Feyzioğlu: İstanbul Sözleşmesi gözden geçirilerek yeniden imzalanmalı

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonunda konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu, İstanbul Sözleşmesi için “Usulen ve esasen tekrar gözden geçirilip, Sayın Cumhurbaşkanımızca ve yüce Meclisimizce konu değerlendirilip yeniden bir imzalama yoluna gidilmesinde fayda görürüz.” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Fotoğraf: Arşiv/AA

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplandı.

‘İstanbul Sözleşmesi gözden geçirilmeli’

Komisyona davet edilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Usulen ve esasen tekrar gözden geçirilip, Sayın Cumhurbaşkanımızca ve yüce Meclisimizce konu değerlendirilip yeniden bir imzalama yoluna gidilmesinde fayda görürüz” dedi.

‘Rahatsızlık duyulan maddelere yorum şerhi konulmalı’

Feyziloğlu’nun, “Rahatsızlık duyulan maddeler varsa bu maddelere bir yorum şerhi konularak Türkiye’nin duyduğu sıkıntı ve o maddeleri nasıl anlamasının ya da nasıl anlamayacağının beyanı yapılabilir. Böylelikle de hem iç hem dış kamuoyuna şiddetle mücadele noktasında çok kararlı bir mesaj vermiş oluruz kanaatindeyim.” sözleri dikkat çekti.

‘Şiddet uygulayan kişinin rehabilitesi ceza infaz kurumları değil’

Metin Feyzioğlu, ilk şiddet belirtisinden itibaren Türk Ceza Kanunu’nun kötü muamele suçunu içeren 232 sayılı maddesine işlerlik kazandırılması gerektiğini söyledi. Söz konusu suçlarda erteleme ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasının kaldırılması gerektiğini belirten Feyzioğlu, şiddet uygulayan kişinin rehabilitesini ceza infaz kurumlarında değil, huzurevlerinde, parklarda, bahçelerde çalıştırarak sağlamanın daha doğru bir yaklaşım olacağını savundu.

Feyzioğlu, cezaevine gönderilen failin çıktıktan sonra daha hiddetli bir şekilde evine döndüğüne ve bu defa şiddetin daha ağır sonuçlar doğurduğunu söyleyen Feyzioğlu, “Cezaları artırmak tek başına iş olsaydı sorun bir günde çözülürdü. Unsurları hapse atalım demiyorum, rehabilite edelim diyorum.” dedi.

Feyzioğlu’nun ardından sırasıyla Sinop Baro Başkanı Hicran Kandemir, İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Gönül Yıldız, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Arıkan Koçak ile Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu Temsilcisi Ecehan Polat da birer sunum yaptı.

Kaynak: AA