Biden da Hamaney de önce karşıdakinin adım atmasını istiyor

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ‘önce yaptırımlar kalksın’ açıklamasına karşı Biden da ‘önce İran uranyum zenginleştirmeyi durdurmalı’ dedi.

Gerek ABD, gerekse İran tarafı nükleer anlaşmaya dönmek için öncelikle karşı tarafın harekete geçmesini istiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon mülakatını CBS kanalına verdi.

Tamamı bugün yayınlanacak röportajın İran’la ilgili yayınlanan bölümünde Biden, nükleer anlaşmaya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Biden, “ABD, İran’ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları kaldıracak mı?” şeklindeki soruya, “Hayır. Önce onların uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerekiyor” yanıtını verdi.

Biden yönetimi, daha önceki açıklamalarında belirli şartların gerçekleşmesi halinde İran’la nükleer anlaşmaya yeniden dönme niyetinde olduğunu bildirmişti.

‘Koşul koyma hakkı olan taraf İran’dır’

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin nükleer anlaşmadan kaynaklanan taahhütleri yerine getirmesi için önce ABD’nin tüm yaptırımları kaldırması gerektiğini belirtmişti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, hava kuvvetleri komutanlarını kabulünde “Bu, İran’ın kesin politikasıdır ve ülke yetkilileri de bunun üzerinde görüş birliğine sahiptir” diyerek “İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar konusunda nükleer anlaşmanın tarafı olan 3 Avrupa ülkesine değinen Hamaney “ABD ve nükleer anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini ihlal eden üç Avrupa ülkesinin şart koyma hakkı yoktur. Onlar bu anlaşma kapsamındaki hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir. Koşul koyma hakkına sahip olan taraf, İran’dır. Çünkü tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Nükleer anlaşmanın devamı için şart koşma hakkımız var ve biz de bunu yaptık. Kimse bunu saptırmasın” dedi.

İran ile nükleer anlaşma

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015’te Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump’ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020’de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

ABD’de göreve gelen Joe Biden yönetimi, Tahran’ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD’nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması gerektiğini bildirmişti.

AA / MA