HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dillerin varlığının Allah’ın varlığının birliğinin göstergesi olduğunu belirterek, “Türkçe öğrenen Kürtlerin sıkıntısını neden anlamıyoruz” dedi.
Papua Yeni Gine’de 850 dil konuşulduğunu ifade eden Gergerlioğlu, anadilini yitirenlerin benliğini, kimliğini, duygusal ve zihinsel bütünlüğünün tamamlayıcısından mahrum kalacağını söyledi.
HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a empati içeren tek bir soru yönetti: “Ben bir Türk olarak anadilimde eğitim alabiliyor, resmi işlemlerimi yapabiliyorken ülkemizin kadim halkları bu hizmetlerden neden mahrum kalmaktadır?”
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Gergerlioğlu, “Neden her insanın temel hakkı olan ve en sıcak yönü olan anadilini kullanması önündeki engelleri kaldırması gerektiğini Türkler hissetmiyor?” dedi.
“Kürtler için de anadilde eğitim vukuu bulsa bunda Türkler için ne zarar olabilir?” diye soran Gergerlioğlu, Allah’ın yarattığı dillerin bütün insanlık için rahmettir, bir çiçek bahçesi olduğunu belirtti.
Dillerin varlığı Allah’ın birliğinin göstergesi…
Rum Suresi 22. Ayetin “O’nun kanıtlarından biri de gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olmasıdır. Kuşkusuz bunda bilenler için ibretler vardır” dediğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Demek ki dillerin varlığı Allah’ın varlığının ve birliğinin bir göstergesidir. Dinen bu kadar yüksek bir mertebede olan ve Allah’ın varlığına ve birliğine delil gösterilen anadillerin bir takım ulusal siyasi kaygılarla refüze edilmesi görmezden gelinmesi aşağılanması kabul edilebilir değildir” diye konuştu.
‘Türkçe öğrenen Kürtlerin sıkıntısını neden anlamıyoruz’
Empati çağrısı yapan Gergerlioğlu, “Biz Türkler çok rahat bir şekilde anadilimizi kullanırken ikinci bir dil olarak Türkçeyi öğrenen Kürtlerin ve diğer tüm etnik kesimlerin sıkıntısını anlamıyoruz. Bu topraklarda neden tüm anadillerin konuşulabilmesinin önünü açamıyoruz. Neden bu rahmet ve güzellik bahçesinin nimetlerinden bir kokuyu alamıyoruz?” diye konuştu.
Dilin bir iletişim aracı olmanın ötesinde çok daha fazla şeyi ifade ettiğini belirten Gergerlioğlu; “Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır” dedi. Her insan için anadilinin ayrı bir önemi ve yeri bulunduğunu kaydeden Gergerlioğlu, şöyle devam etti:
“Anadili kişinin dünyayla ilk iletişim kurma sürecinde edinip öğrenmeye başladığı ve dolayısıyla kişiliğinin, kimliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz bir parçası niteliğini taşıyan dildir. İkinci dil öğrenmediğimizde bir eksiklik yaşayabiliriz ama anadilimizi yitirdiğimizde benliğimizin ve kimliğimizin, duygusal ve zihinsel bütünlüğümüzün çok önemli bir tamamlayıcısından mahrum kalırız.”
Papua Yeni Gine’de 850 dil konuşuluyor
Dünyada 6 bin kadar dilin 200 ülkede konuşulduğunu bunun da dünyanın tekdilli değil, çokdilli olduğunu gösterdiğini kaydeden HDP’li Gergerlioğlu “Örneğin Papua Yeni Gine’de 850, Nijerya’da 427, Kamerun’da 270, Zaire’de 210, Solomon Adalarında 66, Avustralya’da 250, Hindistan’da 380, Endonezya’da 670 farklı dil konuşulmaktadır” dedi.
HDP’li Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Ben bir Türk olarak anadilimde eğitim alabiliyor, resmi işlemlerimi yapabiliyorken ülkemizin kadim halkları bu hizmetlerden neden mahrum kalmaktadır?” diye sordu.