Hasan Akbaş / ANKARA
Gazetecilerin sarı basın kartlarının iptal edilmesinin ardından oluşan tepkiler sonucu geri adım atan İletişim Başkanlığı yeni açıklama yaparak, iptallerin olmadığını açıkladı. Gazeteciler, İletişim Başkanlığı önünde kitlesel basın açıklaması yaparak, “O halde kartlarımız nerede?” diye sordu. TGS Genel Sekreteri Akkaya, “biz sendika ve diğer meslek örgütleriyle beraber gazetecileri temsil edecek yeni bir kart çalışması içerisinde olduğumuzu da burada kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
Kartlar iptal edilmişti
Basın Kartları Komisyonu’nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlanmasından sonra uzun zamandır yenileme başvurusu yapan gazetecilere “bekleniyor” yanıtı veriliyor, kartlar yenilenmiyordu. Son olarak, ağırlıklı Evrensel, BirGün, Cumhuriyet gazetesinden gazetecilerin bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartı toplu olarak iptal edilmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi konuya ilişkin açıklama yapıp üyelerinin durumuna ilişkin de girişimlerde bulunmuş ve eylem kararı almıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise dün yaptığı açıklamada, ” Son günlerde bazı medya kurumlarında çalışanların basın kartlarının iptal edildiğine yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” demişti.
Bugün gazeteciler, sendikanın çağrısı ile Balgat’ta bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde toplandı. “Gazetecilik karta sığmaz” yazılı pankart arkasında toplanan çok sayıda gazeteci, “İcazetli gazeteci olmayacağız”, “Susmayacağız, yazacağız” yazılı dövizler taşıdı. Açıklamaya, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Rüştü Tiryaki, Hüseyin Kaçmaz, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü, İHD Eşgenel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katılarak destek verdi.
Burada basın açıklamasını TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda yaptı. “İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız” diyen Mayda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün lağvedilerek tüm görev yetkilerinin devredildiği Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın hak, hukuk tanımayan uygulamalarına bir yenisini daha eklediğini söyledi.
‘Örgütlü mücadele bir kez daha kazandı’
İletişim Başkanlığının Anayasa’ya, yasalara uymayan bir karar vererek yüzlerce gazetecinin basın kartını hiçbir gerekçe sunmadan iptal ettiğini hatırlatan Mayda şöyle devam etti: “Ancak İletişim Başkanlığı kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atarak iptal ettiği Sarı Basın Kartlarını yeniden kullanıma açtı. Görünen o ki İletişim Başkanlığı yaptığı hatadan dönme yolunu seçti. Örgütlü mücadele bir kez daha kazandı.
Meslektaşlarımızın yaşadıkları bu mağduriyeti giderme yolunu seçen İletişim Başkanlığına tekrar bir çağrıda bulunarak bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden verilmeyen turkuaz kartlarını da bir an önce vermeye çağırıyoruz.
‘Gazeteciler kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyor’
Sisteme giren meslektaşlarımız Sarı Basın kartlarının yeniden kullanıma açıldığını gördü. Bir pazar akşamı kararından dönen İletişim Başkanlığı belli ki incelemelerini tamamlamış.
Bugün bizler iktidarın gazetecisiysen varsın yoksa yoksun dayatmasını kabul etmedik etmiyoruz. Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan ‘halkın haber alma hakkı’nı korumak istiyoruz. Bunun için de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını bir an önce bu konuya açıklık getirmeye, yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilerin kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz.
Kartlarımız nerede?
Bir yıldır ‘inceleme’ denilerek bekletilen meslektaşlarımızın kartlarının bir an önce verilmesini istiyoruz.
İletişim Başkanlığı inatla “Basın kartları iptal edilmedi” açıklaması yapıyor. O halde kartlarımız nerede?”
Akkaya: Yeni bir kart çalışması içerisindeyiz
Koçak’ın ardından konuşan TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya da, daha önce gazetecilerin temsilci olarak basın komisyonunda yer aldığını, şimdi ise sadece bürokratlardan oluşan bir komisyonun oluşturulduğunu hatırlattı. Bu durumun sonucunda da basın kartlarının iptal sürecinin yaşandığını kaydeden Akkaya, “Gazetecilik bir kartla temsil edilemez, biz sendika ve diğer meslek örgütleriyle beraber gazetecileri temsil edecek yeni bir kart çalışması içerisinde olduğumuzu da burada kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
Güleryüzlü: Küçük bir hata değil, sistemli bir uygulama
Bu sürecin AKP iktidarı süresince sistematik olarak yaşanan ve kartların iptaline kadar varan süreçler yaşandığını belirten ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü de duruma tepki gösterdi.
Basın yönetmeliğine karşı daha önce dernek olarak dava açtıklarını ve cumhurbaşkanlığının savunmasında ilginç bir şekilde, “Basın kartı olmadan gazetecilik yapılabilir” savunmasında bulunduğunu hatırlatan Güleryüzlü, “Bugün ise kartlar iptal ediliyor. Biz kartların iptalini küçük bir hata olarak görmüyoruz, sistemli bir uygulama olduğunu ve basına yönelik baskıların bir parçası olduğunu tespit ediyoruz ve iktidarı tekrar uyarıyoruz; özgür basın bir gün herkese lazım olacaktır” diye konuştu.
Eylemin ardından açıklamaya katılan deneyimli gazeteciler ve siyasetçilere görüşlerini sorduk. Gazeteciler, basın kartlarının gazeteci olmayan bürokratlarca verilmesine itiraz ediyor.