Dün Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapmaları engellenip gözaltına alınan ve sonra bırakılan Cargill işçilerine bir gecede iki kez para cezası kesildi.
Cargill’de Tek Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan işçiler, direnişlerinin 1000’inci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde açıklama yapmak istemiş, Bakanlık önünde açıklama yapmalarına izin vermeyen polis, işçileri dün “Biz devletin gücüyüz, neler yapabileceğimizi orada gösteririz size, hiç merak etmeyin” diye tehdit etmişti.
Bu kez sendikanın önünde sokakta bekleyen işçiler “soba yaktıkları” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
İlk para cezası Ankara çıkışında
Gece geç saatlerde serbest bırakılan işçiler, Döhler Gıda fabrikası işçilerinin yapacağı eyleme destek olmak için Karaman’a gitmek üzere yola çıktılar. Ancak Ankara çıkışında polis noktasında durduruldular ve her birine sokağa çıkma yasağından dolayı ceza kesildi. Polis tarafından kendilerine bir tutanak verildi ve Karaman’a gidebilecekleri söylendi.
İkinci para cezası Karaman girişinde
Tekrar yola çıkan Cargill işçileri bu kez de sokağa çıkma yasağının bitmesine 15 dakika kala, Karaman’ın girişinde durduruldular ve bir kez daha para cezasına çarptırıldılar.
Bunun üzerine işçiler polise şöyle tepki gösterdi:
“Ankara’da bize ceza kesen polisler bir tutanak verdiler. Bununla Karaman’a gidebilirsiniz dediler. Karaman’ın girişinde yine plakalarımız verilmiş yine 04:45’de sokağa çıkma yasağı sebebi ile ceza kesildi. Bu ülkede emniyet müdürünün sözü bu demek ki. Herkes zulmünde boğulsun.”
Ne olmuştu?
Cargill’in Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında bulunan 14 üretim işçisi, Tekgıda-İş sendikası çatısı altında örgütlemeye çalışırken 17 Nisan 2018’de işlerinden atıldı. Nisan 2018’de 14 işçinin işten çıkarılmasından önce de 7 işçi yine sendikaya üye oldukları için aynı fabrikada işten çıkarılmıştı. Bu 7 işçi 2015’de ve 2018’de mahkemeyi kazandılar ve Yargıtay sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarına karar verdi.
2019 Aralık ve 2020 Şubat aylarında, Bursa Bölge Mahkemesi, 17 Nisan 2018 tarihinde işten çıkarılan 12 işçi için karar verdi (2 işçi işe iade davası açmadı). Mahkeme, söz konusu 8 işçinin tamamıyla sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkemeye göre diğer 4 işçi ise, işyerinde işten çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir ekonomik gerekçe olmadığından ve Cargill bu işçilere işyerinde alternatif bir iş önermediği için haksız bir şekilde işten çıkarıldı. 12 kararda da işçilerin işe iade edilmesi emredildi.
2015’ten bu yana, Türkiye’deki yüksek mahkeme, Cargill’in sendika faaliyetlerine ve üyeliğine misilleme olarak işçileri işten çıkardığını belirten ve işe iade edilmelerini emreden kesin kararlar verdi. Ancak Cargill işten çıkarılan hiçbir işçi işine geri başlatılmadı.
Yeni1Mecra / ANKA