EŞİK – Eşitlik İçin Kadın Platformu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a açık çağrıda bulunarak, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili 5 acil taleplerini iletmek üzere randevu talep etti.
Platform, öncelikli taleplerinin Sözleşme’nin tartışmaya açık halde bırakılmaması, acilen ve etkin bir biçimde uygulanması konularındaki görüşlerini aktarmak olduğuna vurgu yaptı.
EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yaptığı açık çağrıyı paylaştı. Yapılan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin hem kadınların hayatı, hem de Türkiye’nin geleceği ile ilgili bir sözleşme olduğuna dikkat çekilerek, “Bu nedenle, kadın örgütlerinin katılımı ve kabulü olmaksızın Sözleşme ile ilgili hiçbir karar alınmamalıdır.” denildi.
Oktay’dan randevu talep edildi
Platform olarak, Oktay’dan İstanbul Sözleşmesi konusunda bir randevu talep edildiğinin ifade edildiği açıklamada, “Öncelikli talebimiz, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açık halde bırakılmaması, acilen ve etkin bir biçimde uygulanması konularındaki görüşlerimizi aktarmaktır.” diye kaydedildi.
‘EŞİK Platformu ile yapılmış bir görüşme bulunmamaktadır’
Platformun bu amaçla Oktay’a açık çağrı yaptığına işaret edilen açıklamada, şunları ifade edildi: “Çağrı metni, Platformumuz tarafından makamına da iletilmiş bulunmaktadır. Bu çağrıyı, Sayın Oktay’ın yanı sıra tüm iktidar yetkililerine ve sözcülerine yönelik yapmaktayız. Kadın örgütleri ile görüşüyoruz, görüşeceğiz beyanlarına rağmen, ilgili bakanlıklar dahil şu ana dek EŞİK Platformu ile yapılmış bir görüşme ve Platformumuza verilmiş bir randevu bulunmamaktadır.”
Açıklamada, Oktay’a yapılan açık çağrıya da yer verildi. Çağrıda, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmelerin büyük bir endişe ile takip edildiğine vurgu yapılarak, “Başından beri bu konudaki görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemine ve acilen uygulanmasına dair görüşlerimizi paylaşırken; Sözleşme’nin kesinlikle tartışmaya açılmaması gerektiğini belirttik, acilen uygulanmasını talep ettik, kadınların haklarının ve hayatlarının politik pazarlık malzemesi yapılamayacağını dile getirdik.” denildi.
‘Sözleşme’nin kadınların ve Türkiye’nin geleceğine kadınlar olmaksızın karar verilemez’
Çağrıda, şunlar kaydedildi: “Sözleşme ile ilgili kamuoyuna da yansıyan Sözleşme’den çıkılması; Sözleşme’ye (kamuoyu tarafından şerh olarak bilinen) yorum bildiriminde bulunulması; Sözleşme’ye çekince konulması; başta temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 4. madde ile kadın erkek eşitliğinin hayata geçirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikaların geliştirip etkili şekilde uygulanmasına ilişkin 6. madde olmak üzere Sözleşme metninde değişiklik talebinde bulunulması gibi ‘yol haritaları’ üzerinde konuşuluyor olmasını kabul etmiyoruz.”
‘5 acil talebimizi iletmek üzere randevu talep ediyoruz’
Tüm bunların konuşuluyor olmasının dahi kadın haklarını, eşitlik ilkesini ve ayrımcılık yasağını aşındırdığına vurgu yapılan çağrının devamında şunlar ifade edildi:
“Sözleşme’nin, kadınların ve Türkiye’nin geleceğine kadınlar olmaksızın karar verilemez. İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin çalışmaların sizin koordinasyonunuzda ele alındığı, ilgili bakanlarla ve bazı kadın milletvekilleriyle toplantılar düzenlendiği, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmeye başlandığı basına yansıdı. Konunun ana muhataplarından biri olarak bu konudaki itirazlarımızı, görüşlerimizi ve kamuoyu ile daha önce paylaşmış olduğumuz 5 acil talebimizi iletmek üzere Platform olarak bir randevu talep ediyor, her görüşe açık olunduğu yönündeki beyanların gereğinin yapılmasını bekliyoruz.”