Taksim Meydanı’nın yeni yüzünü İstanbul halkı oylarıyla belirleyecek

Adnan Genç

Öncelikle bu konuda doğma büyüme bir İstanbullu olarak bir fikrim olduğunu belirtmeliyim… Ayrıca İstanbul Turizm Platformu ve Beyoğlu Platformlarında bu meseleyi defalarca konuştuğumuzu da ekleyeyim… Genel bilgileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sitesinden ve dağıttığı basın duyuru metinlerinden aldım…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Taksim Meydanı’nı yeniden tasarlamak üzere düzenlediği yarışma sonuçlandı. 146 başvurunun yapıldığı yarışmada, üç tasarım eşdeğer ödülü kazanırken beş tasarıma da mansiyon ödülü verildi. Taksim’de uygulanacak proje İstanbulluların oylarıyla eşdeğer tasarımlar arasından belirlenecek.

İstanbul’un buluşma noktalarından olan Taksim Meydanı için İstanbul Planlama Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı işbirliğiyle tasarım yarışması düzenledi.

Yürütülen Taksim Kentsel Tasarım Yarışması, 20 Eylül 2020’de sonuçlandı. Yaklaşık altı aylık bir hazırlık süreci sonunda, 2 Mart 2020’de ilan edilen Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve çevresi olmak üzere yaklaşık 160 bin metrekarelik alanı kapsayan yarışma, uluslararası ve iki kademeli olarak düzenlendi.

Yarışmanın asli jürisinde, (Ayaspaşa Derneği’nde Park Oteli heyulasına karşı birlikte mücadele ettiğimiz, sevgili hocamız) Prof. Zeynep Ahunbay, İpek Akpınar Aksugür, Arman Akdoğan, Can Kubin, Arzu Nuhoğlu, Kerem Piker gibi değerli isimlerle, yabancı jüri üyesi olarak Manuel de Rivero ve Rainer Schmidt yer aldı.

Yarışmanın birinci kademesi için 72 yerli, 48 yabancı ve 26 karma ekip olmak üzere, toplam 146 başvuru yapıldı. Birinci kademe sonrası jüri tavsiyelerine uyarak projelerini geliştiren 20 ekip, ikinci kademede jüri tarafından yeniden değerlendirildi.

Değerlendirmeler sonucunda projelerden beşi mansiyon, üçü de eşdeğer ödülüne layık görüldü. Üç eşdeğer proje; Şerif Süveydan’ın liderliğindeki 15 no’lu proje, Bünyamin Derman’ın liderliğindeki 16 no’lu proje ve Kutlu İnanç Bal’ın liderliğindeki 19 no’lu proje olarak duyuruldu.

Üç eşdeğer proje, önümüzdeki günlerde halk oylamasına sunulacak. Kent Konseyi kontrolünde yapılacak olan oylamaya katılmak isteyen İstanbullu, TC kimlik numarasıyla katılabilecek.

Benim oyum kaç numaralı projeye?

Bir gazeteci olarak da konu ilgi alanlarım içinde ve kaldığım Bakımevine, ‘ziyaretçim olarak’ mimar dostum sevgili Elif Özdemir geldi ve konu üzerine konuştuk. En önce 15 no’lu projeyi de görece beğenmiş ama Taksim Meydanı’nı hatırlatmadığı ve kalabalık bulduğum için eleştiri haklarım olduğunu söyledim. Ama pek az müdahale ile hem eski meydanımız işlevsel haliyle önümüzde duruyordu hem de yenilenmiş ve kabul görebilecek koşulları taşıyor gibiydi. 16 numaralı projeden söz ediyorum.

Buna mesela 78’liler Vakfı Sözcüsü eski dostum Celalettin Can itiraz etmiş ve ‘Orası, 1 Mayıs Meydanıdır ve miting alanı olarak kalmalıdır’ demiş. Başka miting alanları var. 2 milyon kişi bulursanız, ikiye bölünür ve iki ayrı yakada miting yapabilirsiniz.

Ama arkadaşlarımızın bir heykeli bile yok. Nasıl bir girişiminiz oldu da yaptırılmadı… 40 küsur yıla yaklaşıyoruz ve özgün bir mimari çaba; bir müze girişimi olamamış, ama meydan Haymano Ovası gibi kalsın istiyoruz. Sadece Can’ın talebi değil, çok kesim var böyle düşünen…

19 numaralı proje miting meydanı hiç olmaz, AKM önüne obruk koymuşlar; düşer ve bedavasından şehit oluruz…

Kamuoyunun bilgisini alarak işlem yapmak çok değerli bence ama kamuoyu, her konuda gerçekten demokrasiyeler olabileceği gibi yeterince örgütlü ve fikir sahibi mi? 16 numaralı projeden yanayım. Yeter ki, dümdüz taş meydan halinde kalmasın; Beyoğlu Belediyesi aklına estiği zaman abullabut saksılara akasya ekip serpiştirmesin meydana… İtiraz ettiğim başka mimari yapılanmalar da var ama biraz dursun o…