HDP Milletvekili Toğrul, Meclis’e verdiği soru önergesinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi “özel izin” ile üretimin devam ettiği Antep’te vaka sayısının artığını düşündüklerini belirtti.
Toğrul, Bakan Selçuk’a “Gaziantep’te Covid-19 tespit edilen işletmelerde üretime neden ara verilmiyor? Fabrikalarda karantina uygulanmamasının nedeni nedir?” diye sordu.
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, sanayi kenti olan Gaziantep’te Covid-19 salgını nedeniyle işçilerin durumuna ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Toğrul, önergenin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Başkanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yazılı olarak yanıtlamasını istedi.
‘Gaziantep’te salgın yukarı yönlü seyir izliyor’
Toğrul, önergenin gerekçesinde Türkiye’de Covid-19 salgınıyla ilgili resmi açıklamalara göre genel seyrin aşağı yönlü hareket ettiğini belirterek, Antep’teki durumun ülke genelinden farklı olarak yukarı yönlü bir seyir izlediğini belirtti. Antep’te “Evde kal” çağrılarına rağmen hiçbir önlem alınmadan kar hırsından kaynaklı sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi üretimin devam ettiğine dikkat çeken Toğrul, bu nedenle Antep’te vaka sayısının artığını düşündüklerini belirtti.
‘OSB’de salgına yakalanan işçiler olduğu sıklıkla yansıyor’
Fabrikalar ve inşaat sektörünün çalışmaya tam gaz devam ettikleri için en büyük risk grubunu çalışan emekçilerin oluşturduğuna işaret eden Toğrul, “Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikalarda Covid-19 salgınına yakalanan işçilerin olduğu kamuoyuna sıklıkla yansımaktadır. Hatta bu işçilerden birisi hayatını kaybetmişti.” diye kaydetti.
‘Sokağa çıkma yasağında özel izinle üretime devam ediliyor’
Toğrul, Antep’te sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde Valilikten özel izin alarak acil ve zorunlu olmayan halı, iplik, çuval, kontrplak, ayakkabı gibi ürünler üreten pek çok fabrikada üretime devam edildiğine vurgu yaptı.
‘İşçileri istifa ettirmeye çalışmışlar’
Bu fabrikalardan birisinin Koza Halı olduğunu belirten Toğrul, şunları aktardı: “Resmi tatil olan sokağa çıkma yasağının olduğu pazar günü işçileri mesaiye kalmaya zorladığı, mesaiye kalmak istemeyen işçileri ise işten çıkarmakla tehdit ettiği basına yansımıştı. Daha sonra ise işçileri resmi olarak çıkartamadıkları için istifa ettirmeye çalışmışlar. Ayrıca Gaziantep DİSK’e gelen ihbarlara göre, işçilerin salgın döneminde çalışırken başlarına bir şey gelmeleri halinde sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kâğıtların imzalatıldığı belirtiliyor. Yine bir başka fabrikanın ise virüs bulaşı tespit edilen personel hakkında idari işlem başlatacağı şeklinde beyanatları olmuştur.”
‘Sam Köyündeki karantina kararı değiştirildi’
Toğrul, ayrıca OSB’ye yakın Sam Köyü’nde oturan ve hastaneye kaldırılan bir kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve ailesinden 5 kişinin daha virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılması üzerine mahallenin 14 gün süreyle karantinaya alındığının duyurulduğunu belirtti.
Toğrul, ancak karardan çok kısa bir süre sonra 14 gün süreli karantina kararının bir sokağın karantinaya alınması şeklinde değiştirildiğine dikkati çekti. Toğrul’un önergede yanıtlanmasını istediği sorular şöyle;
- Salgının Türkiye’de yayıldığı günden günümüze Gaziantep’te kaç işçiye Covid-19 testi yapılmıştır? Gaziantep’te işçilere yapılan testlerden kaçı pozitif çıkmıştır?
- Gaziantep’te testi pozitif çıkan işçilerden kaçı yaşamını yitirmiştir? Yoğun bakımda kalan ve entübe işçi sayısı kaçtır?
- Gaziantep’te Covid-19 tespit edilen işletmelerde üretime neden ara verilmiyor? Her yerde pozitif vakaların olduğu alanlara yönelik karantina önlemleri alınırken fabrikalarda karantina uygulanmamasının nedeni nedir?
- OSB’ye yakın Sam köyünün geneline uygulanan karantina neden sadece bir sokağa indirgendi? Sam köyündeki karantinanın sadece bir sokağa indirgemesini sermayemi istedi?
- Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde zorunlu sektör olarak ifade edemeyeceğimiz, halı, iplik, çuval, kontrplak ve ayakkabı gibi ürünler üreten fabrikalarda işçilerin çalıştırılmasının izahatı nedir? Üretim devam etsin diye işçilerin yaşam hakkı neden ihlal ediliyor?
- Gaziantep’te uzun süredir hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Çarklar dönsün diye sokağa çıkma yasağı takılmadan üretime devam eden iktidarınıza yakın sermaye gruplarına neden yasak yok?
- İşçilere salgın döneminde başlarına bir şey gelmeleri halinde sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kağıtlar imzalatılmasının nedeni nedir? Yine virüs bulaşı tespit edilen personeller hakkında hangi hukuki gerekçeyle idari işlem yapılacaktır?
- İşverenler ve genel olarak sermaye, işçilerin salgına yakalanması durumunda sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kağıtlar imzalatması ve işçilere idari ceza verilmesi cesaretini nereden alıyorlar? İktidarınız döneminde sermayenin her türlü suçu işleme özgürlüğü mü var?
- Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye’de Covid-19 tedbirleri kapsamında kesilen cezaların yarısının (92 bin 714) Gaziantep’te kesildiğini duyurdu. Bu cezalardan kaçı işçilerin sağlığını tehlikeye atan patronlara yazıldı? Yoksa bu cezalar sadece emekçi ve yoksullara mı yazılıyor?