Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da 17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler anıldı.
Anma etkinliklerinde duygusal anlar yaşayan vatandaşlar, acılarının hala taze olduğunu belirtti.
17 Ağustos 1999 tarihinde yerel saatle 03.02’de 7,5 büyüklüğünde Kocaeli/Gölcük merkezli deprem meydana geldi. Tüm Marmara Bölgesi’nde hissedilen deprem, Kocaeli, Yalova ve Sakarya başta olmak üzere büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu.
Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti
Resmi rakamlara göre; 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan verilere göre ise yaklaşık 16 milyon insan depremden etkilendi, 600 bin kişi evsiz kaldı.
Davaların çoğu cezasız sonuçlandı
Müteahhitlerin hataları nedeniyle çöken binalar nedeniyle 2 bini aşkın dava açıldı. Bu davaların büyük çoğunluğu cezasız kalırken, yaklaşık 110 dava ceza ile sonuçlandı. Ertelenen davalar ise deprem üzerinden 7 buçuk yıl geçtikten sonra “zaman aşımı” gerekçesiyle düşürüldü.
Akşener: Onlar unutsa da biz unutmayacağız
Depremin yıldönümü nedeniyle #17Agustos1999 etiketiyle twitterda yapılan paylaşımlar ilk gündemde yer aldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, aynı etiketle yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: ” Onlar unutsa da biz unutmayacağız… #17Agustos1999 Marmara Depremi’nde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. “
Depremin merkez üssü Gölcük’te anma etkinliği
Depremin 21’inci yıldönümü nedeniyle çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Marmara Depremi’nin merkez üssü olan Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’nde, Kavaklı Sahili’ndeki Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğinde, felaketin yaşandığı saat olan 03.02’de anıta çelenk konuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, depremde yaşamını yitirenler için dua edildi.
Kaymakam Cengiz Karabulut, depremde 17 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, aradan geçen 21 yılda Türkiye olarak deprem konusunda çok tecrübe kazandıklarını savundu. Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer de depremin ardından Gölcük’ün yeniden inşa edildiğini ifade ederek, ilçenin yeniden kalkınmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
‘Oğlumu 10 gün sonra Sivas’ta bulduk oraya defnedilmiş’
Depremde göçük altında kalan ve iki evladını kaybeden Hülya Döleker (59), AA muhabirine, acılarının hala taze olduğunu söyleyerek, gözyaşı döktü. O gece küçük kıyameti yaşadıklarını, oğlunu ve kızını kaybettiğini anlatan Döleker, şunları aktardı:
“Ben de enkaz altında kaldım. 6 saat sonra çıkarıldık. Leğen kemiğim kırıldı. Felç olma durumum vardı. Oğlum yaşasaydı şimdi 38 yaşında olacaktı. Kızım da 35 yaşında. Kızımı Gölcük’te defnettim. Oğlumu 10 gün sonra Sivas’ta bulduk. Oraya defnedilmiş. Bu anma törenine İstanbul’dan geldim. Acılar tazeleniyor. Evlat acısı zaten unutulmuyor.”
‘Annemi 40 gün sonra enkazdan çıkardık’
Gölcük’teki evlerinin yıkılmasıyla enkaz altında kalan ve annesinin cenazesine 40 gün sonra ulaşan İlker Özkap (45) ise şunları kaydetti:
“Gölcük Merkez Mahallesinde evimiz yıkıldı. Enkazdan yaralı olarak çıktım. Annemi kaybettim. Yaklaşık 40 gün sonra enkazdan çıkardık. Çok zor zamanlar geçirdik. Çok kötü anılarımız var. O günlerde çok eskiklikler vardı. Allah korusun, bugün deprem olsa o eksiklikleri yaşamayız diye düşünüyorum. Müdahale çok gecikti, enkazlar çok geç kaldırıldı. Cenazelere çok geç ulaşıldı. Ben de cenazemize çok geç ulaşabildim. Yaşayacak zamanımız varmış ki, kurtuldum. İstanbul’da haber kameramanıydım. Deprem olduğu zaman izine gelmiştim. Akrabalarımdan kaybettiklerimiz oldu. Çok acılar yaşadık, Allah bir daha göstermesin. Ölenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”
Yalova’da ‘sessiz yürüyüş’ yapıldı
Yalova’da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen vatandaşlar, sahildeki Deprem Anıtı’na kadar “sessiz yürüyüş” yaptı. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta gelen vatandaşlar, burada deprem günü çekilen fotoğrafların bulunduğu salonları gezdi, o gün kaydedilen kurtarma görüntülerini izledi.
Okunan mevlidin ardından anma programı, deprem saati olan 03.02’de son buldu. Anma törenine, Vali Muammer Erol da katıldı.
Sakarya’da vatandaşların röportajlarının yer aldığı film gösterildi
Sakarya’daki anma programı Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Din görevlileri tarafından duaların okunduğu programda, vatandaşlar zaman zaman duygu dolu anlar yaşadı. Depremi yaşayan vatandaşların röportajının yer aldığı film gösteriminin ardından katılımcılara deprem zamanı çekilen fotoğraf kareleri gösterildi.
‘Sakarya’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var’
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, aynı acıları yaşamamak için birçok tedbir alındığını, kentte ağırlıklı olarak 3 kat üzerine yatay mimari yapılanmasının tercih edildiğini söyledi. Sakarya’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu, göreve gelir gelmez kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen başladıklarını belirten Yüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile görüşüp yol haritalarını çıkardıklarını söyledi. Yüce, “Bakanlık onayıyla kentsel dönüşüm işlemleri inşallah başlayacak.” dedi.
Saatler 03.02’yi gösterdiğinde dualarla anma programı sona erdi.