Maltepe Belediyesi ve Genel-İş TİS’i imzaladı, işçiler oylama yaparak sözleşmeyi reddetti

Genel-İş Sendikası, 6 gündür grevde olan Maltepe Belediyesi işçileri adına masaya oturarak sözleşmeyi imzaladı. İşçiler ise yaptıkları oylama ile sözleşmeyi tanımadıklarını açıkladı.

Referandum sonucunda işçiler, 525 oyla Belediye ve Genel-İş arasında imzalanan sözleşmeyi tanımama kararı aldı.

Maltepe Belediyesi ile Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) arasındaki Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler, 6 gündür grevde. Belediye ve sendika arasındaki görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de katıldı. İşveren son görüşmede 4 bin 700 TL önerisinde bulundu. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ise bu durumu referanduma götürmeye karar verdi. Referandum için oylama devam ederken Genel Merkez, sözleşmeye imza attığını açıkladı. Referandum sonucunda işçiler, 525 oyla sözleşmeyi tanımama kararı aldı.

Ali Kılıç: ‘Ağbaba, Kaftancıoğlu, İmamoğlu’na teşekkür’

Maltepe Belediyesi, DİSK’e bağlı Genel-İş ile yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandığını bildiren bir açıklama yaptı.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Twitter paylaşımında, Genel-İş ile sürdürdükleri TİS görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığını duyurdu.

Kılıç, iletisinde, “Bu süreçte sağduyu ve anlayışını esirgemeyen halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na özverileri için Maltepe halkı ve kurumum adına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Genel-İş: ‘Yasal grevimiz bugün itibarıyla sona ermiştir’

Genel-İş’in Twitter hesabından yapılan paylaşımda da şunlar kaydedildi:

“Maltepe Belediyesinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4 bin 700 lira oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibarıyla sona ermiştir.”

‘Ekmeğimizin peşindeyiz’

Referandum başlamadan belediye yönetimiyle yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Geldiğimiz noktada sendikalı olmak, sendikal haklarımızı kullanmak Anayasal bir hak. Bu hakkımızı kullanırken kimsenin müdahale etmemesi gerekirken çöpler bahane edilerek terörize edilerek burada yapılan organizasyonu sanki bir terör faaliyetiymiş gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz burada emeğimizin peşindeyiz, ekmeğimizin peşindeyiz. Kimsenin bunu manipüle etmesine de müsaade etmeyeceğiz” diye belirtti.

‘Birlikte karar vereceğiz’

Görüşmelerdeki son durumu aktaran Dolgun, “Dün akşam toplam 4 bin 600 lira gibi bir teklif geldi, onu da kabul edemeyeceğimizi söyledik. En son söyledikleri şey ‘en fazla 4 bin 700 lira yaparız’ oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi belirttik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Kararı tanımadılar

İşçi temsilcileri ise yaptıkları açıklamalarda, “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” mesajını verdi.

Konuşmaların ardından işçiler referandum için oy vermeye başladı. Oy sayımının bitmesiyle birlikte 552 oy çokluğu ile işçiler genel merkezin imzaladığı anlaşmayı kabul etmedi.

MA / AA