HDP Grup Başkanvekili Beştaş, Ankara’da Ezidi kız çocuğunu kaçıran IŞİD’lilerin tahliye edilmesini meclis gündemine taşıyarak, Bakan Gül’e, “Üç IŞİD üyesi hakkında tutuksuz yargılama kararlarının gerekçesi nedir?” diye sordu.
HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Ankara’da Ezidi kız çocuğunu kaçıran 3 IŞİD’linin tahliye edilmesine ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Beştaş, önergenin gerekçesinde IŞİD’in Türkiye’de İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Ankara’da gerçekleştirdiği katliamları hatırlattı.
‘Çok sayıda Ezidi kız çocuğunu kaçırdılar’
IŞİD’in Türkiye’deki katliamlarında adı geçen faillerin bulundukları yerlerin ve irtibatlarının kamuoyuna yansımış olmasına rağmen bulunamadığını ve yargılanmadığına vurgu yapan Beştaş, “IŞİD’lilerin çok sayıda Ezidi kız çocuğunu kaçırdıkları ve hapsettikleri de ulusal ve uluslararası kamuoyuna yansıyan önemli olgular arasındadır.” dedi.
‘Ezidi kız çocuğunu kaçıran 3 IŞİD’li serbest bırakıldı’
Geçtiğimiz şubat ayında derin internet platformunda satışa çıkarılan Ezidi kız çocuğunu kaçıran 3 IŞİD üyesinin serbest bırakılmasının kaygıları arttırdığına dikkati çeken Beştaş, şunları aktardı:
“Ezidi kız çocuğunu kaçıran IŞİDliler hakkında 8 Mart günü kabul edilen iddianamede ‘DAEŞ terör örgütü üyeliği’ ve ‘üst düzey yöneticilik’ suçlamalarında bulunulmuştur. Irak’ın Ankara Büyükelçiliği’nden bir diplomat Ankara’da IŞİD’in elinden kurtarılan Ezidi kız çocuğunun ailesine ulaşmak için her yolu denediklerini ancak bugüne kadar ulaşılamadığını belirterek, ‘Ailesinin tamamının IŞİD’in Şengal katliamında öldürüldüğünü düşünüyoruz’ şeklinde beyanat vermiştir. Söz konusu olay çokça tartışılmış, emniyet ve istihbaratın IŞİD hücre evine düzenlediği operasyonda Ezidi kız çocuğu kurtarılmış, söz konusu hadiseye dair videolar kamuoyu ile paylaşılmıştı.”
Beştaş, ancak Ankara’daki IŞİD hücre evi operasyonunun ardından Ezidi kız çocuğunu kaçırıp evlerinde rehin tuttukları suçlamasıyla ifadeleri alınan Irak vatandaşları Anas V. ve Nasır H.R. ifade ve savcılık sorgularının ardından, Sabah A.H.O. ise yapılan ilk duruşmada SEGBİS ile verdiği ifadenin ardından adli kontrol kaydıyla serbest bırakıldığına dikkati çekti.
‘500 dolara satın aldı’
Oysa Sabah A.H.O.’nun ifadesinde, henüz 2-2.5 yaşlarında iken ağabeyi Sabbar H.O. tarafından Irak’taki evlerine getirildiği belirten Beştaş, şunları ifade etti:
“Ağabeyinin ‘Bu çocuk Ezidi. DAEŞ’ten 500 dolara satın aldım. Artık bu evde büyüyecek’ demesi ile alıkonulduğu bilgileri mevcuttur. Sabah A.H.O. ifadesinde ayrıca, Ebu Abdullah’ın çağrısı ile kuruluşunda IŞİD’e katıldığını, Ebu Abdullah’ın Irak’ta IŞİD’in üst düzey isimlerinden biri olduğunu, onun emir ve talimatlarını uyguladığını ifade etmiş, IŞİD’te maaşlı olarak çalıştığını, görevlerinden birinin de köylerde ‘ribat’ ve (nöbet tutma) gelişmeleri örgüt yönetimine bildirmek olduğunu, silah kullandığını, çatışmalarda yer aldığını da ifade etmiştir. Kendisinin Irak hapishanesinden serbest bırakılmasının ardından ‘Said Ahmet Muhammed’ adına düzenlenen sahte pasaportla Suriye üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığı, Ankara İl Göç İdaresi’ne gidilerek Ezidi kız çocuğu için kimlik başvurusunda bulunulduğu ve çocuğa ‘Aişe Sabbar. A.O.’ ismiyle kimlik çıkartıldığı da kamuoyunun bilgisindedir.”
