Sayıştay, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin hazırladığı raporda, 11 milyon TL’lik ihalesiz işlem kaydetti.
Sayıştay Başkanlığı, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu”nu yayınladı. Raporda, pazarlık usulüyle 17 Milyon TL’lik ihale yapıldığı belirtilirken, 11 milyon 152 bin TL değerinde ihalesiz yapıldığı tespitine yer verildi.
17 milyon Tl pazarlık usülü ihale
Raporda, DBB tarafından bir takım hizmet ve alım işlerinde ihale yöntemi olarak pazarlık usulünün kullanıldığı tespitine yer verildi.
Buna göre, vektör kontrolü için araç-cihaz kiralama ve biosidal ilaç alımı işi için 14 Milyon TL, 21 kalem mobilya malzemesi ve diğer malzeme alımı işi için 332 bin TL, 4 merkezde ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere iftar ve sahur yemeği verilmesi hizmet alımı işi için 1 milyon 430 bin TL, Aktif Yaşam Merkezinde kullanılmak üzere malzeme alımı işi için ise 1 milyon 250 bin TL değerindeki ihalelerin pazarlık usulüyle yapıldığı kaydedildi.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendine atıfta bulunulan raporda, “Yapılan bu uygulama ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ihale usullerine uygulamak yerine pazarlık usulünün genel bir uygulama haline getirildiği ve bu şekilde ihalelerde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlilik ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerinin ihlal edildiği sonucuna varılmıştır” denildi.
İhalesiz 11 milyon tl’lik iş
Raporda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesi gereği; belediyenin mal ve hizmet alımlarının ilgili kanun hükümlerine tabi olmasına rağmen yıl içerisinde 11 milyon 152 bin TL değerinde gıda yardım kolisi, bitki, çiçek ve fidan alımlarının istisna kapsamında olduğu varsayılarak ihalesiz yapıldığı belirtildi.
Buna göre, 10 milyon TL değerinde Gıda Yardımı Kolisi Projesi, 592 bin TL değerinde dikimi planlanan 14 kalem çalı ve mevsimlik çiçek alımı işi ile 560 bin TL değerinde 4 kalem hercai menekşe mevsimlik çiçek alımı işinin ihalesiz yapıldığı kaydedildi.
Enerji dağıtım bedeli talep edilmedi
Raporda, enerji dağıtım şirketlerinin sorumluğunda bulunan elektrik dağıtım tesislerine ait yatırım giderlerinin ilgili enerji dağıtım şirketlerinden değil belediye kasasından harcandığı belirtildi.
Raporda, 2019 yılı içerisinde diğer kamu idarelerine 480.015,04 TL tutarında Tesis, Makine ve Cihaz, 1.004.105,57 TL tutarında ise Demirbaş devredildiği, ancak bu işlemlerin muhasebeleştirilmesinde 257 Birikmiş Amortismanlar Hesabının kullanılmadığı, tamamının 630 Giderler Hesabına borç kaydedildiği ifade edildi.