HDP Mardin milletvekillerinin Meclis’e verdiği 3 ayrı soru önergesiyle Nusaybin’de çocuklara yönelik polis şiddeti İçişleri Bakanı Soylu’ya soruldu.
Bakan Soylu’nun, “Nusaybin’de kolluk güçlerinin çocuklara şiddet uygulamasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu kişiler bu yetkiyi kim/kimlerden almaktadır? Suç işleyen polis memuru neden hemen görevden alınmamıştır?” sorularını yanıtlaması istendi.
HDP Mardin Milletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar ve Tuma Çelik, 9 Mayıs günü sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ortaya çıkan, Nusaybin’de bir polis memurunun evlerinin bulunduğu sitenin önünde oynayan çocukları havaya ateş açarak kovaladığı, 8 yaşındaki B.E. adlı çocuğu bağırarak, tartaklayarak zırhlı polis aracına götürdüğü olayı Meclis gündemine taşıdı.
‘Nusaybin Kaymakamlığı 16 gün sonra açıklama yaptı’
Milletvekilleri verdikleri soru önergelerinin İçişleri Bakanı Süleyman Soyu tarafından yazılı olarak yanıtlamasını istedi. Milletvekili Günay, verdiği önergenin gerekçesinde, ortaya çıkan görüntülere kamuoyunda büyük tepki oluşmasının ardından 16 gün sonra Nusaybin İlçe Kaymakamlığı’nın yaptığı açıklamada, olayın “bir grup tarafından” zırhlı ekibe taş atılması sonrası yaşandığının savunulduğuna dikkat çekti.
‘Aile taş atma iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti’
Günay, Kürt çocuklarına yönelik polis şiddetinin uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Günay, B.E.’nin ailesinin Kaymakamlık açıklamasında yer verilen “taş atma” iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirttiğini aktardı. Günay, şunları ifade etti: “Aile çocuklarının olay günü bahçeye oyun oynamak için çıktığını belirtmişlerdir. Komşuların tepki vermesi üzerine polislerin çocuğu bıraktıklarını belirten baba Mehmet E., 8 yaşındaki çocuğunun olay sonrasında çok etkilendiğini ve üç gün kendine gelemediğini aktarmıştır.”
‘Çocuğa yönelik işlenen suçların mazereti olamaz’
Milletvekili Dündar ise, verdiği önergenin gerekçesinde, çocuğa yönelik işlenen suçların mazeretinin olamayacağına vurgu yaptı. Dündar, şunları kaydetti: “Devletler, çocuğa yönelik şiddet nereden gelirse gelsin bu suçu işleyenlere karşı gerekli cezai yaptırımları uygulamak ile yükümlüdür. Ancak çocuğa yönelik bu şiddet devletin kendi kolluk güçleri tarafından uygulandığı zaman bu suçlar çoğu zaman davaya dahi dönüşmeden cezasız kalmaktadır. Özellikle bu şiddet Kürt çocuklarına uygulandığında suç olarak dahi görülmemektedir.”
‘Kötü muamele Anayasa’da yasaklanmıştır’
Milletvekili Çelik, verdiği önergenin gerekçesinde, olay yerinde olan ve yaşananları gören iki polisin ise bu duruma müdahale etmediğine vurgu yaptı. Çelik, işkence ve kötü muamelenin hem uluslararası insan hakları sözleşmeleri açısından hem de Anayasa’da açıkça yasaklandığını hatırlattı.
‘Güvenlik güçleri cezalandırılmalı’
Böylesi olayların yaşanmaması için şiddet uygulayan güvenlik güçlerinin şeffaf yürütülecek yargılama sistemiyle cezalandırılması gerektiğinin belirtildiği önergelerde, yanıtlanması istenen soruların bazıları şöyle;
- 25 Nisan günü Nusaybin Fırat Mahallesi’nde bulunan TOKİ konutlarındaki evlerinin bahçelerinde oynayan çocuklara karşı güvenlik güçleri tarafından havaya ateş açılması ve çocuklara psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanması bilginiz dahilinde midir?
- Çocukların polislere taş attığını ve bu nedenle güvenlik güçlerinin çocuklara ateş açtıklarını iddia eden, bu söylemle gerçekleşen şiddeti ört bas etmeye çalışan Nusaybin Kaymakamlığı’na yönelik bir soruşturma başlatılacak mıdır?
- Son 17 yılda kolluk güçleri tarafından kaç çocuk öldürülmüştür? Bu hak ihlallerinin kaçı davaya dönüştürülmüştür? Kaç kolluk gücüne çocuğa yönelik şiddet uyguladığı için cezai yaptırım uygulanmıştır?
- Nusaybin’de kolluk güçlerinin çocuklara şiddet uygulamasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu kişiler bu yetkiyi kim/kimlerden almaktadır?
- Suç işleyen polis memuru hakkında yasal ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise işlem tarihi ne zamandır? Görüntüler kamuoyuna düştükten sonra mı ilgili polis hakkında işlem başlatılmıştır? Suç işleyen polis memuru neden hemen görevden alınmamıştır?
- Nusaybin Kaymakamlığı neden olayın yaşandığı anda değil de üzerinden 16 gün geçtikten sonra açıklama yapmıştır?
- Bu kadar geç açıklama yapan ve olayı gerekçelendirerek üzerini örtmeye çalışan kaymakamlık ve ilgili birim çalışanları hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
- Kürt çocukları üzerinde baskı ve şiddet uygulamasına dönük kolluk güçlerine verilmiş bir talimat mı vardır?
- Olay hangi tarihte yaşanmıştır?
- Silah kullanarak 8 yaşındaki bir çocuğu sürükleyerek darp eden polis memurunu engellemeyen ve görüntülerden kimlikleri tespit edilebilecek olan diğer iki polis memuru hakkında işlem başlatılmış mıdır?
- Polis şiddetine maruz kalan çocuklara ve ailelerine uğradıkları travmaya karşı ne gibi destekler sağlanmıştır?
- Son 2 yılda kaç polis hangi gerekçelerle görevden alınmıştır?