Kenanoğlu: Firmalar üzerinde mali hegemonya kurulmaya çalışılıyor

Rekabetin Korunması Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine Meclis Genel Kurulu’nda devam edildi.

HDP Milletvekili Kenanoğlu, teklifle firmalar üzerinde mali hegemonya kurulmaya çalışıldığını, AB kriterlerine ve Anayasa’ya uygun olup olmadığının denetlenmediğini belirtti.

İYİ Parti Milletvekili Öztürk, teklifle Rekabet Kurumunun özerk yapı ve bağımsız karar alma özelliğinin kalmayacağını söyledi.

Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler, TBMM Genel Kurulunda tamamlandı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri teklife ilişkin söz aldı. Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, son dönemde yapılan yasal düzenlemelerin, Rekabet Kurumunun bağımsızlığını tehdit eder nitelikte olduğunu belirtti.

Öztürk, kurul üyelerinin siyasi otorite tarafından atanıp görevden alınabildiği bir kurumun kararlarının, ne serbest piyasa ekonomisi ne de yabancı yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirileceğini söyledi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Fotoğraf: AA

İYİ Partili Öztürk: Bağımsız karar alma özelliği kalmayacak

Rekabet Kanunu’nun 23 yılda çeşitli değişikliklere uğradığını ancak bu süreçte yetersiz kaldığını ifade eden Öztürk, kamunun yararına karşı olmadıklarını ancak AK Parti’nin getirdiği her teklif gibi bu teklifin de amaç ile sonucu arasında çelişki bulunduğunu kaydetti. Öztürk, teklifle Rekabet Kurumunun özerk yapı ve bağımsız karar alma özelliğinin kalmayacağını, bunun AB’ye uyumla da ilgisinin bulunmadığını söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu

HDP’li Kenanoğlu: Firmalar üzerinde hegemonya kurulmaya çalışılıyor

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da teklifle, firmalar üzerinde mali hegemonya kurulmaya çalışıldığını, AB kriterlerine ve Anayasa’ya uygun olup olmadığının denetlenmediğini belirtti. Kenanoğlu, “Yasalar ne kadar allı pullu olsa dahi Rekabet Kurumu gibi kurumların özerk olmadığı, kendi mekanizması içinde karar verebilecek yeteneğe ve niteliğe sahip olmadığı sürece, yasaları ne kadar düzenli yaparsak yapalım bunun hiçbir karşılığı ve geçerliliği yoktur.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır

CHP’li Bayır: Niye sesinizi yükseltmiyorsunuz?

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye’de hala üretim sevdalısı insanlar bulunduğunu belirterek, “Bu insanların haksız rekabete karşı korunması, tekelleşmenin önüne geçilmesi, kartelleşmeye izin verilmemesi, tüketicinin haklarının korunması gibi yatırımcıya güven verip, yerli ve yabancı yatırımcıyı yani sermayeyi üretimin içine çekmek zorunluluğumuz vardır.” diye konuştu.

Yerli malı kullanmanın önemine dikkati çeken Bayır, AK Parti iktidarı döneminde her alandaki ürünü ithal eder duruma gelindiğini söyledi. Bayır, ekonominin iyi olmadığını belirterek, TOBB, TÜSİAD, fabrika sahipleri, ticaret ve sanayi odalarının, ticaret borsalarının sesini neden yükseltmediğini sorarak, “İşlerinizden, gidişattan memnun musunuz? Niye sesinizi yükseltmiyorsunuz? Gerçekleri bizim kadar göremiyor musunuz?” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu

HDP’li Katırcıoğlu: Rekabet Kurumu özerkliğini yitirmiş bir kurum

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da, “Bizim problemimiz Rekabet Kurumunun özerkliğini yitirmiş bir kurum olmasıdır. Yoksa getirilen önerilerin birçoğu, başka rekabet kurumlarının da benimsediği öneriler.” değerlendirmesinde bulundu.

Meclis Genel Kurulunda, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan 10 madde kabul edildi.