‘Cezaların infaz edilememe riski ile karşı karşıya’
Bahsi geçen IŞİD üyelerinin atılı suçları işlediklerine dair beyanları dava dosyasının uhdesinde olduğunu ve bu bilgilerin kamuoyuna da yansıdığına vurgu yapan Beştaş, “Ancak IŞİD üyelerinin tutuksuz yargılanmaları, haklarında cezaya hükmedildiği vakit bulunamamaları ve dolayısıyla cezaların infaz edilememesi riski ile karşı karşıyadır.” dedi. Beştaş, Bakan Gül’ün şu soruları yanıtlamasını istedi:
1- Ankara’da Ezidi kız çocuğunu kaçırdıkları savıyla tutuklanan üç IŞİD üyesi hakkında tutuksuz yargılama kararlarının gerekçesi nedir?
2- “Aişe Sabbar. A.O.” ismiyle kimlik çıkarılan Ezidi kız çocuğu evinde bulunan, ifadesinde IŞİD üyesi olduğunu ve bu kapsamda çeşitli suçları işlediğini beyan Sabbah A.H.O.’nun tutuksuz yargılanması kararı, pek çok IŞİD üyesinin ülke dışına yasa dışı yollarla çıktıkları bilgisinden hareketle, aynı zamanda cezasızlık riskini barındırmıyor mu?
4- Hâlihazırda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü kaç IŞİD üyesi bulunmaktadır? Cezaevlerine göre sayıları nedir?
6- Hâlihazırda yargılaması devam eden IŞİD üyesinin sayısı nedir? Yargılamalar hangi aşamadadır?
7-Haklarındaki yargılama neticesinde beraat kararı verilen IŞİD’li sayısı nedir?
8-Haklarında başlatılan soruşturmalar kapsamında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen IŞİD’li sayısı nedir?
9- Hâlihazırda kaç IŞİD üyesi hakkında yakalama kararı verilmiştir?
10- Hâlihazırda adli kontrol şartıyla serbest kalan IŞİD’li sayısı nedir?
11- Hâlihazırda cezaevinde bulunan IŞİDlilerden kaçı çocuk ve insan kaçakçılığı suçlarından yargılanmaktadır?
12- Hâlihazırda cezaevinde bulunan IŞİDlilerden kaçı, büyük katliamlara sebebiyet verdikleri gerekçesiyle yargılanmaktadır?
14- Kaç IŞİDli hakkında cezaya hükmedilmiştir? Kaçı hakkındaki ceza kararı infaz edilmiştir/edilmektedir? Hakkındaki kesinleşen ceza kararına rağmen cezası infaz edilemeyen IŞİDli sayısı nedir?
13- Çoğu emniyet ve istihbarat birimlerince gerçekleştirilen ve kamuoyuna görüntüleri ile birlikte lanse edilen operasyonlarda yakalanan IŞİDliler neden akabinde mahkemelerce serbest bırakılmaktadır?
14- Düşünceyi ifade eden sözlerinin yargılama konusu yapılması hatta buna ilişkin tutuklama ve ceza kararları verilmesi hususuna binaen aynı yöntemlerin IŞİDliler için uygulanması ve toplumda oluşan cezasızlık politikasına dönük algının değiştirilmesine dair çalışmalar yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır? Suçları yargı kararlarıyla sabit olan IŞİD üyelerinin haklarında öngörülen cezaların infaz edilmesi sağlanacak mıdır? Bu konuda hangi çalışmalar yürütülmektedir?
Yeni1Mecra