HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri eylemlerinin 768’inci haftasında 1991 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İbrahim Demir ile Agit Akipa’nın akıbetini sordu. Bu haftaki eylemde JİTEM davasında tüm sanıklara beraat kararı verilmesine tepki gösterildi.
Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 768’nci haftasında da ‘yasak’ nedeniyle Galatasaray Meydanı yerine İHD İstanbul Şube binasının bulunduğu sokakta buluştu. Polis tarafından abluka altına alınan sokakta gerçekleştirilen eyleme, Cumartesi Anneleri üzerinde kayıpların fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giyerek geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eyleme destek verdi.
JİTEM davası kararına tepki
Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi ve gözaltında kayıp edilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. Yurttaşın devletle hesaplaşması görevini yerine getirmesi gereken yargının, bu hesaplaşmaya engel olduğunu söyleyen Maside, bunun yol açtığı cezasızlık kültürüne son verilmesini istedi. Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Ankara JİTEM Davasının tanıklara, delillere, belgelere, kamu görevlilerinin beyanlarına rağmen beraat ile sonuçlandığını hatırlatan Maside, “Bu kararı verenler, verdirenler bilsinler ki kayıplarımıza ilişkin adli bir yargılama süreci sağlanmadığı sürece devletin unutturduğu soruları sormaya devam etme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bize yapılan bu kolektif zulmü ifşa etmekten vazgeçmeyeceğiz. Son derece açık ve ağır sonuçları olan ve kimsenin savunamayacağı bu zulme itirazımızı sürdüreceğiz” dedi.
Maside Ocak, daha sonra Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde 1991 yılında 36 yaşındaki İbrahim Demir ile 39 yaşındaki Agit Akipa’nın gözaltına alındıktan sonra kaybedildikleri olayı anlattı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı olduğunu söyleyen Ocak, “Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konmuş ve askerler yerleştirilmişti. Agit Akipa ve İbrahim Demir, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için Kaymakamlığa ve İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı ve karakol komutanı tarafından ‘sizi yaşatmayacağız’ diye tehdit edildiler.” dedi.
Ocak, 12 Aralık 1991 tarihinde Demir ve Akipa’nın İdil’deki bir taziyeden evlerine dönmek için diğer köylülerle birlikte bindikleri traktörün yolda askerler tarafından durdurulduğunu anlatarak, Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından Demir ve Akipa’nın gözaltına alındığını ifade etti. Olayla ilgili bugüne kadar yürütülen hiçbir soruşturmadan sonuç alınamadığını söyleyen Ocak, İbrahim ve Agit’in kaybedilmelerine neden olanların adil bir biçimde yargılanmasını talep etti.
’28 yıldır verdikleri cevap hiçtir’
İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir, 28 senedir faillerin peşinde olduklarını belirterek, “Katiller yargılanmadıkça adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Galatasaray bizim buluşma mekanımız, dertleşme mekanımızdı. Orayı bize yasakladılar. Orayı geri istiyoruz ve alacağız” şeklinde konuştu. Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa da 28 yıldır ülkedeki tüm hukuk yollarına başvurduklarına dikkat çekerek, “28 yıldır bize verdikleri cevap hiçtir. Bugün etten duvar örerek adalet arıyoruz. Bu Türkiye’nin resmidir. Biz bu ülkede aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Belki bizim yaşımız adaletin sağlandığını görmeye yetmez. Ama en azından çocuklarımız, torunlarımız adaletin sağlandığını görecektir.” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi.