‘Mevsimlerden Suruç Katliamı’

Urfa’nın Suruç İlçesi’nde, yeniden inşa sürecinde Kobani’ye insani yardım ve oyuncak götürmek üzere bir araya gelen 33 gencin yaşamını yitirdiği, 150 kişinin yaralandığı katliamın 5’inci yıl dönümü.

Bugün bir çok ilde yapılacak eylem ve etkinliklerde 33 genç anılacak, katliama ilişkin adalet talebi yinelenecek.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) çağrısıyla yaklaşık 300 genç yeniden inşa sürecindeki Kobani’ye insani yardım ve oyuncak götürmek üzere Urfa’nın Suruç İlçesi’nde bir araya geldi. Gençlerin, 20 Temmuz 2015 tarihinde “Hiçbir düş yarım kalmayacak” diyerek Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları sırada saat 12.00 civarında intihar saldırısı düzenlendi.

’33 düş yolcusu’ yaşamını yitirdi

Çoğu SGDF üyesi olan 33 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle; Mert Cömert, Vatan Budak, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Nuray Koçan, İsmet Şeker, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü yaşamını yitirdi.

Katliamı gerçekleştirenin ‘terör nitelikli kayıp’ kaydı ortaya çıktı

150’nin üzerinde kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırıyı mobese kayıtları ve aile teşhisi ile Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Alagöz’ün, abisi ile birlikte “terör nitelikli kayıp” olarak kaydının olduğu 6 aydır kayıp olduğu, babasının 2 ay önce İl Emniyet Müdürlüğüne iki oğlu için ihbarda bulunduğu belirlendi.

18 ay sonra iddianame hazırlandı

Katliamın ardından soruşturmaya “gizlilik” kararı verilirken, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı katliamın üzerinden 18 ay geçtikten sonra iddianame hazırladı. İddianamede, 1’i tutuklu 3 sanık hakkında 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İddianamede, Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün, Antep’te üzerindeki bombayı patlatarak ölen Yunus Durmaz, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı saldırıda ölen Halil İbrahim Durgun ve Ankara Katliamı şüphelisi ile tutuklu Yakup Şahin, IŞİD’in Türkiye-Suriye sınır sorumlusu Deniz Büyükçelebi ve IŞİD’in Suriye’deki emiri İlhami Mali saldırının failleri olarak yer aldı.

14 duruşma görüldü

Davanın ilk duruşması 4 Mayıs 2017 tarihinde Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 9 Ocak 2017 tarihinde kamu görevlilerinin yargılandığı davada “görevini ihmal ve kötüye kullanma” suçlamasıyla dönemin İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal’a 7 bin 500 TL para cezası verildi. Ceza 12 takside bölündü. Davada sanık iki polis de “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Davanın şu ana kadar 14 duruşması görüldü. 18 Ağustos’ta 15’inci duruşması görülecek.

Avukatların yer aldığı ‘Suruç İçin Adalet Platformu’ 15 Ağustos 2015 tarihinde oluşturuldu

Aileler ve avukatlar adalet arayışına başladı

15 Ağustos 2015 tarihinde bir grup avukat “Bu katliam ve zulmün ağırlığını duyarak, amacı ve hedefini bilerek, adalet ve özgürlüğün safında olarak katliam soruşturmasına müdahiliz” diyerek “Suruç İçin Adalet Platformu” oluşturdu.

‘Mevsimlerden Suruç Katliamı’

Katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü’nün annesi Sennur Ünlü, platformun kuruluşunu deklare ettiği toplantıda “Mevsimlerden Suruç Katliamı, günlerden Cebrail Günebakan, aylardan Hatice Saadet Ezgi, saate bakıyorum Polen’i 1 geçiyor” konuşmasıyla yaşadıkları acının ne denli derin olduğunu anlattı.

‘Tazminat değil adalet taleplerimiz var’

Katliamda yaşamını yitirenlerin ve yaralananların aileleri ’20 Temmuz 2015’de Suruç Aileleri İnisiyatifi’ oluşturdu

Katliamda yaşamını yitirenlerin ve yaralananların aileleri de 20 Eylül 2015’de “Suruç Aileleri İnisiyatifi”ni oluşturarak, adalet arayışına başladı. Katliamda kardeşi Hatice Ezgi Sadet’i kaybeden Özgen Sadet, inisiyatifin kuruluşunu deklare ettiği toplantıda, “Bizler, 20 Temmuz Suruç Katliamı’nda bizden koparıp aldığınız 33 yüreğin, katliamdan yaralı kurtulan yüzlerce canın ailesiyiz” diyerek, Suruç davasının takipçisi olacaklarını, katliamdan tazminat değil, adalet talepleri olduğunu belirtti.

İnisiyatif ve Platform, 5 yıldır sürdürdükleri adalet arayışında, firari sanıklar İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin yakalanması için gerekli işlemlerin yapılmasını, katliama ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesini, katliamın tüm yönleriyle araştırılmasını ve dönemin tüm sorumlularının bulunmasını, yargılanmasını istiyor.

#Suruç5yıl

Sosyal medya twitterda da #Suruç5yıl etiketiyle yapılan paylaşımlarda, katliamda yaşamını yitirenler anılarak, katliamın aydınlatılması istendi. Twitterda, “Asla affetmeyeceğiz, asla unutmayacağız” paylaşımları yapılarak, bugün bir çok kentte gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklere katılım çağrıları yapıldı.

Bugün bir çok ilde anma etkinliği düzenlenecek

Bir haftaya yayılan eylem ve etkinliklerde 33 kişi anılırken, “katliamın hesabının sorulacağı” mesajları verildi. Bugün de Diyarbakır, Ankara, Mardin, İzmir, Urfa, Adana, Mersin ve Hatay’da açıklamalara yapılacak, yaşamını yitirenler mezarları başında anılacak. İstanbul Kadıköy’de de saat 18.00’de geniş katılımlı anma programı düzenlenecek.