Meclis Genel Kurulu’nda CHP’nin İdlib konusunda genel görüşme önergesi ile HDP’nin çığ felaketine ilişkin İYİ Parti’nin ise Dormofol ilacına ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Meclis Genel Kurulunda partilerin önerileri ile görüşmeler devam etti. İYİ Parti’nin, Dormofol adlı ilacın kullanımında yaşanan sorunlarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.
Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Dormofol ilacının etken maddesi nedeniyle Isparta’da bir kişinin hayatını kaybettiğini, ayrıca yoğun bakımda tedavi altına alınanlar olduğunu söyledi.
‘Duyuru karardan 5-6 gün sonra yapıldı’
Cesur, Sağlık Bakanlığının, söz konusu ilacın geri çekilmesine ilişkin duyuruların daha önce yapıldığı yönünde açıklamalarının bulunduğunu hatırlattı. Cesur, internet sitesinden açıklanan duyurunun, ilacın geri çekilmesi yönünde alınan karardan 5-6 gün sonra yapıldığına dikkat çekti.
Cesur, “Alınan karar ve duyuru arasında geçen 5-6 günde memleketin neresinde ne olmuş, o boşluklarda kimler ne gibi komplikasyonlara maruz kalmış, araştıralım istiyoruz.” dedi.
AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Türkiye’de ilaç takip sisteminin oturduğunu savundu. Düzgün, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, Isparta’daki olaydan önce söz konusu ilaçla ilgili inceleme ve analiz çalışması başlattığını belirtti. Düzgün, ilacın satışının durdurulduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından İYİ Parti’nin grup önerisi kabul edilmedi.
CHP’den İdlib konusunda genel görüşme talebi
CHP’nin “İdlib meselesinin gündeme alınması ve Türkiye’nin bu cendereden çıkabilmesi için gerekli adımların tespiti amacıyla” verdiği genel görüşme önergesi ele alındı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, önergeyle amaçlarının İdlib’de yaşanan gelişmelerin Meclis’te genel görüşmeyle tartışılması, hükümete kimi tavsiye ve kararların bildirilmesi olduğunu belirtti.
CHP’li Altay: İdlib AK Parti’nin iç meselesi değildir’
Soçi’de 17 Eylül 2018’de Türkiye-Rusya arasında bir mutabakat yapıldığını hatırlatan Altay, mutabakat çerçevesinde Rusya’nın ne söz verdiği ve ne kadarını yapıp yapmadığının bilinmediğini ifade etti. İdlib’in AK Parti’nin iç meselesi olmadığına vurgu yapan Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib ile ilgili tasarruflarını partisinin grup toplantısında söylemek yerine TBMM’ye bilgi vermek zorunda olduğunu kaydetti. Altay, “Bunu vermiyorsa Sayın Cumhurbaşkanı, hepimize saygısızlık yapmaktadır.” dedi.
Altay, İdlib mutabakatında, Türkiye’nin altına imza attıklarının olabilirliğinin bulunmadığı konusunda uyardıklarını söyledi. Altay, “Bu kadar taahhüde, kapasitenizin çok üstünde bir işe ne gerek var? Niye yapıyorsunuz bunu? Bu kadar basiretsiz, beceriksiz, öngörüsüz bir mutabakattan uluslararası literatürde bir tane daha bulamazsınız.” şeklinde konuştu. Altay, TBMM Başkanlığının, İdlib konusunda hükümetten bilgi talep etmesi gerektiğini söyledi.
AK Partili Gülpınar: Görüşmeler neticesinde bilgilendirme olacaktır
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, rejim güçlerinin Rusya’nın da desteğiyle düzenlediği saldırılarla yüz binlerce insanın Türkiye sınırlarına göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Gülpınar, “Gözlem noktamızın güvenliğini sağlamak, buraya giden ikmal yollarını açık tutmak ve bölgedeki gerginliği azaltarak ülkemizi göç baskısından korumak maksadıyla her türlü tedbir alınmaktadır.” dedi.
Gülpınar, saldırılara en sert şekilde mukabele edildiğini belirterek, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Gülpınar, görüşmeler neticesinde muhalefetin talebi doğrultusunda hükümet kanadından bir bilgilendirme olacağını ifade ederek, “Bu konuda aceleci olmamak kanaatindeyim.” dedi.
CHP ve HDP’nin önerisi kabul edilmedi
Konuşmaların ardından CHP’nin önergesi kabul edilmedi. Öte yandan HDP’nin Van’daki çığ felaketine ilişkin önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına dair önerisi de kabul edilmedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi ele alındı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada Tanal’ın önerisi de kabul edilmedi.
Genel Kurulda, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.