Devlet Bahçeli’nin dün sosyal medyada yüksek tondan verdiği mesajlarda, Erdoğan’ın Diyarbakır’da yeni arayışlarda bulunmasına tepki de vardı.
Bahçeli’nin bir taraftan ‘yargının vereceği karara saygı duyacağını’ belirtmesi, diğer taraftan Demirtaş’a terörist deyip HDP’nin kapatılmasını talep etmesi Erdoğan’a da mesaj gönderdiği izlenimi vermekte.
T24’ten gazeteci Murat Sabuncu, kısa süre önce Diyarbakır’a giden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın, Erdoğan’ın yeni arayışlarda ve temaslarda bulunma isteği olduğunu göstermektedir, dedi.
Öte yandan Bahçeli’nin de bu görüşme ve temaslardan haberdar olduğunu yazan Sabuncu, Erdoğan’a mesaj verirken ilerde atacağı adımları da belirlemek isteyen bir Bahçeli profili gördüğünü de belirtti.
Murat Sabuncu’nun yazısından önemli noktalar şöyle:
“Bundan bir süre önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan Diyarbakır’da iş insanlarından kanaat önderlerine bir grup isimle görüştü. Bu görüşmelerde Kürt sorununun çözümü üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmelere katılanlar bu konuda yeni bir arayış olduğunu düşündüler”
Bahçeli bir yandan isminin başına ‘terörist’ sıfatı getirse de ‘muhatap şahısların hakkında Türk adaletinin vereceği her karara saygı duyacaklarını’ belirtiyor. Bir de davasının 16 Mart 2021’e kalmasını sorguluyor. Bunu değişik bulup kaynaklarıma sormak üzere not almıştım. Üstüne GazeteDuvar’da tecrübeli gazeteci İrfan Aktan’ın ‘Yeni bir çözüm sürecinin eşiğindeyiz’ başlıklı söyleşisini okudum. Aktan’ın Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile söyleşisi bu başlıkla yayınlanmıştı. Kaya, söyleşide AKP ile yaptığı görüşmelere de atıfta bulunarak ve bu bir temenni mi, kanaat-izlenim mi sorusu ışığında şunları söylüyordu:
“Mevcut yol Türkiye açısından sürdürülebilir değil. Ne ülkenin ekonomik kaynakları ne toplumsal yapısı ne de bölgesel ilişkiler Kürt sorununu bu haliyle sürdürülebilir kılar. Çözülmek zorunda. Öte yandan biz Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ak Parti’yle de görüşüyor, sorunları onlara iletiyoruz. Yaptığımız görüşmelerden, onların da mevcut politikayla yol alınamayacağının farkında olduklarını görüyoruz. 2013-2015 tarihlerindeki çözüm süreci de, Kürt sorunundan kaynaklı iç ve dış sorunların üstesinden gelinemez noktaya gelinmesi üzerine başlatılmıştı. Devletin tüm kademelerinde, Kürt sorununun çözülmesi gerektiği, aksi halde ülkenin bir bataklığa sürüklendiği kanaati hakimdi. Doğrusu bunun temenniyi aştığını, ülkenin koşullarından, gidişatından, yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz kanaatten kaynaklı bir değerlendirme olduğunu söyleyebilirim.”
“Kürt sorununun çözümü üzerine görüş alışverişinde bulunuldu”
Bahçeli’nin sözleri ve Mehmet Kaya’nın söyleşisini okuduktan sonra Ankara ve Diyarbakır’daki kaynaklarımla görüştüm. Bana aktardıkları bilgi şöyle:
Bundan bir süre önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan Diyarbakır’da iş insanlarından kanaat önderlerine bir grup isimle görüştü. (Görüşülen isimler bana iletildi ama teker teker izin almak gerektiği için yazmıyorum.) Bu görüşmelerde Kürt sorununun çözümü üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmelere katılanlar bu konuda yeni bir arayış olduğunu düşündüler. Gülşen Orhan, Van Bahçesaraylı. Daha önce AKP’den milletvekili seçilmiş bir isim. Bahçesaray Belediye Başkanlığı yapmış Naci Orhan’ın kızı.
Görüşenlerden biri “Orhan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakını ve bölgeyi-sorunlarını bilen isim, sıradan bir görüşme değildi” diye konuştu.
“Erdoğan arayış içinde”
Ankara’dan bir kaynak “Devlet Bey bu görüşmelerden haberdar ve hoşnut değil” diye konuştu. Diyarbakır’dan süreci yakından izleyen bir diğer kaynak ise durumu şöyle özetledi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arayış içinde olduğu yolundaki haberleri umutla değil, başta Biden’ın göreve gelişiyle oluşacak yeni dönem ile ilgili pragmatist bir pozisyon alma olarak okuyorum.”