Kılıçdaroğlu’ndan CHP 37. Olağan Kurultayı’nda ‘2’inci yüzyıla’ çağrı

CHP’nin 37. Olağan Kurultay’ında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 13 maddelik “2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”ni açıkladı.

Beyannamede, demokratik parlamenter sisteme geçiş için yeni anayasa yapılacağı, toplumsal barış ve huzur sağlanacağı, başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunların demokrasi temelinde TBMM öncülüğünde çözüleceği yer aldı.

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 37. Olağan Kurultayı’nda konuştu. Kurultayın tarihi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu kurultay işsizliği, bu kurultay yoksulluğu, bu kurultay liyakatsizliği, bu kurultay umutsuzluğu nasıl ortadan kaldıracağımızı açıklayan bir kurultaydır” dedi.

‘Adalet Yürüyüşünü hiç kimse unutmasın’

Kılıçdaroğlu, “Adalet Yürüyüşü’nü hiç kimse unutmasın. Son gününde Maltepe’de bu bir sona değil yeni bir başlangıçtır demiştim. Önümüzdeki duvarı yıkacağız demiştim. 31 Mart seçimlerinde duvarın arkasına geçtik. O duvarı şimdi dostlarımızla birlikte parça parça yıkacağız” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Fotoğraf: MA

‘Türkiye Cumhuriyetini bu hale getirenlerden hesap sormalıyız’

Yirmibirinci yüzyılda yasama, yargı ve medyanın bir kişinin vesayeti altına girdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Fabrikaları sattılar, parayı ne yaptıklarını kimse bilmiyor. Topraklarımızı sattılar. 250 bin dolara istediğiniz yerden istediğiniz daireyi alabiliyorsunuz! Bunu özellikle bizi dinleyen bütün vatandaşlarıma ifade etmek istiyorum, elinizi vicdanınıza koyun. 18 yıl devleti yönetecek, 18 yılda 2 trilyon 400 milyar dolar para harcanacak, bu paranın nereye gittiğini TBMM’de kimse bilmeyecek, sonra bana kalkıp ekonomiden bahsedeceksiniz. Peki bu işsizlik, yoksulluk ne? Türkiye Cumhuriyeti bu hale getirenlerden hesap sormalıyız neden bu hale getirdiniz bu memleketi?”

‘Toplumsal barış temelden dinamitlendi’

Toplumsal barışın temelden dinamitlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Oysa bu ülkede 83 milyon bayrağımızın altında huzur içinde yaşamalıyız. Kimsenin etnik kimliğini sorgulamak bizim haddimiz değildi. Bizim sorgulayacağımız şey vatandaşın karnı aç mı tok mu. Siyasal iktidar başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal ayrıştırma yaşatmakta ve politikalarını bunun üzerine inşa etmektedir” dedi.

‘Sorunları hep birlikte çözeceğiz’

Sorunları “hep birlikte çözeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti: “Dostlarımızla Millet İttifakı’nı oluşturan dostlarımızla çözeceğiz. Özgürlük isteyen gençlerimizle çözeceğiz. Bu sorunu her gün şiddete uğrayan ama asla pes etmeyen kadınlarla çözeceğiz. Bu sorunları kalemini satmayan gazetecilerle, bilim insanlarıyla, ahlaklı sporcularla. Bu sorunları alın terinin karşılığını alamayan emekçilerle çözeceğiz. Sayıları 10 bini aşan ve büyük bir kısmı gençlerden oluşan işsizlerle çözeceğiz. Birlikte halkımızla birlikte çözeceğiz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Fotoğraf: AA

‘Firavunların iktidarını yıkacağız’

Kalıçdarloğu, sorunların nasıl çözüleceğine ilişkin ise şunları ifade etti: “Şimdi geldik nasıl çözeceğiz? Şunu hiç kimse unutmasın; önümüzdeki ilk seçimlerde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız. Firavunların iktidarını yıkıp halkın iktidarını kuracağız. Hangi partiye oy verdin sorusunu değil, ne derdin var sorusunu soracağız. Akılla, bilgi, birikim, istişare ile çözeceğiz. Adalet duygusuyla çözeceğiz.”

2’inci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi kabul edildi

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından “2’inci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”ni açıkladı ve delegelerin oylarına sundu. Beyanname oy birliği ile kabul edildi. 13 maddeden oluşan beyannamenin ayrıntıları şöyle:

1- Anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçececeğiz. Güçlü demokratik parlamenter sistem için öncelikle geniş bir toplumsal mutabakat sağlanacak, gücünü milleten alan yeni bir anayasa yapılacak. Partili Cumhurbaşkanlığı kaldırılacak. Basın ve ifade özgülüğü koşulsuz güvence altına alınacak. 

2- Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır. Başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal sorunlar demokrasi temelinde ve TBMM öncülüğünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve üniter yapısı güçlendirilecek. Kürt sorununun egemen güçlerin bir manivalası olarak kullanılmasına asla izin verilmeyecek. Kadın erkek fırsat eşitliği sağlanacak. Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yeraltı suç örgütleri ile mücadele ödün verilmeksizin sürdürülecek.

 3- Liyakat sistemi hakim kılınacaktır. Devlet hizmetlerinin partizanca yapılmasına engel olunacaktır. 

4- Seçim yasası değişecek. Milletin vekilini millet seçecek. Seçim barajı kaldırılacak. Milletin iradesinin meclise tam olarak yansıması sağlanacaktır. Seçim yasası değişikliği ile cinsiyet kotası getirilecek, kadınların parlamentoda temsili yasal güvence altına alınacaktır. CHP’li kadın milletvekilleri bu yasa teklifini hazırlayacak TBMM’ye verecektir.

 5- Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Vatandaşla siyasi arasındaki güven yeniden oluşturulacaktır.

 6- Kamu ihale kanunu yeniden düzenlenecek. Kamuda israf ve kayırmacılığı önlemek için ivedilikle değiştirilecektir. Kamu ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılması sağlanacaktır. 

7- Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacaktır. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Kesin Hesap Komisyonu’nun başkanı iktidar partisinden değil, muhalefet partisinden olacak. 

8- Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacaktır. Üretim ve hakça paylaşım stratejik planlamanın ana hedefi olacaktır. 

9- Eğitim sistemi yeniden yapılandırılacak. Üniversitelerimizde her türlü düşünce özgürce tartışılabilecek, darbecilerin getirdiği YÖK kaldırılacaktır. Tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili yatılı teknoloji liseleri kurulacaktır. Gençlerimizin de işsiz kalmalarının önüne geçilecektir.

 10- Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır. 

11- Aile Destekleri Sigortası uygulamaya konacaktır. Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecektir. 

12- Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulacaktır. Devletin tüm kapasitesi en verimli şekilde kullanılacaktır. Hizmetin vatandaşa daha etkin bir şekilde ulaşılması sağlanacaktır. Kayyum uygulamalarına son verilecek, seçimle gelenlerin ancak seçimle gitmeleri garanti altına alınacaktır. 

13- Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulacak. Akılcı, barışçıl gerçekçilikten sapmayan uluslararası hukuka ve meşruiyete önem veren bir dış politika izlenecek. Atatürk buna ‘yurtta barış dünyada barış’ diyordu. Kurucu üyelerini İran, Irak, Suriye ve Türkiye’nin olacağı bölgemize huzur barış istikrar oluşturmayı hedefleyen Ortadoğu Barış İşbirliği Teşkilatı Kurulacak (OBİT). Ortadoğu’yu huzur ve barış adasına dönüştüreceğiz.

Kaynak: MA