Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde panzerle çarptığı evde 2 çocuğun ölümüne sebep olan polis Ömer Yeğit’e verilen 19 bin TL para cezası ile amiri Murat Maden’e verilen beraat kararı “kanuna uygun” bulundu.
Silopi’de 3 Mayıs 2017 tarihinde Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) adlı kardeşler evlerine polis Ömer Yeğit’in panzerle çarpması sonucu hayatlarını kaybetti. Polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan dava 2019 yılının Haziran ayında Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı.
Hapis cezası para cezasına çevrildi
Mahkeme panzerin sürücüsü polis Yeğit’e “taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanması” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Hapis cezasını 19 bin TL para cezasına çeviren mahkeme, polis amiri Murat Maden hakkında ise beraat kararı verdi.
Gaziantep Bölge Mahkemesi karara ilişkin itirazları reddetti
İki kardeşin ailesinin aile avukatları, dosya savcısı ve Ömer Yeğit’in avukatları, kararın bozulması talebiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16’ncı Ceza Dairesi, yapılan itirazları esastan reddetti.
Yerel mahkemenin kararı ‘kanuna uygun’ bulundu
Mahkemenin itirazı reddettiği kararda, polisler Yeğit ve Maden’in ifadeleri hatırlatılarak, yerel mahkemenin verdiği kararın “kanuna uygun” olduğu savunuldu. Kararda, şu ifadeler yer aldı:
“Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların istinaf denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak değerlendirildiği, delillerin hukuki ve kanuni çerçevede tartışıldığı, vicdani kanaatin kesin tutarlı ve çelişmeyen delillere dayandırıldığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığı…”
Kararda, bu gerekçelerle sanık Yeğit’in avukatlarının yaptığı “beraat” başvurusu da reddedildi.
‘Olası kastla öldürme’ yeniden yargılama talebi de reddedildi
Yıldırım kardeşlerin aile avukatlarının, sanık Yeğit’in “olası kastla öldürme” suçlamasıyla cezalandırılması talebi de reddedildi. Kararda, şu ifadeler yer aldı:
“…sanık Ömer’in taksirli hareketiyle (el freni olmayan araçta ani fren tedbirine başvurmaması) olayın meydana gelmesi olay yerini gören güvenlik kamerası bulunması panzerin duramayarak katılanlara ait eve girmesi şeklinde gerçekleşen olayda aksine beyan ve delil bulunmaması ve dosya kapsamından toplanması gereken tüm delilerin toplanmış olduğu göz önüne alındığı”
Polis amiri hakkındaki beraat kararı da ‘hukuka uygun’ bulundu
Kararda, polis Maden hakkında verilen beraat kararının da “hukuka uygun” olduğunu iddia edildi. Kararda, sanık Maden ve dönemin Silopi İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın “olası kastla öldürme” suçlamasıyla cezalandırılması talebi de “yerinde” bulunmadı.
Kararda, polis Maden hakkındaki hükümden “Sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlar oluşmadığından ‘CMK 223/2-b’ ibaresinin çıkarılarak, yerine ‘sanığa yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle CMK 223/2-a ibaresi yazılmak suretiyle CMK 280/ 1-a 2. cümlesi ve 303/1-c maddeleri uyarınca’ yazılması” istendi.
‘Kolluk kuvvetlerinin fail olduğu dosyalar cezasızlıkla sonuçlanıyor’
İstinaf Mahkemesinin verdiği kararı değerlendiren Yıldırım kardeşlerin aile avukatlarından Rojhat Dilsiz, gerçek sorumluların yargılanması ve soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bugüne kadar reddedildiğini anımsattı.
Bundan kaynaklı ortada ciddi bir eksikliğin olduğunu vurgulayan Dilsiz, özellikle kolluk kuvvetlerinin fail olduğu dosyaların cezasızlıkla sonuçlandığını dile getirdi. Dilsiz, bu durumun “kabul edilemez” olduğunu belirterek, benzer taleplerle dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını aktardı.
Ne olmuştu?
Silopi’de Karşıyaka mahallesinde, 3 Mayıs 2017 gecesinde MHP İlçe binasını korumakla görevli zırhlı araç sürücüsü polis, evlerine girdiği Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ezilerek ölümüne neden oldu. Panzer sürücüsü Ömer Yeğit gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili hazırlanan iddianame Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, zırhlı aracın sürücüsü Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden’in “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Yeğit’in ‘motorlu araç sürücüsü’ sertifikasının bulunmadığı tespit edildi
İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verildi. Yeğit, savcılığa verdiği ifadede kendisini, şu şekilde savundu:
“Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi.”
Tüm sanıklar Emniyet Müdürü’nü sorumlu gösterdi
2 polis hakkında açılan ve ilk duruşması 17 Ekim 2017 tarihinde görülen davada, tutuklu polis tahliye edildi. Zırhlı araç sürücüsü yaptığı savunmada, ehliyetinin olmamasına rağmen daha önce farklı yerlerde görevlendirildiğini belirtti ve olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile polis amiri Tuncay Taşdemir’i sorumlu tuttu.
Yargılama kapsamında dinlenen tüm tanık polisler de olayın gerçekleşmesinde Erdoğan’a işaret etti. Yine, davada ismi geçen polis Taşdemir ile Erdoğan’ın ise disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıktı.
‘Asli kusur panzerde’ bulundu
Dava kapsamında hazırlanan “olay yeri keşif” raporunda ise panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıktı, sanık Yeğit’in “yapacak bir şeyinin olmadığı” ileri sürüldü. Raporda, freni ve direksiyonu çalışan panzer aracının “asli kusurlu”, sanık Yeğit ve onu görevlendiren amir Murat Maden’in ise “tali kusurlu” olduğu ileri sürüldü.
19 Haziran 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında, sürücü sanık polis Ömer Yeğit hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezası, diğer sanık Murat Maden hakkındaysa beraat kararı verildi. Mahkeme, Yeğit’e verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasını, 19 bin TL paraya çevirdi.
Sonrasında açıklanan gerekçeli kararda ise sanık Yeğit’in sertifikasız olmasına rağmen zırhlı araç kullanma noktasında yeterli deneyime sahip olduğu ve sanık Maden’in, Yeğit’in sertifikasız olduğunu bilmediği savunuldu.
MA / GÖKHAN ALTAY- MAHMUT RUVANAS