ÖHD ve TUHAY-DER: Salgın cezaevlerine hızla yayılıyor

ÖHD ve TUHAY-DER’in Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporda, Covid-19 salgının cezaevlerine hızla yayıldığına dikkat çekildi.

Raporda, mahpusların sağlık ve yaşam hakkına ilişkin endişelerin arttığı belirtilerek, mahpusların tahliye edilmeleri istendi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Covid-19” raporunu yayımladı. Mezopotamya Haber Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Raporda, Covid-19 salgınına karşı cezaevlerinin büyük risk barındırdığı ve bu riskin ortadan kaldırılması için alınan önlemlerin ise çok yetersiz olduğu belirtildi.

Raporda, resmi açıklamalara göre, Buca Kapalı Hapishanesinde 65 mahpus, Konya E Tipi Kapalı Hapishanesinde mahpuslar ve infaz koruma memurları dahil 32 kişi, Silivri 7 Nolu L Tipi Hapishanesinde toplam 44 mahpusun Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı hatırlatıldı. Basına yansıyan haberlere göre ise Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesinde görevli 6 infaz koruma memurunun Covid-19 testinin pozitif olduğunun iddia edildiği belirtildi.

Verilere göre Covid-19 salgınının hapishanelerde hızla yayıldığına dikkat çekilen raporda, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan cezaevi ziyaretlerinde mahpuslar ile yapılan görüşmelerde tespit edilen sorunlar şöyle sıralandı:

  • Mahpusların açık ve kapalı aile görüşleri hala yaptırılmamaktadır. Avukat görüşleri kapalı görüş şeklinde yaptırılmaktadır. Mahpusların ortak alan etkinlikleri de iptal edilmiştir.
  • Hastane sevklerinin acil durumlar dışında yaptırılmadığı yapılması halinde ise hastane dönüşü 14 günlük karantina uygulanacağı, hapishanede revir doktoru bulunmaması nedeniyle mahpusların revire çıkarılmadığı, ancak kullanmakta oldukları ilaçların verildiği tarafımıza iletilmiştir.
  • Kantin stoklarında zaman zaman sıkıntı yaşandığı, mahpusların almak istedikleri ürünlere ulaşamadığı, salgın öncesi dış kantinden yumurta satın alınabilirken, salgınla beraber yumurta satışlarının durdurulduğu, özellikle açık hapishanelerdeki mahpusların tahliyesinden sonra yemeklerin çok kötü olduğu söylendi.
  • Salgının ülkede görülmeye başlanmasından bu yana hasta mahpusların kaldığı odanın sadece 1 kere kabaca dezenfekte edildiği, başkaca hiçbir önlem alınmadığı, temizlik ve hijyen malzemelerinin mahpuslar tarafından ücreti karşılığında kantinden temin edildiği belirtildi.
  • İçeride görevli infaz koruma memurlar 15 günlük vardiya sistemi ile çalışmaktadır. Dışarıdaki infaz koruma memurları ise eldivensiz ve maskesiz olarak çalışmaktadır. Hapishane girişinde ve avukat bekleme odasında herhangi bir dezenfektan bulunmadığı görülmüştür.
  • Sayımların koridorda yapıldığı, infaz koruma memurlarının koğuşlara girmediği, havalandırma kapılarının ara sıra açıldığı ancak genellikle mahpusların havalandırmaya çıkmasına izin verilmediği, hapishanede sıcak suya erişimle ilgili sıkıntı olduğu, mahpusların kantinden almak istedikleri ürünlerin stokta olmadığı gerekçesiyle verilmediği tarafımıza iletilmiştir.

‘Mahpuslar adli kontrol hükümleri ile tahliye edilmeli’

Raporun sonuç bölümünde ise tutukluların aileleri ile görüştürülmemeleri ve ziyaretlerin ertelenmesinin tutukluları salgın hastalıktan korumadığı gibi bu sürecin tutuklular için tecrit, aileleri içinse ciddi endişeye sebep olduğu belirtildi.

Mahpusların virüs yayılırken hapishanelerde tutulmalarının sağlık ve yaşam hakkının ihlali noktasında geri dönülemez zararlar vereceği endişesinin her geçen gün arttığının belirtildiği raporda, mahpusların adli kontrol hükümleri ile tahliye edilmesinin sağlanması istendi.