Halk arasında “Domuz gribi” olarak bilinen grip vakalarındaki artış İzmirlilere zor günler yaşatıyor. Acil servislerde büyük yığılmalara yol açan salgın, ecza depolarındaki H1N1 ilacı Enfluvir’i tükenmesine neden oldu.
Özellikle çocukların etkilendiği salgında çocuk ilaçlarına da ulaşılamıyor. İlaç firması talebe cevap verebilmek için ikinci defa ilaç üretimine başlarken, yeni ilacın ise ay sonunda raflarda olması bekleniyor.
Sağlık İl Müdürlüğü’nden ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Gülsen Candemir
İzmir, uyuz vakasından sonra şimdi de artan grip vakaları ile mücadele ediyor. İnsanlar gerek sosyal medyada gerek birebir konuşmalarında yakalandığı salgının boyutlarından bahsederken, İl Sağlık Müdürlüğü henüz salgına dair bir açıklama yapmadı.Halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsünün neden olduğu gribin tedavisinde kullanılan Efluvir ilacı ise depolarda tükendi.
KBB polikliniğinde günde 500 hastaya bakılıyor
Kentin en büyük kamu hastanelerinden olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Bölümü doktorlarının son günlerde ortalama 500 hastaya baktığı belirtildi. Hastaların büyük çoğunluğunun ise yüksek ateş, eklem ağrısı, ishal ve kusma şikayetleri ile hastaneye başvuru yaptığı öğrenildi.
Hastaların yüzde 80’i grip şikayetiyle geliyor
Aynı hastanenin acil servisine günde 2 bine yakın hastanın başvurduğu, hastaların yüzde 80’inin ise grip şikâyeti olduğu belirtildi. Yüksek ateş nedeniyle acil servise giden hastalardan sıra bekleyemeyecek durumda olanların ise özel hastanelerin acil servislerine gittiği öğrenildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye’de bir grip salgını var mı? Talep artışından dolayı grip tedavisinde kullanılan ilaçlara erişimde sorun yaşanıyor mu?” sorusuna “Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı” yanıtını vermişti. Koca, grip ilaçlarının olmadığı yönündeki haberlere ilişkin ise, herhangi bir ilaç sorununun olmadığını savunmuştu.
‘İnsanlar ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaşıyor’
İzmir’deki grip salgınına ilişkin görüştüğümüz İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, grip vakaları nedeniyle polikliniklerde ve acil servislerde ciddi bir yığılma oluştuğunu belirtti. Sayılkan, salgının ilaç stoklarını da erittiğine dikkat çekerek, insanların ilaç bulabilmek için eczane eczane dolaştığını söyledi.
‘Çocuklar için olan şurup bulunmuyor’
Nöbetçi eczanelere giden 45 hastanın 40’ının H1N1 virüsüne karşı verilen Enfluvir ilacını talep ettiğini ancak ilacı bulamadığını belirten Sayılkan, özellikle çocuklar için olan şurubun bulunmadığını söyledi. Sayılkan, “İlaçların ay sonunda geleceği söyleniyor ama ay sonuna kadar insanlar ne yapacak. Onun cevabını veren yok” dedi.
‘Sadece nöbetçi eczaneleri dolaşsalar tabloyu net görürler’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, geçen yıla göre grip salgınında bir artış görülmediği yönündeki açıklamasını değerlendiren Sayılkan şöyle konuştu: “Bakan, insanların paniğe kapılmasını engellemek için bu tür açıklamalar yapabilir ama ortada bir gerçek var. Sadece nöbetçi eczaneleri dolaşsalar tabloyu net bir şekilde görürler. Ortada bir sorun yoksa hekimlerin, eczacıların ve hastaların haftalardır yaşadığı ne? Açıklamaya bakarsak doktorların teşhisleri de yanlış o zaman.”
‘Ay sonuna kadar insanlar ne yapacak?’
İlaç firmalarını aradıklarını belirten Sayılkan, firmaların ellerindeki stoklarla yeni ilaç üretmelerine rağmen talebe yetişemediklerini söylediklerini aktardı. Firmaların etken maddenin ithal olduğu için yeni ilacı yapmak için tüm prosedürü tamamlamaya çalıştığını belirten Sayılkan, “Ay sonunda 1 milyon ilaç piyasaya sürülecek ama o zamana kadar insanlar ne yapacak?” dedi. Sayılkan, insanların daha fazla zarar görmeden sürecin atlatılmasını istediklerini dile getirdi.
‘Salgın toplumun büyük bölümünü etkiledi’
KESK’e bağlı SES İzmir Şube Eş Başkanı Dr. Fatih Sürenkök de, bu yıl yaşanan grip salgınının toplumun büyük bir bölümünü etkilediğini ifade etti. Sürenkök, her ailede bir kişinin dahi bu gribe yakalanmış olmasının hastalığı daha da yaygınlaştırdığını belirtti. Sürenkök, “Belki okulların kapanması iyileşme sürelerine olumlu katkı yapmıştır. Çünkü toplu yaşam alanları bu tür hastalıkların hızlı yayılmasında önemli yer tutuyor” dedi.
‘İyileşme süresi uzadı’
Sürenkök, 0-6 yaş ve 60 yaş üstü vatandaşlarda üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayan hastalığın iyileşmezse alt solunum yollarında enfeksiyona neden olduğuna dikkat çekti.
Hastalığın uzun sürmesinin bu yılki salgının öne çıkan en önemli özelliği olduğunu belirten Sürenkök, daha önce 7 güne kadar iyileşme gösteren grip salgınının bu yıl 3 haftaya kadar sürmesinin vatandaşların hastanelere başvuru oranını ve ilaç ihtiyacını birkaç kat artırdığını ifade etti.
Hastanelere başvuran yetişkinlerde 39 dereceyi bulan ateş şikâyetinin görüldüğüne işaret eden Sürenkök, çok yaygın olmasa da H1N1 virüsüne rastlandığını belirtti. Sürenkök, halk arasında domuz gribi olarak bilinen gribin, 2009 yılındaki kadar yoğun olmasa da dikkat çekecek oranlarda görüldüğünü kaydetti.
‘Mutlaka doktora gidilmeli’
Sürenkök, “İzmir’deki hava sıcaklığı, şehirde yaşayan insanların alışkın olduğu bir düzeyde değil. Erzurumlular bu havayı normal bulabilir ancak İzmirliler soğuk buluyor. Bu şehirde kat kat giyinilen gün sayısı sınırlıdır. Kılık kıyafetlerimiz daha çok ara mevsimlere göredir. Havalar çok soğuk olmaz ancak son günlerdeki hava sıcaklığı da vatandaşların hastalanma oranını artırdı.” dedi.
Vatandaşların özellikle bu dönemde kalabalık yerlerden uzak durmasını, hijyen kurallarına özen göstermesini isteyen Sürenkök, hastalığın ilaç tedavisi olmadan geçmediğini bu nedenle herhangi bir rahatsızlıkta mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söyledi.