HDP’li Samet Mengüç, Kürt nüfusun yaşadığı illerde aşılanma oranının çok düşük olduğuna vurgu yaparak, yıllar içerisinde devletin ve hükümetin yarattığı güvensizliğin aşılama oranlarının önemli bir sebebi olduğunu söyledi.
Mengüç, Kürt halkına seslenerek, “Herkesi ilk görev olarak aşılamaya çağırıyoruz. Önce yaşamak zorundayız. Kendimizin, yakınlarımızın, halkımızın ve tüm halkların yaşam ve sağlık hakkı için bir an önce aşı olmalıyız.” dedi.
HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, bölgelere göre aşı oranlarına ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Mengüç, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak 26 Haziran’da illere göre aşılama sayıları ve oranları istatistiğini yayınladığını hatırlattı.
‘Başta Kürt halkı ciddi risk altında’
Bu verilere göre; Kürt nüfusun yaşadığı illerde aşılanma oranının çok düşük olduğuna vurgu yapan Mengüç, bu durumun başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarının Covid-19 salgını açısından ciddi bir risk altında olduğunu açıkça gözler önüne serdiğini söyledi.
‘Bu durum tesadüf olamaz’
Türkiye’de Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında aşılama sürecinin son hızla devam ederken ortaya çıkan bu eşitsiz ve adaletsiz aşılama tablosu beraberinde birçok soruyu ve sorunu gündeme getirdiğini ifade eden Mengüç, şöyle devam etti:
“Asıl sorun sadece rakamlara ve oranlara dayalı bir istatistiki sıkıntının çok ötesinde bir anlam ifade etmektedir. TÜİK raporuna göre; Türkiye’de aşılamanın en az yapıldığı iller sırasıyla Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır, Van gibi kentlerdir.
Bu aşılama oranı düşüklüğü bir tesadüf mü yoksa bilinçli bir siyasi tercih mi? Bu durum tesadüf olamaz. Bu çok net bir tercihin sonucudur. Yurttaşların tercihlerinin buna etkisi vardır ama gerçek şudur; Covid-19 salgınında uygulanan bu bilinçli tercih Kürt halkına yönelik vahim bir sonuç ortaya çıkarmıştır.”
‘Aşılama oranı sadece yüzde 22’
Türkiye illerinin ortalama aşılama oranına bakıldığında 18 yaş üstü nüfusun yüzde 53’ünün aşılandığına işaret eden Mengüç, “Aynı oran Kürt illeri ortalamasında sadece yüzde 22’dir. Yani genel aşılama oranının yarısından daha azıdır.” dedi.
Kürt halkına yönelik olumsuz, taraflı bazen örtülü bazen doğrudan ayrımcı tercihlerin yıllar içinde eşitsizlikleri adeta olağanlaştırdığını söyleyen Mengüç, “Tıpkı, 40 yıldır Olağanüstü Hal Yasalarının Kürtler için olağan yasa haline getirilmesi gibi, Kayyımların o coğrafyada bir yönetim biçimine dönüştürülmesi gibi, OHAL’ler istisna olsa da sıradanlaşması ve kanıksanması gibi.” şeklinde konuştu.
‘Herkesi ilk görevi olarak aşılamaya çağırıyoruz’
Kürt halkına seslenen Mengüç, “Herkesi ilk görev olarak aşılamaya çağırıyoruz. Önce yaşamak zorundayız. Kendimizin, yakınlarımızın, halkımızın ve tüm halkların yaşam ve sağlık hakkı için bir an önce aşı olmalıyız.” dedi.
Hükümete ‘ne ile izah edeceksiniz?’
Sağlık Bakanı ve hükümeti bu konuda açıklama yapmaya çağıran Mengüç, “Aşılama oranlarındaki bu kırılmayı ne ile izah edeceksiniz? Sizin açıklama borcunuz bakidir. Ama biz bu yaşananları da kabul etmiyoruz. Yıllardır dillendirdiğimiz anadilinde eğitim ve sağlık hakkı mutlaka bu ülkede bir an önce yaşama geçecektir.” şeklinde konuştu.
Genç nüfus oranı, yüksek yaşlı nüfus oranı, Kürt halkı gerçekliği, anadilinde eğitimin ve anadilinde sağlık hakkının olmaması ile doğrudan ilişkili olduğuna işaret eden Mengüç, “Hükümetten, Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’ndan bu hususta adımlar atılması ve açıklamalar yapılması beklentilerimizin yanında, tüm halkımızı bir kez daha bir an önce ve acilen aşı olmaya çağırıyoruz.” dedi.
‘Halkımız bize güvensin’
Yıllar içerisinde devletin ve hükümetin yarattığı güvensizlik aşılama oranlarının önemli bir sebebi olduğuna vurgu yapan Mengüç, “Ama halkımız bize güvensin ve tereddütsüz aşı olsun diyoruz. Önümüzdeki süreçte HDP olarak tüm halkımızla birlikte bir seferberlik programı içerisinde aşılamalarımızı bir an önce gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Yeni1Mecra