Bölek ve Gökçek’e zorla tıbbi müdahale yapılmak istenmesine tepki

Halkın Hukuk Bürosu, istekleri dışında hastanede tutulan ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Gökçek ve Bölek’in, zorla tıbbi müdahale edilmek için yoğun bakıma kaldırıldığını bildirdi.

Helin Bölek – İbrahim Gökçek

Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek, konser yasaklarının kaldırılması, İdil Kültür Merkezi’ne yapılan polis baskınlarının son bulması, üyelerinin İçişleri Bakanlığı arananlar listesinden çıkarılması talebiyle açlık grevine başladı.

Gökçek tutuklu bulunduğu Silivri Kapalı Cezaevinde açlık grevini 200’üncü gününde, Bölek ise İstanbul Sarıyer’deki evinde başlattığı açlık grevini 213’üncü gününde ölüm orucuna çevirdi. Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporunun ardından tahliye edilen Gökçek, ölüm orucuna evde devam etti.

Gökçek ve Bölek, ölüm orucunu sürdürdükleri evlerinden 10 Mart gecesi polisler tarafından tıbbi müdahale yapılmak üzere Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Gökçek ve Bölek, hastanede zorla tıbbi müdahale yapılmak istenmesine karşı çıktı. Gökçek ve Bölek’in zorla tıbbi müdahale için yoğun bakıma kaldırıldığı belirtildi.

‘Zorla müdahale işkencedir’

Konuya ilişkin Halkın Hukuk Bürosu, twitter hesabından paylaşımda bulundu. Paylaşımda, Gökçek ve Bölek’in yanında bulunan refakatçi ve avukatların zorla dışarı çıkarıldığı belirtildi. Müvekkilleri Gökçek ve Bölek’in istekleri dışında yoğun bakım ünitesine alınmak istendiğinin belirtildiği paylaşımda, şunlar ifade edildi:

“Bu zorla müdahaleye hazırlık anlamına gelmektedir. Zorla müdahale cinayettir! Zorla müdahale işkencedir! Müvekkillerimizin zorla tıbbi müdahale sonucunda yaşayacağı en basit olumsuz sonuçtan bu müdahaleyi uygun gören, uygulayan ve engel olmayan tüm hekimler, başta da Sağlık Bakanlığı ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi idaresi sorumludur!”

Dr. Ekmez: Etik ilkelere aykırı

Mezopotamya Haber Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Açlık Grevlerini İzleme Heyeti de duruma ilişkin dün İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlemişti. Ortak açıklamayı okuyan İstanbul Tabip Odası yöneticilerinden doktor Murat Ekmez, Gökçek ve Bölek’in zorla hastaneye götürülmesinin Dünya Tabipler Birliği Malta Bildirgesi uyarınca etik ilkelerine aykırı olduğunu ifade etmişti. Ekmez, Bölek ve Gökçek’in protestolarını sona erdirmesi için muvafakatleri olmadan müdahale edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle sorunu çözmeleri için sorumlulara seslendiklerini belirtti.

Prof. Dr. Fincancı: Hastanede zorla alıkoyma kabul edilemez

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, dayatılan alıkoyma ve zorla müdahale olayının hukuksuz olduğunu söyleyerek, Bölek ve Gökçek’in hastanede bulunan doktorlar tarafından bilimden, hukuktan ve etikten uzak uygulamalara maruz kaldığını ifade etti.

Fincancı, şöyle konuştu: “Grup Yorum üyelerinin konser yapmak gibi basit bir talebini görmezden gelip onun yerine polisiye bir yöntemle hastanede zorla alıkoyma, rehin tutma davranışı kabul edilemez. ‘Güvenlik’ perspektifiyle davranan siyasi irade yerine insanca, özgür bir ortamının sağlanmasını hep beraber mutlaka başarmalıyız. Herkesin bu seslere kulak vermesi ve bu seslerin yanlarında olması gerektiğini düşünüyorum.”