DFG: Nisan ayında 60 gazeteci yargılandı

DFG’nin “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporuna göre; nisan ayında 9 gazeteci gözaltına alındı, 60 gazeteci yargılandı, 19 haber ve 17 internet sitesine erişim engeli getirildi.

Fotoğraf: MA/Arşiv

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “2021 Nisan Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu açıkladı. Rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü hatırlatılarak, onlarca gazetecinin bugünü özgürlüklerinden mahrum bir şekilde karşıladığına vurgu yapıldı.

Raporda yer alan verilerin özgürlüğü değil, baskıları ve ihlalleri işaret ettiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Böylesi bir tabloda basın özgürlüğünden bahsetmek çok da mümkün değil. Gazeteciler halen gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava ve hapis cezaları gibi baskı aygıtlarıyla yüz yüze kalıyor. Tüm bunlarla tek tek basın emekçileri değil bir bütün olarak gazetecilik hedef alınıyor. Amaç, doğru habercilik yerine yandaş gazetecilik yaratmak, basını toplumun faydası için değil iktidarın propagandası için kullanmaktır.”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde, ses ve görüntü kaydının alınmasının engellenmesine yönelik yayımladığı genelgeye vurgu yapılan açıklamada, genelgenin basın özgürlüğünü kısıtlayacak yeni bir adım olduğu belirtildi. Açıklamada, genelgenin geri çekilmesi ve basın çalışmalarının yasaklanmasından vazgeçilmesi istendi.

‘JinNews sitesine 9 kez erişim engeli getirildi’

Basına yönelik her engelin toplumun haber alma hakkının engellenmesi anlamına da geldiğine işaret edilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

“Yasaklamalar ve sansüre ilişkin çarpıcı iki örneği dikkatlerinize sunuyoruz. Türkiye’nin tek kadın haber ajansı JinNews’in haberlerini paylaştığı internet sitesine sadece Nîsan ayı içerisinde tam 9 kez erişim engeli getirildi. Yine Mezopotamya Ajansı’nın sitesi de bir ay içerisinde 5 kez erişime engellenerek hukuksuz bir uygulamaya imza atıldı. Daha da ilginci bir alan adının erişime kapatılması için bazen iki ayrı mahkeme farklı günlerde, farklı kararlar alarak hukuksuzluğun boyutunu başka bir yere taşımışlardır.”

‘Cezaevlerindeki tüm gazeteciler serbest bırakılmalı’

Çok sayıda gazetecinin mesleki faaliyetlerinden dolayı halen cezaevinde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İktidarın hoşuna gitmeyen haberleri yaptıkları için gazetecilerin tutuklanması hukuk ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu nedenle vakit kaybedilmeden cezaevlerindeki tüm gazeteciler serbest bırakılmalı, meslektaşlarımıza yönelik gözaltı ve tutuklamalara son verilmelidir.” denildi.

’60 gazeteci yargılandı’

Raporda, gazetecilere yönelik nisan ayında tespit edilen hak ihlallerine göre; 9 gazeteci gözaltına alındı, 4 olayda gazetecilerin haber takibi engellendi. 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatılırken, 5 gazeteci hakkında ise dava açıldı.

60 gazetecinin 24 dosyada yargılamasına devam edildi. Cezaevinde 1 gazeteciye yönelik hak ihlali yaşanırken, 5 RTÜK cezası tespit edildi. 19 haber ve 17 internet sitesine erişim engeli getirildi. 5 Nisan itibariyle tutuklu gazeteci sayısı ise 70 oldu.

Yeni1Mecra