Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ekim ayında 21 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 8 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu tespit etti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ekim ayına ilişkin kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Kadınların mücadelesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması tartışmasının kapandığına vurgu yapılan raporda, “Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 10 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz.” denildi.
‘Bakanlık gerçekleri çarpıtıyor’
Raporda, kadın cinayetleri verilerini açıklamakla sorumlu olan Bakanlığın ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıttığı belirtildi.
‘Devlet istatistikleri açıklamakla yükümlüdür’
İstanbul Sözleşmesi’ne göre devletin istatistikleri açıklama yükümlülüğü olduğuna işaret edilen raporda, “Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.” denildi.
‘Ekim ayında 21 kadın cinayeti yaşandı’
Rapora göre; Ekim ayında 21 kadın cinayeti işlendi, 8 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 21 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilmedi. Kadınların 9’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.
Raporda, 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi.
Kadınlar ‘tanıdık’ erkekler tarafından öldürüldü
Ekim ayında öldürülen 21 kadının 6’sı birlikte olduğu erkek, 5’i evli olduğu erkek, 5’i tanıdık birisi, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de kardeşi tarafından öldürüldü. 2 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.
Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü
Kadınların 12’si evinde, 2’si arabada, 2’si işyerinde, 2’si sokak ortasında, 1’i de ıssız bir yerde, 1’i kuaförde öldürüldü. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 57’si evlerinde öldürüldü. Kadınların 14’ü ateşli silahlarla, 5’i kesici aletle, 2’si de boğularak öldürüldü.
‘Şüpheli kadın ölümleri derhal aydınlatılmalıdır’
İntihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi:
“Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.”
Ekim ayında öldürülen 21 kadının verdiği yaşam mücadelesinin hikayelerinin de yer aldığı raporda, kadın cinayetlerine ilişkin süren davalar ve kadınlara ilişkin Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelere de değinildi.