Cumartesi Anneleri eylemlerinin 770’inci haftasında İsmail Bahçeci’nin akibetini sordu, Roboski Katliamı için adalet istedi.
HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri eylemlerinin 770’inci haftasında Roboski Katliamı için adalet istedi, 1994 yılında gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu.
Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı 770’inci haftasında devam etti. Bu haftaki eylem de Galatasaray Meydanı yasak olduğu için İHD İstanbul Şube binasının olduğu sokakta yapıldı. Yoğun güvenlik önlemi alınan sokakta yapılan eyleme, Cumartesi Anneleri kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak katıldı.
Bu haftaki eylemde 24 Aralık 1994 yılında İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu öğrencisi İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu. Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Bahçeci’nin bulunması için ailenin yaptığı tüm başvurular yanıtsız bırakıldı.
‘Adaletin tecellisi devletlerin temel amacı olmalı’
Basın açıklamasını okuyan kayıp yakınlarından Besna Tosun, 2019 yılında hak ihlallerinin yine cezasızlıkla geçtiğini hatırlatan Tosun, şunları kaydetti: “770 haftadır her şeyin hukuk kurallarına uygun olarak gerçekleşmesi ve adaletin tecellisinin devletlerin temel amacı olması gerektiğini söylüyoruz. 770 haftadır insan haklarına dayanması gereken Ceza Adaleti Sisteminin, söz konusu gözaltında kaybetme suçu olduğunda maddi gerçeği ortaya çıkarma işlevini yerine getirmesi için adli ve idari makamları göreve çağırıyoruz.”
‘Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz’
Tosun, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraatle sonuçlanan JİTEM davasına Bahçeci ailesinin de müdahil olarak katıldığını hatırlattı. Bahçeci’nin gözaltında kaybedilişinin 25. Yılı olduğunu belirten Tosun, “Yargı makamlarını etkin bir soruşturma, yargılama faaliyeti icrası için göreve çağırıyoruz.” dedi. İsmail Bahçeci ve tüm kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Tosun, “71 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı‘ndan vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.
‘O insanların unutulmasını bekleyenler yanıldı’
Açıklamanın ardından Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan konuştu. Beyhan, insanların sanki bir anda silinip gidebileceklermiş ve herkes varlıklarını unutacakmış gibi kaybedildiğini belirtti. Ancak o insanların hiç var olmamış gibi unutulup gitmesini bekleyenlerin yanıldığını söyleyen Beyhan, şunları kaydetti: “Şu anda yanımda ve arkamda duran onlarca insan, kendisi burada olmayıp yürekleri burada olan; bu ülkedeki, hatta yalnızca bu ülkede değil, dünyanın dört bir yanındaki on binlerce insan zorla kaybedilenleri unutmadılar.”
‘Katiller nerede?’
Umut Bahçeci, kardeşi İsmail Bahçeci’nin gözaltında kaybedildikten sonra polislerin bir daha kapılarını çalmadığını söyledi. Bahçeci, “Tüm yetkililere sesleniyorum: Abimin ve diğer gözaltında kaybedilenlerin katilleri kim, akıbetleri ne oldu, katilleri nerede?” diye sordu.
Roboski için adalet
Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da Roboski Katliamı’nın 8’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak adalet talep ettiklerini ifade etti. Hanife Yıldız, 24 yıldır sokaklarda olduklarını belirterek, “Sizin kaybettiğiniz insanları arıyoruz. ‘Devlet kaybetmez’ diyorsunuz, ben oğlumu karakola kendi elimle götürdüm. Orada ne yaptınız oğluma?” dedi. Kayıplarıyla buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı’nı geri istediklerini söyleyen Hanife Yıldız, “Adalet yerini bulsun. Bir anne çocuğu için mezar arar mı? Herkes çocuğu için yaşar, benim çocuğumu elimden aldınız ben yaşayan ölüyüm.” diye konuştu.