Soru önergeleriyle kadın-erkek eşitsizliği rakamlarla ortaya çıktı

Meclis’e verilen 17 soru önergesinden sadece 6’sına verilen yanıtlarda kadın-erkek eşitsizliği gözler önüne serildi.

81 ildeki Milli Eğitim Müdürü’nden sadece 3’ü, Tarım Müdürü’nden sadece 2’si, Çevre ve Şehircilik Müdürü’nden sadece 4’ü, İl Ticaret Müdürü’nden sadece 4’ü kadın.

1 milyon 982 bin esnafın sadece yüzde 15’i kadın.

Gerçek kişilere ait tapuların yüzde 61’i erkeklerin adına kayıtlı iken, konut sahipliğinde bu oran yüzde 62,5’e yükseliyor.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 8 Mart’ta tüm bakanlıklara kadın-erkek eşitsizliğine ilişkin Meclis’e toplam 130 sorunun yer aldığı 17 soru önergesi verdi. Aradan geçen 3 aylık sürede 17 önergeden sadece 6’sına yanıt verildi. Orhan, soru önergelerine verilen yanıtları paylaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik verdikleri önergede sordukları 11 sorunun sadece 3’üne yanıt verildiğini belirten Orhan, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bütçeleme yaklaşımı esas alınmaması ve cinsiyetçi pratiklerin egemen olması soruların yanıtsız kalmasının temel nedenidir.” dedi.

‘81 İl Milli Eğitim Müdürü’nden sadece 3’ü kadın’

Orhan, personelinin yarısından fazlasının kadın olduğu bilinen MEB’in önergeye verdiği yanıttaki istatistiki verileri şöyle aktardı: “81 İl Milli Eğitim Müdürü’nden sadece 3’ü, 957 İlçe Milli Eğitim Müdüründen sadece 14’ünün kadın. Okul Müdür ve Müdür Yardımcıları içerisinde kadın sayısı verilmezken, müdürlerin yüzde 9,55’inin, müdür yardımcılarının yüzde 25,11’inin kadın olduğu ifade edilmiştir.”

’81 İl Tarım Müdürü’nden sadece 2’si kadın, desteklerin yüzde 80’i ise erkeklere’

Tarım ve Orman Bakanlığına verdikleri önergede yer alan soruların önemli bir bölümüne yanıt verilemediğine vurgu yapan Orhan, “İronik bir şekilde cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı belirtilen yanıtlar içerisinde, 81 İl Tarım Müdürlüğünde sadece 2 kadın İl Müdürünün olduğu, IPARD projesi kapsamında verilen desteklerin yüzde 80’nin erkeklere verildiği ve bu kapsamdaki yararlanıcıların yüzde 83’ünün erkek olduğu ifade edilmiştir.” diye kaydetti.

‘Milli Savunma Bakanlığı soruları mevzuata havale etti’

Orhan, Milli Savunma Bakanlığı’nın yanıtlaması için Meclis’e verdikleri önergede, silah altına alınan erlere toplumsal cinsiyet eğitimi verilip verilmediğini, kadın askerlere yönelik mobing, taciz ve şiddet gibi vakaların önlenmesi amacıyla uygulanan programların olup olmadığını, ünvanlara göre kadın personel sayılarını sorduklarını belirtti.

Ancak Bakanlığın verdiği yanıtta sorulara somut bir yanıt verilmediğini ifade eden Orhan, “İç ve dış çatışma bölgelerinde, savaş süreçlerinde sıklıkla yaşandığı bilinen; askerlerin sivillere ve kadınlara yönelik cinsiyetçi müdahale ve eylemlerini önlemek veya azaltmak amacıyla uygulanan programları irdeleyen bu soruların ‘Mevzuata havale edildiği’ yanıtı verilmiştir.” diye kaydetti.

‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı görev alanında görmedi’

Önergelerine bir diğer yanıtın ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldiğini belirten Orhan, artık hazır bir cevap haline gelen “Bu benim görev alanımda değil” yanıtının verildiğini belirtti. Orhan, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının alanında varsayan bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz.” diyen Orhan, eşitsizliğin bir nedeninin de bu yaklaşım olduğunu kaydetti.

‘Gerçek kişilere ait tapuların yüzde 61’i erkeklerin adına kayıtlı’

Orhan, önergelerine verilen bir diğer yanıtın ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilen ve konut sahipliğinde eşitsizliği ortaya çıkaran yanıt olduğunu kaydetti. Orhan, gönderilen yanıtta Türkiye’de gerçek kişilere ait tapuların yüzde 61’inin erkeklerin adına kayıtlı olduğu, konut sahipliğinde bu oranın yüzde 62,5’e yükseldiğinin ifade edildiğine vurgu yaptı.

“Ayrıca TOKİ konut sahipliğinde cinsiyet bazlı veri tutulmamasını da kamuoyunun takdirine sunuyoruz.” diyen Orhan, Bakanlığın 81 ilde sadece 4 ilin il müdürünün kadın olduğunu ifade ettiğini aktardı.

‘1 milyon 982 bin esnafın sadece yüzde 15’i kadın’

Bu kapsamda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordukları soru önergesine eksik de olsa Bakanlığın yanıt verdiğini belirten Orhan, yanıtta Ticaret, Girişimcilik, Esnaf ve Sanatkarlar alanındaki kadın-erkek eşitsizliğine dair veriler sunulduğunu ifade etti.

Orhan, verileri şöyle aktardı: “81 İl Ticaret Müdürü içinde kadın İl Müdürü sayısı sadece 4’tür. 1 milyon 982 bin esnafın sadece yüzde 15’i kadındır. ALO 175 Tüketici hattını arayanların cinsiyet bazlı verisi tutulmamaktadır. Eximbank ihracat destek kredilerinde kadın oranı çok düşüktür. 2019 yılında 44,1 milyarlık ihracat destek kredisinin kadın payı yüzde 1’in altındadır.”