Gazetecilik faaliyeti kapsamında takip ettiği basın açıklaması, yürüyüş ve etkinlikler gerekçe gösterilerek “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla yargılanan gazeteci Sertaç Kayar beraat etti.
Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gazeteci Sertaç Kayar hakkında 2011-2012 yılları arasında haber takibi amacıyla gittiği 31 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve etkinliğe katılmak ve DTK Daimi Meclis üyesi olduğu gerekçesiyle “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması bugün görüldü.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya gazeteci Sertaç Kayar ile avukatı Şivan Cemil Özen katıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin ise duruşmayı izledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, DTK’de yapılan aramada el konulan materyaller üzerinde yapılan araştırmada Kayar hakkında herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığına ilişkin yazı okundu ve dava dosyasına eklendi.
‘Listedeki müvekkilim değil başka biri’
Ardından savunma yapan Kayar’ın avukatı Özen, iddianamede yer alan DTK Daimi Meclisi listesinde ismi geçen “Sertaç” isimli kişinin müvekkili Sertaç Kayar olmadığına dikkat çekti. Bu kişinin yargılandığı davanın esas numarasını ve mahkemenin bilgisini veren Özen, bu kişinin mahkemede yaptığı savunmasında DTK Daimi Meclis üyesi olduğunu kabul ettiğini vurguladı.
Savcı Kayar’ın cezalandırılmasını istedi
Söz alan duruşma savcısı ise davanın esası hakkında mütalaasını sunması için duruşmaya 5 dakika ara verilmesini istedi. Aranın ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Kayar’ın katıldığını ileri sürdüğü eylem ve etkinlikler nedeniyle “silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.
‘Fotoğraflarda da elimde fotoğraf makinesi ya da kamera var’
Esas hakkındaki savunma için söz alan gazeteci Kayar, mütalaaya katılmadığını, daha önceki yaptığı savunmaları tekrar ettiğini belirtti. Kayar, savunmasında şunları ifade etti:
“Ben daha öncede belirttim. Ben gazeteciyim. Hiçbir şekilde DTK yapılanması içerisinde yer almadım. Sadece bu açıklamaları birçok meslektaşımla birlikte gazetecilik faaliyeti kapsamında takip ettim. Fotoğraflarda görüldüğü gibi elimde ya fotoğraf makinesi ya da kamera var. DTK Daimi Meclis listesinde ismi geçen Sertaç ben değilim. Avukatımın dikkati sayesinde bunu fark ettik. Listedeki Sertaç Kayar isminin karşısında yer alan T.C. kimlik numarası, anne ve baba isimleri ve doğum yerleri farklı. Beraatimi talep ediyorum.”
‘Gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilerek iddianameye yansıtılmış’
Avukat Özen, fotoğraflara bakıldığında müvekkilinin DTK binasına gazeteci meslektaşlarıyla birlikte giriş ve çıkış yaptığının görüldüğünü belirtti. Müvekkilinin gazetecilik faaliyetlerinin kriminalize edilerek iddianameye yansıtıldığına işaret eden Özen, müvekkilinin, iddianamede suç unsuru olarak gösterilen 31 ayrı eylem ve etkinliğe gazetecilik faaliyeti kapsamında katıldığını, fotoğrafların tamamında müvekkilinin elinde ya kamera ya fotoğraf makinesi ya da not defteri olduğunu vurguladı. Özen, müvekkilinin DTK faaliyetlerini gazeteci olarak takip ettiğinin açıkça ortada olduğunu söyleyerek, bunların dikkate alınarak müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istedi.
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçunun gazeteci Kayar tarafından “işlendiğinin sabit olmadığına” hükmederek beraatına karar verdi.
Kaynak: MLSA