığına ilişkin şunları söyledi:
“Bazı yerlerde dikkatsizce yanlış bildirimler yapıldığına dair bilgiler var. Örneğin; vakanın ilk müracaatında test pozitif çıkıyor, aynı vakaya yapılan ikinci test, yani kontrol testi negatif çıkıyor. Ancak vaka klinik ve tomografik olarak COVİT-19 tanısı almış. Ama dosyasında viral pnömoni yazılıyor. Bundan ne medet umuyorsunuz?”
Çıray, “Test kitini derhal iyileştirin. İyileştiremiyorsanız ithal edin” çağrısı yaptı.