Bakan Karaismailoğlu, lojistik yük merkezlerinin neden zarar ettiğini açıklamadı

Ulaştırma ve Altaypı Bakanı Karaismailoğlu, CHP’li Gürer’in, 2.6 milyar TL’ye mal olan 12 adet Lojistik Yük Merkezinin zarar etmesinin neden önlenemediği sorusunu yanıtlamadı.

Bakan Karaismailoğlu, lojistik merkezlerinden toplam 12 milyon ton taşıma yapıldığını belirterek, merkezlerin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Fotoğraf: AA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kent merkezlerinde kaldığı için yük garlarının Lojistik Yük Merkezlerine dönüştürülmesi ve bu merkezlerin sürekli zarar etmesine ilişkin soru önergesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yanıtladı.

’12 milyon ton taşıma yapılmış’

Bakan Karaismailoğlu, verdiği yanıtta, “2016-2020 yılları arasında Köseköy, Halkalı, Uşak, Gökköy, Gelemen, Palandöken, Türkoğlu, Yenice ve Kaklık Lojistik Merkezlerinden toplam 12 milyon ton taşıma yapılmış, yıllık ortalama taşıma miktarı 2,4 milyon tona denk gelmektedir.” dedi.

Lojistik merkezlerinin neden zarar ettiği sorusu yanıtlanmadı

Yenice (Mersin) ve Kayacık (Konya) Lojistik Merkezlerinin işletmeye alındığını belirten Karaismailoğlu, Kars lojistik merkezinin yapımının ise tamamlandığını ve açılışa hazır duruma getirildiğini kaydetti. Lojistik Yük Merkezlerinin neden zarar ettiğine dair soruyu yanıtsız bırakan Karaismailoğlu, “Hizmete açılan lojistik merkezlerinin daha etkin ve verimli kullanılmasına yönelik TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) işbirliği ile gerekli çalışmalar yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

’12 lojistik merkezinin maliyeti 2,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti’

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Gürer, kent merkezi içinde kalmış olan yük garları yerine lojistik merkezi projeleri kapsamında TCDD tarafından 12 adet lojistik merkezinin tamamlanarak işletmeye açıldığını hatırlattı. Gürer, “Bu lojistik merkezlerinin maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olup, ayrıca kamulaştırılan ve kurum mülkiyetinde olan bu projelere tahsis edilen taşınmaz bedelleri de hesaba katıldığında maliyet tutarı yaklaşık 2,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.” dedi. 

‘Niğde Lojistik Merkezi ne oldu?’

Niğde’de de Hüyük mevkiinde 2015 yılından bu yana yapılacağı açıklanan Lojistik Yük Merkeziyle ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade eden Gürer, şunları kaydetti:

“Sayın Bakan, özellikle kalsit üreticilerinin sabırsızlıkla beklediği lojistik yük merkeziyle ilgili Niğdeli ihracatçıların beklentilerini içeren sorumuza olumlu ya da olumsuz yönde yanıt verme nezaketini bile göstermemiştir. En azından yapılacak veya yapılmayacak şeklinde bir yanıt alabilmiş olsa idik Niğdeli kalsit üreticileri de beklentilerini ona göre belirleyebilirlerdi.”

Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

  • Lojistik merkezlerinin son 5 yıldaki toplam geliri 51 milyon TL, giderleri ise 98 milyon TL seviyesinde oluşmuştur. Merkezlerin son 5 yıllık zarar tutarının 47 milyon TL’yi bulmasının nedeni nedir?
  • Projede planlanan hedefe neden ulaşılamamıştır?
  • Tamamlanarak işletmeye açılan lojistik merkezlerin bulunduğu bölgelerde; bu merkezler açılmadan önceki demiryolu yük taşıma miktarı yıllık yaklaşık 2,1 milyon ton iken, merkezler açıldıktan sonraki yıllarda, demiryolu yük taşıma miktarının yıllık ortalaması 2,3 milyon ton düzeyinde olmasına rağmen neden zarar engellenememiştir?
  • Kurulum maliyetleri, işletme zararları ve yük taşımacılığındaki artışlarla birlikte değerlendirildiğinde, bu merkezlerden beklenen fayda seviyesine henüz ulaşılamamasının nedenleri nelerdir?
  • Diğer taraftan kurumun yatırım planlaması kapsamında; inşaat çalışmaları devam eden 2 adet, ihale süreci devam eden 2 adet, ihalesine çıkılması planlanan 4 adet ve proje çalışmaları devam eden 3 adet lojistik merkezi projesi ne zaman sonuçlanacaktır?
  • Niğde iline 2021 yılında bu kapsamda bir yatırım yapılacak mıdır?
  • Mevcut lojistik merkezlerinden beklenen fayda seviyesine henüz ulaşılamadığı dikkate alınarak, bu merkezlerin işlerlik ve hasılatlarının artırılmasına yönelik değerlendirmelerin yapılması ve proje aşamasındaki lojistik merkezlerine ilişkin yatırım önceliklerinin bu değerlendirmeler çerçevesinde belirlenmesi için çalışmalar yapılmakta mıdır?”

Yeni1Mecra