Kadınlara regl dönemlerinde kullandıkları hijyen ürünlerinin ücretsiz sağlanması için kanun teklifi

HDP Milletvekili Koçyiğit, kadınların regl dönemlerinde kullandığı hijyen ürünlerinin ücretsiz sağlanması için kanun teklifi verdi.

Türkiye’de en çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve yoksul kesimlerde yaşayan kadınlar ve kız çocuklarının regl yoksulluğu ile mücadele ettiğine işaret etti.

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kadınlara regl dönemlerinde kullandıkları hijyen ürünlerinin tamamının ücretsiz sağlanması için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Koçyiğit, teklifin gerekçesinde, Covid-19 salgınının toplumsal yoksulluğu arttırmaya devam ettiğini belirtti.

‘Salgın yoksul kadın oranını artıracak’

Covid-19 salgını başlangıcında, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından açıklanan verilere göre, salgınının dünya genelinde yoksul kadın oranını artıracağını belirten Koçyiğit, “Fakat hükümetlerin sosyal hizmetler bakımından kapsamlı stratejiler geliştirmeleri karşısında yüzlerce kadın ve kız çocuğunun yoksulluktan kurtulabilmesinin mümkün olabileceği belirtilmiştir.” diye kaydetti.

‘Salgın farklı cinsiyetleri aynı şekilde etkilememekte’

BM Kadın Birimi’nin verilerine bakıldığında; erkeklerden çok kadınların yoksulluk içinde yaşadığına vurgu yapan Koçyiğit, “Aynı yaştaki 40 milyon erkeğe kıyasla 25-34 yaş arası 50 milyon kadın olduğu belirtilmektedir. Kısacası Covid-19 salgını farklı cinsiyetleri aynı şekilde etkilememekte, bu yüzden devletler tarafından alınan önlemlerin bu gerçeği yansıtması ve buna göre şekillenmesi gerekmektedir.” dedi.

‘Kadın yoksulluğu ülkemizde de yoğun olarak yaşanıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in 2019 yılı verilerine göre kadın nüfusunun 41 milyon 433 bin 861 kişi, erkek nüfusunun 41 milyon 721 bin 136 kişi olduğunu hatırlatan Koçyiğit, kadın yoksulluğunun Türkiye’de de yoğun olarak yaşandığını kaydetti.

Kadınların yoksulluğunu derinleştiren önemli bir başlığın ise regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen malzemelerinin ücret karşılığı satılması olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, ilk kez İskoçya’da hijyen ürünlerinin bedava sunulmasına izin veren yasanın onayladığına, İngiltere’de ise hijyen ürünlerinden vergi alımının kaldırıldığına işaret etti.

‘Ülkemizde bu ürünler fahiş fiyata satılmakta’

Bir kadınının ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olduğuna işaret eden Koçyiğit, şunları ifade etti:

“Bu yaklaşık 7 yıla tekabül etmektedir.  Sağlık ile ilgili bu durum karşısında ped veya tampona ihtiyaç duyulmakta ve ne yazık ki ülkemizde de bu ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır. Temel ihtiyaçlar arasında olan bu ürünlere ulaşamamak ‘regl yoksulluğu’ olarak tanımlanmaktadır.”

‘En çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda’

Koçyiğit, Türkiye’de ise en çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan kadınlar ve kız çocuklarının regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kaldığına işaret etti.

‘Tek başına vergiden muaf tutulması yeterli önlem olamayacaktır’

Türkiye’de uygulanan vergi oranının yüzde 18 olması nedeniyle bu ürünlere yoksul kesimlerin erişiminin zorlaştığına vurgu yapan Koçyiğit, şunları kaydetti:

“Fakat tek başına bu ürünlerin vergiden muaf tutulması yeterli bir önlem olamayacaktır. Sağlık hakkı ve sosyal haklar bakımından düşünüldüğünde bu ürünlere ihtiyaç duyan herkesin ücretsiz şekilde ulaşabilmesinin yasal zemine kavuşturulması gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü sağlık hakkı, sosyal devlet tarafından ayrımcılık yapılmaksızın, herkesin koruyucu ve tedavi edici müdahalelere ulaşmasının sağlanması gereken bir sorumluluktur.”

‘Hijyen ürünlerinin ücretli satılması sağlık hakkı ihlali’

Koçyiğit, kadınların regl dönemlerinde kullandığı hijyen ürünlerinin ücretli satılması ve buna ulaşamayan kesimlerin geleneksel yöntemlerle çare aramasının sağlık hakkı ihlali olduğunun altını çizdi.

Hijyen ürünleri arasında sayılan ped ve tampona ulaşmada ciddi sorunlar yaşayan kadınların üreme konusunda sağlık sorunları yaşadığının da bir gerçek olduğunu belirten Koçyiğit, “Kadınların ihtiyacı olan, özellikle temel sağlık hizmetlerini eksiksiz her türlü politik tartışmadan uzak gerektiği kadar ve nitelikli olarak topluma ulaştırmak ülkeyi yönetenlerin görev ve sorumluluğundadır.” dedi.

Koçyiğit, kalıcı ve eşitlikçi politikalar belirlenerek, ped ve tampon gibi ürünlere ücretsiz erişimin yasal zemin ile sağlanmasını istedi.

Yeni1Mecra