DEVA: TÜİK’in geniş işsizlik tanımı gerçeği yansıtmıyor

TÜİK’in Mart ayına ilişkin dün yayınladığı işsizlik verilerinin tutarsızlığına dikkat çeken DEVA Partisi, TÜİK’in geniş tanımlı işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığını, gerçek geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı işsizlik verilerine ilişkin itirazlar ve eleştiriler devam ediyor. CHP’den sonra DEVA Partisi de TÜİK’in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayına ilişkin açıkladığı işsizlik verilerine karşı resmi açıklama yayımladı. Açıklamada, TÜİK verilerine tepki gösterilerek, “İstihdam, işsiz sayısı ve işgücüne katılma oranının aynı anda yüksek oranda düşmesi verilerin tutarlılığı ile ilgili ciddi kuşkulara yol açmaktadır” denildi.

3 milyon 274 bin artış

TÜİK’e tepki gösterilen açıklamada verilerin Mart ortasından itibaren ağır şekilde hissedilen yeni tip Kovid-19 salgınının etkilerini tam olarak yansıtmadığı vurgulanarak, “Son bir yılda çalışabilecek yaştaki (15+ yaş) nüfusta 1 milyon 39 bin kişilik artış ve istihdamda 1 milyon 662 bin kişilik azalışa rağmen işsizlik rakamının geçen yıla kıyasla düşmesinin nedeni, işgücüne dahil olmayan insanların sayısındaki dramatik artıştır.

İşgücüne dahil olmayanların sayısı geçen yıldan bu yana 3 milyon 274 bin kişi artış göstermiştir. Buna bağlı olarak 2019 yılında ortalama yüzde 53,0 olan işgücüne katılım oranı 2020 Mart döneminde yüzde 48,4’e gerilemiştir. Bu rakam son 7 senenin en düşük rakamıdır” ifadelerine yer verildi.

Sorunlar derinleşiyor

Çalışmaya hazır olan ancak iş bulma ümidini kaybettiği için ya da diğer nedenlerle iş aramayanların sayısının 3 milyon 728 bin kişiye çıktığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“TÜİK tarafından yayımlanan dar tanımlı işsizlik göstergelerinde bu kişiler işsiz olarak sayılmamaktadır. Bu kişileri ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 383 bin kişi, Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı” ise yüzde 23,1’dir. Mart 2020 döneminde ‘zamana bağlı eksik istihdam’ ve “istihdam edilenlerden işbaşında olmayanların’ sayısında geçen seneye göre ciddi artışlar yaşanmıştır. Bu gelişmeler, istihdamın kalitesinde ciddi bir kötüleşme yaşandığını ortaya koymaktadır.

Genç işsizlik oranı Mart 2020 döneminde yüzde 24,6 olarak gerçekleşmiş ve yüksek seviyesini korumuştur. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı geçen seneye göre 4,2 puan artarak yüzde 27,9 olmuştur. İstihdam, işsiz sayısı ve işgücüne katılma oranının aynı anda yüksek oranda düşmesi verilerin tutarlılığı ile ilgili ciddi kuşkulara yol açmaktadır. Bu veriler ve değerlendirmeler, açıklanan istatistiklerin işgücü piyasasında yaşanan sorunları tam olarak yansıtmadığını ve yapısal sorunların derinleşerek devam ettiğini ortaya koymaktadır.”

Ağbaba: 14 Milyon kişi işsiz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 14 milyona dayandığını belirterek, “Binlerce iş yeri kapanmış milyonlarca kişi işsiz kalmışken TÜİK’in adeta şaka yaparmışçasına yayımladığı verilerin gerçeklik ile ilgisi yoktur” ifadesini kullandı.

Ağbaba, “Ayrıca halihazırda istihdamda olmayan ama TÜİK tarafından işsiz olarak değerlendirilmeyen kısa çalışma ödeneği alanlar ve ücretsiz izne çıkartılanlar TÜİK’e göre işsiz sayılmamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.