Cinsiyetçi klişeleri ters çevirerek #erkekleryerinibilsin etiketiyle cinsiyet eşitsizliği üzerine düşündüren eylem twitterda ilk sırada gündem oldu.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için Twitterda cinsiyetçi klişeler ters çevrilerek üzerine düşündüren eylem yapıldı. @ruqinq hesabınının 13 Kasım 2019 tarihli “kocam isterse çalışabilir” tweetini takiben binlerce tweet atıldı. #erkekleryerinibilsin etiketiyle iki gündür yapılan paylaşımlar twitterda ilk gündeme yerleşti.
Paylaşımlar arasında daha çok kadınlar için kullanılan cinsiyetçi söylemler bu defa erkek cinsiyetine uyarlanarak paylaşıldı. Paylaşımlara katılan şarkıcı ve antropolog Gaye Su Akyol, önerdiği #erkekyerinibilsin üzerine twitter hesabından bir açıklama yayımladı.
”Kadın şöyledir erkek böyledir’i hayatımız boyunca duymaktan sıkıldık’
Akyol, “Dalga geçemediğin şey seni ele geçirir! Bu berbat düzeni dalga geçe geçe bitireceğiz.” sözleriyle başlayan açıklamasında, “Şu meşhur ‘kadın şöyledir, erkek böyledir’ saçmalığını hayatımız boyunca duymaktan sıkıldık. 7 milyar insanı ikiye bölüp genelleyerek sınıflandırmaya, baskı altına almaya çalışan bu dille sabahlara kadar dalga geçmek istiyoruz.” dedi.
‘Erkekleri maruz kalmadıkları bir yerden düşünmeye zorladı’
Bu tür yaklaşımın erkekleri asla maruz kalmadıkları bir yerden düşünmeye zorladığını ifade eden Akyol, “Kadınlar için kabusa dönüşen bir düzende, dile yerleşmiş cinsiyetçiliği, ayrımcılığı yeniden ve ironik şekilde inşa ederek hem trafikomik, hem de yanında yer almak isteyeceğin türde bir mizah üretiyor.” diye belirtti.
‘Kadının baskılandığı sistemden usandık’
Akyol, özünde, artık katledilen kadın haberleri görmekten, katillerin isminin, cisminin gizlendiği, öldürülen kadınların iffetinin, hayatının, seçimlerinin sorgulandığı, suçlunun ceza almadığı, erkeğin sırtının sıvazlandığı, kadının baskılandığı sistemden bıktıklarını, usandıklarını belirtti.
‘Hiçbirimiz nefes alamıyoruz’
Bir tane daha kadının katledilişine şahit olmak istemediklerini belirten Akyol, “Göstermelik önlem istemiyoruz. Kadınlar hayatları boyunca tacizin türlü boyutlarına şahit oluyor, maruz kalıyorlar. Her gün, her an, her yerde, sürekli bir baskı. Hepimiz bu baskıyı iliklerimize kadar yaşıyoruz. Yıl 2020 ve ses çıkarmadıkça hiçbir şey değişmiyor. Farkında mıyız bilmiyorum ama hiçbirimiz nefes alamıyoruz!”
Ters yüz edilerek paylaşılan cinsiyetçi klişelerden bazıları şöyle;
“Ana evinden telli duvaklı çıkmak her erkeğin hayalidir”,
“Ailenin Korunması ve Erkeğe Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun boşanmaları arttı”
“Nafaka alan erkek yuvasını yıkıyor”
“Erkekler aldatılıyorsanız hak ediyorsunuzdur. Şöyle bakımlı, olun”
“Oğlan mıdır erkek midir bilemeyiz”
“Oğlan kısmı öyle pencereden bakmaz”
“Erkekler çiçektir onları koruyalım”
“Genç yaşında dul kalan erkeksin. Bir şeye ihtiyacın falan olur, çekinme gece falan ara. Biz varız burada.”
“Erkek dediğin edepli olacak. Herkesin içinde kahkaha atmayacak iffetini koruyacak.”
“Parfüm süren erkek dikkat çekmeye çalışıyordur, eşi izin veriyorsa evinde sürebilir.”
“Gecenin o saatinde erkeğin dışarıda ne işi var”
“Ben bir kadın olarak erkeklerin de seçme seçilme hakkini savunuyorum. Eğer bir erkek saçmalamadan konuşabiliyorsa onu da dinlerim hatta oy da veririm!”
“Karındır sever de döver de”
“Film setlerinde şartlar biraz ağır oluyor. Yoksa biz de isteriz daha çok erkek çalışabilsin. Erkeğin girdiği setler çiçek gibi olur ama o koşulları kaldırmaları biraz zor.”
“Erkeklerin şort giymesini doğru bulmuyorum kadınların nefsi gidiyor sonra niye erkeğe tecavüz ediliyor demeyin”