Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda nafakaya yönelik çalışmaya ilişkin soruya, “tüm görüşlerin değerlendirildiğini fakat kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacakları” karşılığını verdi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bakanlığının 2021 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kadın yargı mensuplarının sayısına ilişkin değerlendirmeye karşılık Gül, 2002’de toplam hakim ve savcılar içinde kadın oranının yüzde 19,7 olduğunu, bu oranın şu an yüzde 36,1’e çıktığını, 7 bin 889 kadın hakim ve savcı bulunduğunu dile getirdi. Gül, bu mesleklerde kadınlara yönelik kotaları da partisinin kaldırdığını söyledi.
Gül, gözaltında bulunanlarla tutuklu ve hükümlülere kaba muameleye asla müsaade edilmeyeceğini belirterek, bu kişilerin devletin hukukuna emanet olduğunu ifade etti.
Cezaevlerinin kalabalık oluşuna ‘pandemi’ tedbiri gerekçesi
Cezaevlerinin kalabalık olduğuna yönelik sorulara Gül, bunun, yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığının tavsiyesiyle nakillerin ertelenmesinden kaynaklandığını, ceza hadlerinin artırılmasının da kalabalığa sebep olduğunu ifade etti.
‘Harcın kaldırılması hususunda çalışıyoruz’
Gül, boşanan anne babaların çocuklarına yönelik icra kararlarına ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı: “Özellikle çocuğunu göremeyen ebeveyn harç ödeyerek icraya başvuruyordu. Biz kendi çocuğunu görmek için neden harç ödesin yaklaşımındayız. Maliye ile de görüşmelerimizi yaptık. Kendi çocuğunu harçsız görmesi, harcın kaldırılması hususunda çalışıyoruz. Bu hususu hangi birim yapsın. Tabii icradan alınacak ama bir şekilde mahkeme kararına göre, çocuk babada, anne görmek istiyor. Göstermeyince ne olacak, ihtilafı kim çözecek? Şu an icrada, icradan alalım, hangi sistem olacak? İlgili bakanlıklarla değerlendirme olmuştu. Bu husus netleşmiş oldu. Teknik önerilerimizi takdire sunacağız.”
‘Nafakaya ilişkin kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacağız’
Aile arabuluculuğuna ilişkin Gül, kadına yönelik şiddet hariç olmak üzere aile arabuluculuğuyla ilgili çalışma bulunduğunu dile getirdi. Gül, nafakaya yönelik çalışmaya ilişkin soruya, “tüm görüşlerin değerlendirildiğini fakat kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacakları” karşılığını verdi.
‘Bakanlığımızın nafaka şu kadar yıl olsun diye bir düşüncesi asla yok’
Gül, şunları ifade etti: “Nafaka konusunda bir değişiklik olacaksa yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun yeri de Meclis’tir. Bakanlığımızın şu kadar yıl olsun diye bir düşüncesi asla yok. Bu konuda her kesimin farklı görüşleri var. Bunların hepsi değerlendiriliyor. Kimin hangi kanaati, düşüncesi var. Teknik çalışma yapılıyor ama ne olursa olsun bu konuda kadınların aleyhine hiçbir faaliyetin, hiçbir adımın hükümet, parti ve bakanlık olarak destekçisi olamayız.”
Gül, kadına yönelik gerek fiili gerekse dijital ortamda gerçekleştirilen ısrarlı takibe ilişkin cezaların artırılması gerektiğine inandıklarını, bu konuda caydırıcı başka önerileri de beklediklerini belirtti.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumların 2021 yılı bütçesi komisyonda kabul edildi.
Kaynak: AA