HDP, Afganistan’da demokrasi, özgürlük ve adalet isteyen kadınların, azınlıkların ve insan hakları savunucularının taleplerinin reel politik çıkarlara bir kez daha kurban edildiğini belirtti.
HDP, uluslararası topluma Afganistan’ın yeniden inşasında yapıcı bir rol üstlenmeye ve demokrasi mücadelesi verenleri yalnız bırakmama çağrısı yaptı.
HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Afganistan’daki gelişmelere ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ABD ve İngiltere’nin “Afganistan’ı özgürleştireceğiz” sloganları ile 2001’de başlattığı işgalin, arkasında 50 binden fazla sivil ölüm ve paramparça edilmiş bir toplum bırakarak 20 yıl sonra bittiğine vurgu yapıldı.
‘Afganistan halklarını daha kaotik süreçler bekliyor’
“Taliban güçleri başkent Kabil’e girerek savaşın bittiğini ilan etti!” denilen açıklamada, Amerika’nın yaşadığı hezimetin Taliban için büyük bir zafer olsa da Afganistan halklarını daha kaotik süreçler ve yeni vahşetlerin beklediğine işaret edildi.
‘Türkiye hükümeti bile rol kapmak için tehlikeli sularda yüzüyor’
Amerika’nın sahneden çekilirken Taliban’ın baskıcı bir rejim kuracağının açık işaretlerini verdiğinin kaydedildiği açıklamada, şöyle denildi:
“Afganistan’a komşu olan Çin, İran, Pakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan ile Afganistan’la sınırdaş olmayan ama önemli çıkarları olan Rusya ve Hindistan oluşan boşlukta çıkarlarını korumak için yeni pozisyonlar alıyor. Binlerce kilometre ötedeki Türkiye hükümeti bile bu yeni durumda bir rol kapmak için tehlikeli sularda yüzüyor. Afganistan gelecekte de birçok vesayet savaşına zemin olacağa benziyor.”
‘Kadınların, azınlıkların talepleri bir kez daha kurban edildi’
Afganistan’da demokrasi, özgürlük ve adalet isteyen kadınların, azınlıkların ve insan hakları savunucularının taleplerinin ise reel politik çıkarlara bir kez daha kurban edildiğine vurgu yapılan açıklamada, “20 yıl önce ‘Kalıcı Özgürlük Operasyonu’ adıyla başladıkları işgali bitiren ABD’de işgalin savunucuları ‘beyaz feministler’ bile artık ‘Afgan kadınları kurtarmaktan’ söz etmiyor.” diye belirtildi.
‘ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor’
ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğine işaret edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Başından beri NATO üyesi olarak Afganistan işgalinde rol alan Türkiye’nin bu ülkedeki askeri varlığı ve özellikle son iki yılda Türkiye’ye sığınan Afganlar meselesi önemli başlıklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ile Kabil Havaalanının güvenliği için müzakereler yaparak rol kapmak istedi. Taliban’ın, NATO ile gelenin NATO ile gitmesi gerektiğini aksi halde Türkiye’yi ‘işgalci’ olarak göreceğini açıklaması üzerine Erdoğan ‘Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok’ demiş, yakında Taliban liderlerini kabul edebileceğini ifade etmişti.”
‘İlişkiler çıkarlar temelinde yapılandırılacak’
En son, Taliban sözcüsünün de Türkiye’yi düşman değil müttefik olarak gördüklerini ifade ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Anlaşılan o ki Türkiye ve Taliban arasındaki ilişkiler çıkarlar temelinde yapılandırılacak.” denildi.
Savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Afganlar konusunda ise hükûmetin ne yaptığını bilen olmadığının kaydedildiği açıklamada, “Bir şantaj ve tehdit unsuru olarak kullandıkları Suriyeli mültecilerin yanında Afganları bir koz olarak Avrupa’ya karşı kullanmaları muhtemeldir. Zaten Angela Merkel de Afganistan konusunda Türkiye ile çalışmak istediklerini ifade ederek Alman devletinin pozisyonunu şimdiden açıkladı.” diye belirtildi.
‘İktidar savaş tezkerelerini Meclis’e getirecek’
İktidarın birkaç ay içinde Afganistan, Irak, Suriye ve Libya’ya dair savaş tezkerelerini Meclis’e getireceğine işaret edilen açıklamada, “Umuyoruz ki Meclis’teki muhalefet partileri bu kez savaş tezkereleri karşısında barışçıl bir siyasetin sahibi ve tarafı olur.” denildi.
‘Siyasal sorunları ancak Afganistan halkları çözebilir’
Libya ve Suriye’den Afganistan’a kadar olan coğrafyadaki siyasal krizlerin savaş ve ölümler olmadan çözülmesi gerektiğine ve çözülebileceğine inandıklarının kaydedildiği açıklamada, “Afganistan’daki siyasal sorunları ancak Afganistan halkları çözebilir. Dışarıdan yapılan askeri müdahalelerin sonuçları ortadadır. Afganistan halklarının ihtiyaç duyduğu şey silah değil, barış ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir siyasal sistemi inşa etmektir.” diye ifade edildi.
Uluslararası topluma çağrı
Açıklamada, uluslararası topluma Afganistan’ın yeniden inşasında yapıcı bir rol üstlenmeye ve demokrasi mücadelesi verenleri yalnız bırakmama çağrısı yapılarak, “Özellikle de en karanlık zamanlarda bile onurlu mücadelelerinden taviz vermeyen Afgan kadınlar ile dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz.” denildi.
Yeni1Mecra