Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2020 Mayıs Raporu’na göre;
18 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu, 21 kadın erkekler tarafından katledildi.
Kadınlar en çok evlerinde ve sokakta ateşli silahlarla öldürüldü.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), “2020 Mayıs Raporu”nu açıkladı. Dünyada ve Türkiye’de yeni tip koronavirüs ile birlikte olağanüstü bir dönemden geçildiğine işaret edilen raporda, “Dünyanın pek çok yerinde olağanüstü koşullara, olağanüstü önlemler alındı. Herkesin evde kalması gerektiği bu süreçte, bu koşullar kadınlar için hala zorluklar da ortaya çıkardı. Dünyada ve Türkiye’de salgın henüz sona ermemişken, korona tedbirlerinin gevşetildiği yeni bir döneme giriyoruz.” denildi.
‘17 kadının öldürülme bahaneleri tespit edilemedi’
Mayıs ayında 21 kadın cinayetinin işlendiği, 18 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunun tespit edildiği raporda, “21 kadından 17’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 3’ü ekonomik bahaneyle, 1’i de kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.” denildi. Raporda, 17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi.
‘8 kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü’
21 kadının 2’sinin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemediğinin belirtildiği raporda, 8’i evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdık biri, 3’ü akraba, 1’i oğlu ve 2’si de tanımadığı biri tarafından öldürüldüğü kaydedildi.
‘Kadınlar en çok evlerinde ve sokak ortasında öldürüldü’
Kadınların 10’u evinde, 7’si sokak ortasında, 1’i arabada, 1’inin de bir arazide öldürüldüğü belirtilen raporda, 2 kadının nerede öldürüldüğünün tespit edilemediği ifade edildi.
‘Kadınların sokakta öldürülme oranı arttı’
Raporda, “Geçtiğimiz aylara göre, bu ay kadınların sokakta öldürülme oranı da arttı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 48’i evlerinde, yüzde 33’ü sokakta öldürüldü.” denildi.
‘En çok ateşli silahlarla öldürüldüler’
21 kadının 11’i ateşli silahlarla ve 7’si kesici aletle öldürüldüğünün ifade edildiği raporda, 3 kadının nasıl öldürüldüğünün ise tespit edilmediği belirtildi.
‘8 kadının çalışma durumu bilinmemekte’
Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre “ev işleriyle meşgul” kadınların sayısı bir önceki yıla göre 95 bin daha arttığına vurgu yapılan raporda, şöyle denildi:
“Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Şubat 2020’de 11 milyon 222 bine yükseldi. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Biz biliyoruz ki, çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 2’si bir işyerinde çalışıyor ve 18 kadının çalışma durumu bilinememektedir.”
‘Genç kadınlar kendi hayatları hakkında karar vermek isterken öldürülüyor’
İçişleri Bakanlığı’nın kadın cinayetlerinin azaldığını yönelik açıklamasının eleştirildiği raporda, bir haftada 5 kadınının öldürüldüğü belirtildi. Mayıs ayı verilerine göre 15-35 yaş aralığında 7 kadının öldürüldüğüne işaret edilen raporda, “Genç kadınlar, kendi hayatları hakkında karar vermek isterken, haklarına sahip olabilmek için öldürülüyor. Modern hakları için, kendi ayakları üzerinde durmak için mücadele ediyor. Şiddet karşısında, eşitsizlik karşısında sessiz kalmıyor. Kadın cinayetlerini durdurma mücadelesinde de genç kadınlar büyük bir güç katıyor.” denildi.
Tüm kadınların korona günlerinde de kadın cinayetlerine sessiz kalmadığına vurgu yapılan raporda, öldürülen kadınlar için yapılan eylemlere yer verildi.
‘Şüpheli kadın ölümleri aydınlatılmalıdır’
İntihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında çok ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, “Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.” diye kaydedildi.
‘6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmalıdır’
Mayıs ayında tespit edilen 18 kadının şüpheli ölümlerinin bir an önce aydınlatılmasının istendiği raporda, “Yapılacak şey bellidir; 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır.” denildi.
‘İçişleri Bakanlığı kadınların mücadelesini görünmez kılmaya çalışıyor’
İçişleri Bakanlığının kadına yönelik şiddet olaylarının azaldığına yönelik açıklamasının eleştirildiği raporda, “Bizler dışarıda koronavirüs, içeride şiddet tehdidi altındayken yine İçişleri Bakanlığı kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin azaldığına yönelik açıklama yapması, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için kadınların verdiği mücadelenin görünmez kılınmaya çalışılmasıdır.” diye kaydedildi.
Mayıs ayında öldürülen kadınların 20’sinin koruma kararının olup olmadığı bilinmediğinin belirtildiği raporda, yalnızca 1 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olmadığının bilindiği ifade edildi.
Mayıs ayında kadınlarla ilgili Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelere de yer verilen raporda, kadın düşmanı söylem ve uygulamaların da devam ettiğine vurgu yapıldı. Çocuk istismarlarının devam ettiğine işaret edilen raporda, yaşanan istismar olaylarına yer verildi. Raporda, ayrıca takip edilen kadın davalarına ilişkin süreçlere de değinildi.