28 Nisan’ın ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi için kanun teklifi

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, verdiği kanun teklifi ile 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler için “anma ve yas günü” ilan edilmesini isteyerek, “Bu ölümcül meseleye dair toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’e 28 Nisan gününün “İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirenler İçin Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi hakkında kanun teklifi verdi. Beştaş, teklifin gerekçesinde Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2001 yılında 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma ve Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan ettiğini hatırlatarak, “30’dan fazla ülkede 28 Nisan ‘İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olarak kabul edilmiştir.” diye belirtti.

‘Yasalar giderek işveren lehine uygulanıyor’

Beştaş, iş kazaları ve iş cinayetlerinin en can alıcı sorun alanlarından birisi haline geldiğine vurgu yaptı. Hiçbir denetimin söz konusu olmadığı işyerlerinde işverenlerin cezai sorumluluklarının da olmayışının iş cinayetlerindeki artışta önemli olduğuna vurgu yapan Beştaş, “Yasaların giderek işveren lehine uygulanması ile işçilerin can kayıpları ciddi boyutlara varmıştır.” dedi.

‘Türkiye iş cinayetlerinde dünyada üçüncü sırada’

TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın düzenlediği VII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi’nin sonuç bildirgesine değinen Beştaş, “Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada geldiği ifade edilmiştir.” diye kaydetti.

‘Mart ayında 113 işçi hayatını kaybetmiştir’

Beştaş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin şu verilerini paylaştı: “2012 yılında 876, 2013 yılında bin 235’ten fazla işçi çalışırken yaşamını yitirmiştir. 2014 yılında önlenebilir sebeplere rağmen -en az- bin 736 işçi yaşamını yitirirken, 2020 yılının Mart ayında 14’ü Koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçi hayatını kaybetmiştir.”

‘İşçilerin yaşamları feda ediliyor’

Ekonomik krizin derinleştiği son günlerde iş cinayetlerinde de ciddi bir artışın gözlendiğine işaret eden Beştaş, koronavirüs salgını nedeniyle evde kal çağrılarının işçileri teğet geçtiğini belirtti. “Sosyal devlet ilkesi gereği, işsizlik fonunda biriken mevduatların işçilere aktarılması ve işçilerin sağlık açısından kritik zamanlarda evde kalmaları sağlanmalıydı.” diyen Beştaş, ancak işçilerin yaşamlarının “ekonomik krizin etkileri azalsın” denilerek feda edildiğini belirtti.

‘İvedi tedbirlerin hayata geçirilmeli’

Bir çok iş kazasında, gerekli önlemlerin alınmadığı, işçilerin sağlıksız ve güvenliksiz koşullarda çalıştırıldığına işaret eden Beştaş, şunları kaydetti: “Ancak buna rağmen sorumlular; ceza mahkemelerinde taksirle adam öldürme yahut taksirle yaralama suçları ile yargılanmakta ve hatta çoğu kez mağdurun şikâyetini uygulanan baskı neticesinde geri alması üzerine haklarında yargılama dahi yapılmamaktadır.”

Giderek artan ölümlerin ivedi tedbirlerin hayata geçirilmesi zorunluluğunu dayattığına vurgu yapan Beştaş, “Bu nedenle 28 Nisan Günü, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler için anma ve yas günü ilan edilerek bu ölümcül meseleye dair toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır.” diye belirtti.