Osman Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, 932 gündür cezaevinde bulunan müvekkillerinin tahliyesi için dilekçe verdi.
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne iletilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dilekçede, Kavala’nın “derhal serbest bırakılması gerektiğine” ilişkin kesinleşen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı göz önüne alınarak derhal tahliyesine karar verilmesi talebinde bulunuldu.
Tahliye başvurusunda AİHM kararı hatırlatılarak, “müvekkilin tutukluluğunun dayandırıldığı ‘Henri Barkey ile irtibatının olduğu’ kanıtlarının suçu işlediğine yönelik makul şüpheye dayanmadığı ve bu kanıtlara dayandırılarak dava dosyası oluşturulamayacağı açıkça ortaya konulmuştur” denildi.
Tutukluluk keyfi hale geldi
2017 yılından bu yana devam edilen soruşturma gerekçesiyle Kavala’nın tutukluluğunun keyfi bir hala geldiği belirtilen başvuruda, soruşturmanın gizli yürütüldüğü belirtilerek, “Bu kadar uzun süreye ve gizli olarak yürütülen bir soruşturma olmasına, halen dahi iddianame düzenlenmemesine rağmen, araştırmaların devam ettiği gerekçesinin ortaya koyulması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.
Çok sayıda hak ihlali
Başvuruda, Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda yayılan koronavirüs nedeniyle Kavala’nın “yaşı itibariyle risk grubunda bulunduğu da dikkate alındığında sadece yaşama hakkı değil, işkence ve kötü muamele yasağı hakkı da ihlal edilmiş olacaktır” denilerek, tahliyesi talep edildi.
AİHM: Derhal serbest bırakılsın
Gezi Parkı davası kapsamında “Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanan ve mahkemenin beraatle tahliye kararı verdiği Kavala, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıkmadan 15 Temmuz soruşturması kapsamında “siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla tekrardan tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala için “derhal serbest bırakılması gerektiğine” ilişkin kararı ise 12 Mayıs’ta kesinleşti.