Pompeii yeniden ziyaretçi kabul ediyor

İtalya’nın üçüncü büyük şehri olan Napoli yakınlarındaki antik kent Pompeii aylar süren aranın ardından tekrar ziyarete açıldı. Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucunda oluşan lav platosu üzerinde şekillenen Pompeii’nin deniz seviyesinden kırk metre yüksekte altmış hektarlık bir alanda on bir bin kişiye ev sahipliği yapmış olduğu biliniyor.

Milattan önce yetmiş dokuz yılındaki patlamayla taşlaşan Roma kalıntıları sebebiyle ziyaret edilen antik kentin tarihçesi saptandığı üzere milattan önce sekizinci yüzyıla dek uzanmakta.

17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa’nın genç aristokratlarının bir geçiş ayini olarak yerine getirdiği Büyük Tur adlı seyahat programının parçası olması itibariyle 250 yıllık bir turizm geçmişine sahip olan Pompeii istatistiğe göre yılda üç milyondan fazla ziyaretçi kabul etmekte. Bu yoğunluğu sebebiyle bölgenin gelir kaynağı olarak değerlendirilen yerleşim yerinin yaz sezonu öncesinde açılmasının ülkenin ekonomisine olumlu ivme katması bekleniyor. Zor günlerin ardından kademeli normalleşme sürecine giren İtalyan yönetimi önümüzdeki ay yabancı turistlerin seyahat engeli kalktıktan sonra antik kentin tamamının da 9 Haziran tarihinde açılacağını açıkladı.

İtalyada Napoli şehri yakınlarındaki Vezüv Yanardağı’nın eteklerinde bir liman şehri olan Pompei, dönemin en önemli ticaret merkezlerindendi. 20 bine yakın nüfusa sahip kent, 23 Ağustos 79da önce deprem ardından da Vezüv Yanardağının patlaması sonrası önce küllerle kaplanmaya başladı. Halkın külleri ciddiye almayıp evlerine kapanmaları sonrası, büyük bir felaket yaşandı. Patlama esnasında ortaya çıkan zehirli gaz (kükürt gazı) da ölümlerin ana unsurlarından sayılıyor. Bölgeyi meşhur eden unsurlardan biri olan taşlaşmış bedenlerin elleriyle yüzlerini ve burunlarını kapatır haldeki pozisyonları da bu tahmini güçlendiriyor. Lavların çok hızlı bir şekilde sardığı kentte hiç kurtulan olmadığı tahmin ediliyor. 18 Kilometrelik bir alan içerisindeki Pompei lavlar altında kalırken, yaklaşık 2000 sene sonra yapılan kazılar sonucu kent gün yüzüne çıkarıldı ve taşlaşmış bedenler tüm dünyayı şok etti. Vezüv öylesine kuvvetli püskürmüştü ki kül bulutları, felaketi haber verircesine Anadolu, Suriye hatta Mısıra kadar uçuştu. İnsanların taşa dönmelerinin sebebi ise yanardağın püskürttüğü volkanik tuzun sertleşmesi. Bu lavlar kalıp oluşturmuş, zamanla içerideki vücut çürümüş fakat kalıp aynı kalmıştı. Tarihi kent, günümüzde İtalyanın en gözde turistik lokasyonları arasında yer alıyor. (Fotoğraf : Tolga Adanalı – DepoPhotos)

Yıldız Savaşları açılımında erteleme

Tüm dünyadaki takipçileriyle Yıldız Savaşları evreni kendi ekonomisini ortaya çıkarmış bir seri olarak bilinmekte. George Lucas’ın hayal gücünden doğmuş olan Yıldız Savaşları’nın hakları 2012 yılında Lucasfilm’in 4 milyar dolar karşılığında Disney şirketine satılmasıyla el değiştirmişti. Bu aşamadan sonra her yıl yeni filmlerin çıkacağını belirten Disney seride değişikliklere giderek daha ticari bir yaklaşım benimsedi.

Eski materyale olan talepte düşüş gözlemlendikçe alternatif hikâye örgüleri ve yeni karakterlere yönelmeye başlayan Lucasfilm kısa süre önce büyük bir yeniliğin anonsunu yapmıştı. The High Republic etiketi altında film serisinin iki yüz yıl öncesindeki refah dönemine odaklanacak olan kitap ve çizgi romanlarla farklı bir açılıma gitmeyi planlayan şirket bu hamlesini salgın sebebiyle ertelediğini açıkladı.

2020 Ağustos ayında Anaheim’daki Yıldız Savaşları Kutlaması’nda başlaması planlanan açılım gelişmeler sonucunda 2021 Ocak ayına taşınmış durumda. 5 Ocak tarihinde Charles Soule imzalı bir romanla başlayacak olan yayın serüveni iki genç yetişkin romanının ardından farklı çizgi romanlarla devam edecek. Yıllar sürmesi öngörülen bu süreç tamamlanmadan yayınlardaki içeriğin filmleştirilmeyececeği de gelen bilgiler arasında.